Objavljeno u Nacionalu br. 373, 2003-01-08

Autor: Željka Godeč

Rat lobija za Sv.Duh

Bandić i Kurjak blokiraju projekt od 8 milijuna Eura

Bandić je prijetio predsjedniku Upravnog vijeća i tražio da vrati Kurjaka za predstojnika

Milan BandićMilan Bandić“Takvog gospodara, kakvim se pokazao gradonačelnik Milan Bandić, kad me je u petak nazvao i zapovjedio mi da sazovem sjednicu Upravnog vijeća sa samo jednom točkom dnevnog reda: da potvrdim povratak prof. dr. Asima Kurjaka na mjesto predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo, ne želim slušati. Pokušao sam Bandiću objasniti da je na posljednjoj sjednici Vijeća raspisan natječaj za šest predstojnika klinike, da je Kurjaku ionako istekao mandat, prije no što ga je drugostupanjski sud Hrvatske liječničke komore oslobodio krivnje za tragičan slučaj Dragice Ivankić, te da ne vidim razloga da mu dajem poseban status, i razrješavam sadašnjeg vršitelja dužnosti Antona Klobučara. Radi se o kratkom roku, natječaj je otvoren do 8. siječnja, pa ionako moramo ovih dana izabrati novog predstojnika. Ne želim komentirati afere oko Asima Kurjaka, nisam pravnik, prepuštam pravosuđu da obavi svoj posao, ali svoj posao predsjednika UV želim raditi korektno, jednako tretirati sve predstojnike i birati ih na temelju stručnih referenci. No, Bandić nije imao razumijevanja za moje argumente, govorio je s pozicije vlasnika, i rekao mi je da moram provesti politiku grada. Poklopio sam mu slušalicu, a spreman sam i dati ostavku ako se od mene očekuje da provodim političke odluke.”

Taj sadržaj telefonskog razgovora s Milanom Bandićem prepričao je novinarima Nacionala prof. dr. Ljubo Pavelić. On bi i sam po sebi bio zanimljiv kao primjer izravnog političkog diktata. Ali, istraživanje Nacionalovih novinara, pokazalo je da forsiranje povratka Asima Kurjaka na mjesto šefa ginekologije, nije samo pitanje njegove amnestije u slučaju tragične smrti Dragice Ivankić i njezinog djeteta prije godinu dana, nego je izravno vezano uz sudbinu čitave Bolnice Sveti Duh.

Istraživanje novinara Nacionala pokazalo je da se iza pokušaja nasilnog vraćanja Asima Kurjaka, na inzistiranje Milana Bandića, krije borba liječničkih i političkih lobija za tzv. izraelski projekt. Tako, naime, u liječničkim krugovima kolokvijalno nazivaju projekt izgradnje velikog medicinskog centra na Svetom Duhu: trebao bi sadržavati centre za dijalizu, humanu genetiku, žensko zdravlje, osteoporozu i dnevnu kirurgiju. Izgradnju financira investicijski fond “Danel”, u većinskom vlasništvu moćnih izraelskih kompanija, koji je spreman za početak osigurati osam milijuna eura. Ravnatelj bolnice Dalibor Krpan, kako nam je sam potvrdio, već je potpisao ugovor o strateškom partnerstvu s Danelom, te su na Trgovačkom sudu registrirali zajedničku tvrtku pod nazivom “Poliklinika Sveti duh II.”

Ta je ideja u dijelu liječničkih i političkih krugova izazvala otpor zbog straha da bi takav aranžman zapravo bio uvertira za predaju bolnice u privatne ruke i time ujedno izvor velikog profita. Krpan, međutim, smatra da bi takva suradnja i financijska pomoć izazvala pravu malu revoluciju u liječenju pacijenata i poboljšala kronično loše hrvatske zdravstvene standarde.

Krpan je ukratko objasnio smisao projekta: “Osnivači Danela su jake kompanije u pretežito izraelskim rukama: ‘Kardan’, kompanija koja je kupila luku Rostock, Hapoalim banka, najveća izraelska banka, Elbit, informatička tvrtka, Deutsche bank i nekoliko manjih kompanija. To je investicijski fond koji radi studije o isplativosti ulaganja na području infrastrukture i zdravstva u tranzicijskim zemljama. Potpisali smo ugovor koji bi Bolnici, uz pomoć Hadassah Medical Centra, vodeće svjetske institucije u genetici, osigurao stručni razvoj, vrhunske standarde, transfer tehnologije i izlazak na svjetsko tržište. Dragan Primorac, liječnik s međunarodnim iskustvom, trebao bi voditi centar za humanu genetiku, on je već nekoliko puta bio na savjetovanju u Izraelu. Naših 180 pacijenata na dijalizi, koja je na rubu katastrofe, mogli bi već za dva mjeseca biti liječeni po najvišim standardima… Taj bi projekt mogao bitno izmijeniti sliku današnjih bolnica i zdravstvenih usluga.”

No i prije no što je zaživio, na projektu su se prelomili frakcijski interesi i odnos političkih snaga. Kao što je poznato, Bolnica Sveti duh u vlasništvu je Grada Zagreba. Milan Bandić koji nije sudjelovao u pregovorima s izraelskom tvrtkom, izravno se protivi novom joint-venturu koji podržavaju u Ministarstvu zdravstva i HZZO-u, njegovi stranački protivnici. Bandić, doduše, poznaje nove investitore jer je s njima pregovarao oko izgradnje mostova, golf i teniskih terena u Zagrebu, ali nije daleko odmakao. Bio je zaobiđen u pregovorima oko Svetog Duha, što mu se očito kao “vlasniku” bolnice nije svidjelo, a kako ni Kurjakovo ime nije uključeno ni u jedan segment novog projekta, oni su postali prirodni saveznici protiv ravnatelja Svetog Duha Dalibora Krpana, predsjednika Upravnog odbora HZZO-a Nikice Gabrića, te ministra zdravstva Andre Vlahušića. Dok nije postala ministrica obrane, projekt je zagovarala i Željka Antunović.

Upravo zbog toga projekta Bandić je prošli petak i napravio pritisak na Upravno vijeće Bolnice Svetih Duh i zahtijevao da se Kurjaka pod svaku cijenu hitno vrati na vodeće mjesto ginekologije. Bandić je, kako se tvrdi, dao sve od sebe da se Kurjaku i formalno-pravno omogući povratak, makar samo na nekoliko dana do isteka novog natječaja. Uz Bandićevu pomoć Kurjak je, kako doznajemo, uspio pribaviti potvrdu da se protiv njega ne vodi nikakav postupak, premda novinarski izvještaji svjedoče da je on već duže vrijeme predmet policijske obrade. Po Bandićevom naputku je i Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, ravnatelju Krpanu uputio dopis koji nema uporište u zakonu, sugerirajući mu da Kurjaka vrati na tron.

Krpan, pak, to nije učinio zato što, kako je objasnio novinarima Nacionala, po Statutu predstojnike imenuje Upravno vijeće, a ne ravnatelj, kako to Šostar slobodno interpretira. “Ovakva situacija nigdje nije eksplicitno objašnjenja, a kako klinika ima v.d.-a ne vidim razloge zbog kojih bi se sazivalo Upravno vijeće kad je natječaj u toku”, objašnjava Krpan i dodaje: “Kurjaku je istekao mandat 23. studenog, a on je 2. prosinca zatražio povratak na staro radno mjesto, jer su prestali razlozi i okolnosti zbog kojih je ponudio ostavku. Pozvao se na odluku nadležnog suda Hrvatske liječničke komore, koji je zaključio da liječnici nisu odgovorni za smrt.”

Smisao Bandićeve akcije ponovnog instaliranja Kurjaka na njegovo staro mjesto, prilično je nedvojben: vratiti Kurjaka usred natječaja na mjesto v.d.-a znači obeshrabriti ostale kandidate. Poruka potencijalnoj konkurenciji glasi: ako su ga spremni mimo pravila i rokova vratiti, logično je onda očekivati i njegov ponovni izbor.

Takav potez Milana Bandića izazvao je navodno i žestoku reakciju Snježane Bige Friganović, čelnice saborskog Odbora za zdravstvo, koja smatra irelevantnim pitanje tko će još nekoliko dana biti v.d. predstojnik. “Mislim da stvari idu svojim tokom, raspisan je natječaj na kojemu bi trebalo izabrati najstručnijeg kandidata.” No, premda nije bila sklona iznositi ocjene o Kurjakovoj odgovornosti, priznaje kako joj je čudno što se mišljenja hrvatskih stručnjaka o uzrocima smrti Dragice Ivankić drastično razlikuju od stranih: “Uopće ih ne želim tumačiti, stavljam ih na dušu onima koji su ocjenu napisali, a na Državnom odvjetništvu je da procjeni hoće li poduzeti daljnje korake.”

Asim Kurjak nije u kadrovskim planovima za novi centar na Svetom duhu zbog toga što vodstvo bolnice, HZZO-a i Ministarstva zdravstva smatraju da se u posljednjih godinu dana kompromitirao nizom afera. Pokušao je zataškati okolnosti smrti Dragice Ivankić i njezine bebe, koje su upućivale da je tragedija majke dvoje djece posljedica nestručno vođenog poroda. Novine su posljednjih godinu dana potpirivale sumnju i u Kurjakov autoritet. Iz arhive su skinuli prašinu s ocjene koju je napisao pokojni dr. Pero Bagović, predsjednik Katedre za ginekologiju Medicinskog fakulteta, prema kojemu je Kurjakova doktorska disertacija o ultrazvuku vrvjela izmišljotinama, naučnim nekorektnostima i falsifikatima, zbog čega je on naposljetku doktorirao u Beogradu.

Javnost je zapanjio i skandal s jajnim stanicama i operacijama zraka, kako su novinari proglasili navodne izmišljene operacije septuma uterusa, pregrade maternice, mogućeg uzroka neplodnosti. Anonimne pacijentice zasule su Asima Kurjaka zastrašujućim optužbama da je nezakonito manipulirao jajnim stanicama. Tvrdile su da ih je bez njihovog znanja oplodio tuđim jajnim stanicama. Posljedice takvih optužbi nesagledive su i impliciraju da su žene pod Kurjakovim vodstvom rađale tuđu djecu. Predsjednik Nacionalnog bioetičkog povjerenstva za medicinu Slobodan Vukičević na konferenciji za novinare ustvrdio je da postoje stručnjaci koji potvrđuju da je bilo zloupotreba s donacijama jajnih stanica radi umjetne oplodnje.

Zbog svega toga, krim policija pokrenula je opsežnu istragu protiv Asima Kurjaka, a prije dva i pol mjeseca predali su Krunoslavu Canjugi podeblji spis, koji ga sumnjiči za protupravno stjecanje imovinske koristi i stručne pogreške u vezi s donacijom jajnih stanica. O sudbinu tih prijava, navodnim malverzacijama s jajnim stanicama i stručnoj neodgovornosti koja je rezultirala smrću, trebalo bi, kako saznajemo, odlučiti Državno odvjetništvo. Državni odvjetnik Bajić sazvao je za ovaj tjedan kolegij državnih odvjetnika na kojemu će se raspravljati hoće li se obustaviti ili nastaviti istraga protiv Kurjaka, te eventualno pokrenuti kazneni postupak. Bajić je, navodno, zatražio da se bez oklijevanja i zataškavanja taj slučaj stavi na dnevni red.

Naime, prikupljena stručna izvješća nadležnih medicinskih institucija i bolničkih povjerenstava pokazala su da unutar struke i među uglednim liječnicima postoje podijeljena mišljenja o Kurjakovoj odgovornosti. Mogući rasplet čitavog slučaja mogla bi usporiti i činjenica da pacijentice koje su teretile Kurjaka više nisu iz privatnih razloga spremne na suradnju s policijskim istražiteljima. Odluči li Državno odjvetništvo otvoriti istragu protiv Kurjaka ona će podrazumijevati dodatna stručna vještačenja ali i obaveznu suradnju oštećenih pacijentica.

Smrt rodilje Dragice Ivankić nije dobila epilog, kako to u javnosti, a i novinarima Nacionala, želi prikazati Asim Kurjak. Za njega je slučaj stavljen ad acta, jer je drugostupanjski sud Hrvatske liječničke komore posvjedočio nedužnost liječnika.

Ali, to baš nije tako jednostavno i mnogo indicija upućuje da je odluka donesena mimo pravila struke i etike. Zanimljivo je da je oslobađajuća presuda donesena usprkos mišljenjima zatraženim od nezavisnih stručnjaka njemačke, slovenske i norveške liječničke komore koje su jednoglasno ustvrdile da greška postoji i da je smrt posljedica neznanja i nestručnosti. O tome je objavljena kratka vijest u Liječničkim novinama. Kurjak je, međutim u razgovoru s novinarkom Nacionala, njihovu ocjenu negirao. Ustvrdio je da je ona izmišljena i da će u slijedećem broju biti objavljen demantij. Također smatra da je odlukom Upravnog vijeća on zapravo vraćen na staro mjesto. Doduše, u toj odluci od 23. prosinca samo se konstatira da je zaključen slučaj utvrđivanja odgovornosti nesretno preminule rodilje, da su time prestali razlozi zbog kojih je ponudio ostavku, ali i da mu je istekao mandat, te da je raspisan novi natječaj. Ni traga mogućnosti da bude na istom mjestu prije završetka natječaja.

Kurjak negira i policijsku istragu protiv sebe. Poziva se na zaključni izvještaj povjerenstva za unutarnji nadzor Opće bolnice Sveti Duh koje je povodom natpisa u medijima o izvantejlesnoj oplodnji i izmišljenim operacijama pregrada maternice provelo kontrolu. Povjerenstvo je, osim u tri benigna slučaja, kod kojih su otkrivene nevažne administrativne propusti, metodom slučajnih uzoraka utvrdilo da su navedeni zahvati sukladni s medicinskom dokumentacijom, te da za njih postoji i adekvatna obračunska dokumentacija.

Kad su novine obznanile sumnjive okolnosti smrti Dragice Ivankić, pokrenuta je istraga, premda su prve informacije dale naslutiti da Kurjak čitav slučaj želi zataškati. Povjerenstvo za stručni nadzor na čelu s dr. Đurašinom utvrdilo je da se radi o stručnoj pogrešci i proslijedilo je slučaj sudu komore i zatražilo nezavisno mišljenje stručnjaka.

Sud prvog stupnja odlučio je da nije riječ o pogrešci, ali je tužitelj koji je pokrenuo postupak smatrao da je riječ o nepravilno utvrđenim činjenicama i zbog toga je zatražio reviziju procesa. No, Sud drugog stupnja nije uvažio zahtjev tužitelja. U liječničkim krugovima tvrde da je ta odluka donesena u krajnje nategnutoj situaciji, te naglašavaju da je slučaj zapečatio Ante Dražančić, bivši šef Petrove i jedan od prvih perinatologa u Hrvatskoj, danas u mirovini. Neki su skloni sumnjati u njegovu objektivnost; njegov sin Filip Dražančić zaposlen je u tvrtki HKO, koja se nalazi u vlasništvu Kurjakovog sina Alana. Kuloari tvrde da je zauzvrat u znak zahvalnosti Kurjak predložio da se Perinatalni dani preimenuju u Perinatalne dane Ante Dražančića.

Zašto je Kurjaku tako stalo da se pod svaku cijenu vrati na staru funkciju, s koje je, tek kad je bio doveden do zida, odstupio početkom svibnja, puna tri mjeseca od smrti Dragice Ivankić. Tad je sugerirao javnosti da je stavljanje mandata na raspolaganje – moralan čin. Činjenica je, međutim, da je upravo bila u jeku rasprava kako Kurjaka treba suspendirati. Posljednjih 20 godina uživao je reputaciju vodećeg autoriteta na području ginekologije, no ona je ozbiljno narušena u proteklih godinu dana. U prosincu je ponovno izabran za pročelnika katedre za ginekologiju i opstreticiju na Medicinskom fakultetu, čime su djelomično amortizirani udarci koje je posljednjih mjeseci primio s raznih strana. Danas vodi grčevitu borbu da spasi svoj ugled i status, jer zna da nove zakonske promjene koje će omogućiti da bolnice budu u državnom, privatnom i mješovitom vlasništvu, donose radikalne prevrate, a to znači da bi bio potisnut iz izraelskog projekta.

Dramu koja se vodi ne samo oko izbora šest novih predstojnika klinika na Svetom Duhu, nego i oko dugoročne strategije vođenja bolnice u narednom razdoblju, možda najbolje ilustrira jedna nesmotrenost koja se omakla Kurjaku za vrijeme razgovora s novinarkom. Pitali smo ga kako tumači diskrepanciju u mišljenjima, domaćih i inozemnih stručnjaka i dodali da ih je Snježana Biga Friganović, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, ocijenila čudnim, a Kurjaku se omaklo: ”Što se politika ima u to miješati. To moram javiti Račanu!”

Vezane vijesti

Asim Kurjak proglašen najboljim opstetričarem svijeta

Asim Kurjak proglašen najboljim opstetričarem svijeta

Zagrebački ginekolog Asim Kurjak, koji je posljednje četiri godine na čelu jednog dijela Odjela za porodiljstvo i ginekologiju najveće katarske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika