Objavljeno u Nacionalu br. 802, 2011-03-29

Autor: Hrvoje Šimičević

ŠEF LABURISTA REVOLTIRAN IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA

Zbog HDZ-ovog ponašanja parlamentarni izbori će biti protuustavni

Dragutin LesarDragutin LesarUsvoje li se u Hrvatskom saboru prijedlozi vladajuće koalicije o izmjenama zakona kojima se reguliraju izborne jedinice, temeljem kojih će građani birati zastupnike na nadolazećim parlamentarnim izborima, Hrvatska bi mogla biti suočena s nizom formalno-pravnih poteškoća, s obzirom na to da postojeći zakoni, počevši od Ustavnog zakona, priječe takve izmjene. Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar među prvima je upozoravao na nužnost pravovremenih izmjena izbornih zakona, a Laburisti su sredinom siječnja u saborsku proceduru uputili dva svoja prijedloga zakona - o novim izbornim jedinicama i o izmjenama i dopunama izbora saborskih zastupnika, koji međutim nikada nisu ušli u saborsku raspravu. Revoltiran takvim ponašanjem saborske većine, Lesar je u ponedjeljak demonstrativno poderao ove dokumente.

"Budući da smo legalisti i smatramo kako Ustavni zakon zabranjuje i priječi Hrvatskom saboru da nakon 11. ožujka bilo kojim zakonima ulazi u materiju izbora mi ćemo ta dva naša zakona povući iz procedure i oni za nas više ne postoje", rekao je Lesar. Glavni prijedlozi laburista odnosili su se na izmjenu izbornih zakona koji bi jamčili da se na svakom mjestu u Republici Hrvatskoj za isti broj glasova dobije saborski mandat. "Prema našem prijedlogu, Hrvatska bi se trebala podijeliti na šest jedinica, odnosno pet plus Grad Zagreb kao zaokružena jedinica, s time da se svaki zastupnik bira temeljem istog broja glasova, suprotno postojećem zakonu, prema kojem svaka izborna jedinica daje po 14 saborskih mandata, neovisno o broju birača.”

Vezane vijesti

Pad podrške SDP-u

Pad podrške SDP-u

Redovito mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocije plus pokazalo je kako je nastavljen pad podrške SDP-u, dok je s… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 30.03.11. 15:03

Ma mogu Šeks, Hebrang i Jaca kemijati što god hoće, činjenica je da broje posljednje dane na vlasti, a broje nove dane do Remetinca!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika