31.03.2011. / 11:16

Autor: Deutsche Welle

Znanstvenici otkrili: Čak i četveromjesečne bebe mogu učiti jezik

Do sada su lingvisti mislili da se te mogućnosti razvijaju kod djece poslije 18.mjeseca života

Znanstvenici su četveromjesečnoj njemačkoj bebi puštali talijanske rečeniceZnanstvenici su četveromjesečnoj njemačkoj bebi puštali talijanske rečeniceZnanstvenici sa Instituta za kognitivna i neurološka istraživanja, na čelu sa profesoricom Angelom Friderici puštali su četveromjesečnoj njemačkoj bebi talijanske rečenice. Mjerenja na EEG-u su pokazala da je mozak bebe u roku od samo 15 minuta memorirao sintaktička pravila između pojedinih jezičnih elemenata i počeo reagirati na svako odstupanje od već naučenih obrazaca.

Čak i vrlo mala djeca imaju sposobnost da uoče odnose između susjednih slogova, ako se u istom sastavu ponove samo nekoliko puta, a isto tako uočavaju i gramatička pravila koja se odnose na vrlo udaljene elemente u jednoj rečenici.

Do sada su lingvisti mislili da se te mogućnosti razvijaju kod djece poslije 18.mjeseca života. Profesorica Frederici smatra da se to događa mnogo ranije. Dok je obrada pogrešnih i pravilnih rečenica na početku proizvodila slične krivulje EEG-a u mozgu četveromjesečne bebe, dva tipa rečenica su nakon učenja bebe kraćega od 15 minuta izazvala vrlo različito aktiviranje u bebinom mozgu.

"U tom uzrastu, bebe još ne mogu registrirati pogreške u sadržaju" tvrdi doktorica Frederici. No, istraživanje pokazuje da bebe, puno prije semantičkoga razumijevanja, mogu uočiti i generalizirati pravilnosti na nivou glasa.

Mozak očito iz rečenica koje je beba čula automatski filtrira sintaktičke veze i tako je već u najkraćem roku u stanju uočiti odstupanja. Za kasnije učenje jezika, ti rani procesi su važna osnova, tvrde znanstvenici sa Instituta Max-Planck u Leipzigu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

U Španjolskoj ukradeno 300 tisuća beba uz pomoć Crkve?

U Španjolskoj ukradeno 300 tisuća beba uz pomoć Crkve?

U Španjolskoj je tijekom pet desetljeća od roditelja ukradeno oko 300 tisuća beba te potom prodano posvajateljima, a u svemu je sudjelovala… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 31.03.11. 15:23

serem se na tako pametne znanstvenike


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika