30.03.2011. / 12:19

Autor: Hina

Nominirani književnici za međunarodnu nagradu Man Booker

Nagrada je vrijedna 60.000 funti (96.000 dolara) a u obzir dolaze živući autori čija književna djela su originalno pisana na engleskom ili općenito dostupna u engleskom prijevodu

Rohinton Mistry jedan je od kandidata za nagradu Man BookerRohinton Mistry jedan je od kandidata za nagradu Man BookerJohn Le Carre, Philip Roth, Rohinton Mistry i Philip Pullman među 13 su autora u užem izboru za dvogodišnju međunarodnu književnu nagradu Man Booker koja će se dodijeliti 18. svibnja u Sydneyju.

Nagrada je vrijedna 60.000 funti (96.000 dolara) a u obzir dolaze živući autori čija književna djela su originalno pisana na engleskom ili općenito dostupna u engleskom prijevodu.

Ovom se nagradom nagrađuje sveukupno djelo nekog autora, za razliku od godišnje nagrade za književnost Man Booker kojom se nagrađuje jedna knjiga.

Ove godine prvi put su u užem izboru kineski autori - Wang Anyi autor knjige "The Song of Everlasting Sorrow" koja je objavljena 1996. te Su Tong, čija je novela "Wives and Concubines" poslužila kao osnova za scenarij za film iz 1991. "Podignite crvenu svjetiljku", nominiran za Oscara.

Na popisu su i tri američka autora - Philip Roth, Marilynne Robinson i Anne Taylor, te tri britanska - James Kelman, John Le Carre i Philip Pullman. Uz njih su na popisu i Juan Goytisolo iz Španjolske, Amin Maalouf iz Libanona, David Malouf iz Australije, Dacia Maraini iz Italije te Rohinton Mistry iz Indije.

Prijašnji dobitnici nagrada bili su Kanađanka Alice Munro (2009.), Nigerijac Chinua Achebe (2007.) te Albanac Ismail Kadare, koji je dobio prvu takvu nagradu 2005.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika