02.04.2011. / 07:38

Autor: Nacional.hr

Istraživanje: Potrošačko društvo ubija suosjećanje u ljudima

U eksperimentu su Amerikanci pokazali manje razumijevanja za siromašne od Indijaca

Ispitanici koji žive u potrošačkom društvu pokazali su manje razumijevanja za patnje siromašnihIspitanici koji žive u potrošačkom društvu pokazali su manje razumijevanja za patnje siromašnihPreviše izbora kojima obiluje potrošačko društvo može biti loše za pojedinca i za društvo, pokazala je studija objavljena u časopisu Psychological Science, jer razmišljanje o izborima čini ljude manje suosjećajnima prema drugim osobama, prenosi Science Daily.

Američki znanstvenici sa Columbia sveučilišta, sa kolegama sa Stanford sveučilišta i Škole za menadžment sa sveučilišta Northwestern, istraživali su kako razmišljanja o izborima utječu na ljudske osjećaje prema politici. U nekim eksperimentima su sudionici gledali video osobe u stanu koja radi uobičajene stvari. Nekim ispitanicima su rekli da stisnu tipku za razmak na tipkovnici svaki put kad je osoba na videu nešto izabrala, drugi su morali stisnuti tipku svaki put kad je osoba na videu dotaknula neki predmet po prvi put. Nakon toga su ispitivali sudionike što misle o nekom socijalnom problemu. Osobe koje su morale razmišljati o izborima manje su podupirale politike koje promiču veću kvalitetu i dobrobit društva.

Drugi eksperiment je pokazao da razmišljanje o izborima navodi ljude da za neke loše događaje koji su im se dogodili, poput infarkta ili gubitka posla, krive druge. Znanstvenike je zanimalo da li se ovo odnosi i na druge ljude osim Amerikanaca pa su istraživnje proveli i u Indiji. Nakon što su američkim i indijskim studentima dali da izaberu neke od ponuđenih predmeta, poput čokolade ili olovke, pokazane su im slike siromašne djece sa opisom njihovog života.

Test je pokazao zanimljive rezultate, nakon razmišljanja o izboru između predmeta, američki studenti su pokazali manje suosjećanja prema siromašnom djetetu, dok izbor uopće nije utjecao na Indijce. Znanstvenici su zaključili da američki stil života podrazumijeva više izbora i da Amerikanci stalno nešto izabiru, poput odlaska u trgovački centar ili u supermarket i da svi ti izbori koji su uobičajeni u potrošačkom društvu, možda imaju negativan utjecaj na ljude, čineći ih manje suosjećajnima prema drugima i manje zabrinutima za kolektivnu dobrobit.

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 02.04.11. 08:30

trebali su ispitat kako neokapitalizam utjece na suosjecanje prema ljudima i na kolektivnu dobrobit. Vjerojatno bi zakljucili kako nema losijeg uredenja jer je neokapitalizam stvoren da bogate napravi jos bogatijima a na racun svih ostalih. Sudeci po socijalnoj pravdi kod nas, svima bi to sad trebalo biti jasno. A najgore jos nije doslo.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 02.04.11. 09:21

Milosrđe nema veze sa nijednim nametnutim društvenim uređenjem.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 02.04.11. 22:16

ne, nema. Kad te filaju od malih nogu da je profit najvazniji, i da svako treba gleda svoj interes, to sasvim sigurno ukljucuje milosrde i kolektivnu dobrobit.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika