31.03.2011. / 07:00

Autor: Nacional.hr

Poremećaji prehrane sve češći i kod žena starije dobi

Nekima od starijih žena pogođenih anoreksijom, bulimijom i drugim poremećajima prehrane, ova bolesta se vratila nakon što su se izliječile od nje u mladosti, a neke su je dobile po prvi pu

Pretjerano korištenje laksativa, pretjerano vježbanje, prežderavanje i izbjegavanje hrane, neki su od obilka ponašanjaPretjerano korištenje laksativa, pretjerano vježbanje, prežderavanje i izbjegavanje hrane, neki su od obilka ponašanjaViše od 10 milijuna Amerikanaca pati od poremećaja prehrane, no nije riječ samo o adolescentima i mladim osobama, prenosi New York Times.

Stručnjaci tvrde da iako su poremećaji u prehrani najčešći kod mladih, sve više sredovječnih pa i starijih žena pojavljuje se kod liječnika sa ovim poremećajem. Nekima od njih se poremećaj prehrane vratio nakon što su se izliječile od njega u mladosti, a neke su ga dobile po prvi put.

Žene u 50-ima i 60-ima godinama sa poremećajem prehrane imaju isto auto-destruktivno ponašanje kao i mlade pacijentice. Pretjerano korištenje laksativa, pretjerano vježbanje, prežderavanje i izbjegavanje hrane, neki su od oblika ponašanja, a okidač je neka stresna situacija poput rođenja djeteta, razvod i slično.

Jedan od problema kod dijagnosticiranja bolesti je taj što starije žene često neke zdravstvene poteškoće povezane sa poremećajem prehrane povezuju sa starenjem, poput gubitka menstruacije koji se događa i kod anoreksije, ali i kod menopauze. Stručnjaci tvrde da ovo nije tipčno, no da se poremećaji prehrane kod starijih žena bilježe sve češće.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika