01.04.2011. / 07:08

Autor: Nacional.hr

Iznenađujuće: Tinejdžeri češće koriste kondome od odraslih

Nekespolno prenosive bolesti uopće nemaju simptome, a kondom je i dalje najbolja zaštita od takvih bolesti

Kondomi su jeftini i ne treba vam recept za njihKondomi su jeftini i ne treba vam recept za njihNovo istraživanje o seksualnom zdravlju Sveučilišta Indiana otkrilo je da je korištenje kondoma rutina tinejdžera, ali ne i odraslih, prenosi abc News.

Dok oko 60 posto tinejdžerki koristi kondome, samo 24 posto žena između 25 i 34 godine koristi kondome, navedeno je u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Sexual Medicine.

Iako kondomi ne nude 100 postotnu zaštitu, ipak su najbolji način zaštite od spolno prenosivih bolesti. Jedan od razloga zbog kojeg odrasli ne koriste često kondome je to što su većinom u monogamnim vezama. No, stručnjaci tvrde da je to lažna sigurnost, jer mnoge spolno prenosive bolesti mogu imati simptome koje je lako zamijeniti za neku drugu bolest ili uopće nemaju simptome, pa oboljeli često nisu ni svjesni da imaju bolest i ako niste testirani, ne možete sa sigurnošću tvrditi da ste zdravi.

Ako ste se testirali i potvrđeno je da ste zdravi, ipak se preporuča korištenje kondoma jer, ako se pravilno koriste, gotovo 98 posto umanjuju mogućnost da ćete zatrudnjeti, uz to su i jeftini i ne treba vam recept za njih. Uobičajeno mišljenje je da upotreba kondoma smanjuje zadovoljstvo, no studija je pokazala da odrasli koji koriste kondome jednako uživaju kao i oni koji ih ne koriste. Osim toga, mnogi kondomi su tanji nego prije 10 godina i ima ih raznih veličina, oblika, mirisa i materijala.

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika