31.03.2011. / 07:00

Autor: Nacional.hr

Znali smo: Prekid veze uzrokuje fizičku bol

Dio mozga zadužen za fizičku bol preklapa se sa dijelom mozga koji je zadužen za reakciju na socijalno odbacivanje

IlustracijaIlustracijaBol zbog odbacivanja je stvarna fizička bol, pokazalo ej novo istraživanje. prenosi Associated Press. Dio mozga zadužen za fizičku bol preklapa se sa dijelom mozga koji je zadužen za reakciju na socijalno odbacivanje, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika sa Sveučilišta Michigan.

Istraživanje je provedeno na 40 volontera koji su nedavno preživjeli neželjeni prekid veze i teško to podnijeli. Volonteri su promatrali različite slike i bili izloženi toplini putem posebnog uređaja tijekom čega je snimana aktivnost njihovog mozga. Dve situacije koje su izazvale reakciju u dvama preklapajućim dijelovima mozga su pogled na fotografiju bivšeg partnera uz razmišljanje o prekidu i jača izloženost toplini koja izaziva bol.

Do sada nijedna studija nije dokazala slično, no smatra se da je to zato što se nisu koristili ovako dramatičnim metodama i ovo istraživanje bi moglo pomoći zananstvenicima da istraže načine kako pomoći osobama koje su osjetljive na gubitak i odbacivanje.

Vezane vijesti

Kava smanjuje rizik od smrti

Kava smanjuje rizik od smrti

Starije osobe koje piju nekoliko šalica kave na dan manje su u opasnosti od smrti u idućih 14 godina, nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju kavu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika