01.04.2011. / 13:10

Autor: Nacional.hr

U SAD-u odobrena upotreba konja kao vodiča slijepih

Za konje vodiče se teže brinuti nego za pse, no moguće ih je trenirati i za boravak u kući

Za vodiče se koriste minijaturni konji veličine psa ( Foto: Wikipedia)Za vodiče se koriste minijaturni konji veličine psa ( Foto: Wikipedia)U SAD-u je nakon peticije donesena odluka da se kao vodiči slijepih, osim pasa, mogu koristiti i poniji. Peticiju, upućenu američkom Ministarstvu pravosuđa, potpisali su treneri i vlasnici konja vodiča, prenosi Daily Mail.

Mona Ramouni, 30- godišnjakinja iz East Lansinga iz države Michigan, vlasnica je jednog konja vodiča, minijaturne kobile, veličine velikog psa, koja se zove Cali. Mona je slijepa od rođenja i potreban joj je vodič, no kako je Muslimanka nije mogla imati psa vodiča jer je prema njenoj vjeri pas nečista životinja. Kobila svoju vlasnicu prati i na predavanja na Sveučilište u Michiganu.

Dolores Ares, koja je trenirala Cali, tvrdi da u SAD-u ima još pet minijaturnih konja vodiča. Životinje vodiči služe slijepima da ih dovedu od jednog mjesta na drugo pa je potrebno da budu vrlo poslušni i da odole svim iskušenjima koja bi ih mogla skrenuti s puta kojim im je vlasnik naredio da idu. Za konje vodiče se teže brinuti nego za pse, no moguće ih je trenirati i za boravak u kući. Mona tvrdi da Cali ne bi mijenjala ni za 10 pasa i da je jako zadovoljna njome.

Komentari

registracija
10/11/09

ruvil, 01.04.11. 23:31

Presladak konjic samo dali je to humano prema jadnoj zivotinji??


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika