01.04.2011. / 21:49

Autor: Deutsche Welle

Njemačka ima Centar za obranu od hakerskih napada

U Bonnu je počeo s radom Centar za odbranu od hakerskih i cyber napada. U Njemačkoj svake dvije sekunde dolazi do napada u internetu.

Hakeri su postali prava prijetnjaHakeri su postali prava prijetnjaTišina u južnom predgrađu Bonna. Cvrkut ptica povremeno nadjačava rad motora pokojeg automobila. Jedna za drugom nižu se vile, stare stotinjak godina. Kao strano tijelo u idili uzdiže se građevina iz sedamdesetih, opasana visokom ogradom i osigurana kamerama i sigurnosnim sustavima.

Objekt pripada Centru za sigurnost informatičkih tehnologija njemačke vlade, skraćeno BSI. Negdje u ovoj betonskoj zgradi od 1. travnja sjedi i deset suradnika novoosnovanog Centra za obranu od hakerskih i cyber napada. Pored njih tu su i suradnici Njemačke službe za zaštitu ustavnog poretka, kao i suradnici Centra za zaštitu od katastrofa. Njihov zadatak: prepoznati napad, dati ocjenu i razviti protustrategiju. Posla ima napretek.

Cijelu dimenziju hakerskih napada iznio je na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu tada još ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere: "U Njemačkoj svake dvije sekunde dolazi do napada na internetu. Četiri do pet puta dnevno vrše se napadi na mrežu njemačke vlade, za koje naši eksperti kažu da sa sigurnošću dolaze od stranih tajnih službi."

Ne fiktivna, već realna prijetnja

Njemačka javnost, posebno političari, sada su shvatili kakva opasnost prijeti od hakerskih napada. NATO cyber napade ubraja u tri najveće prijetnje čovječanstvu, pored terorizma i napada oružjem za masovno uništavanje. Sabotaža iranskog programa za obogaćivanje urana, izazvana virusom Stuxnet demonstrirala je cijelom svijetu da visoko razvijeni programi koji prenose viruse ili programi koji navode rakete mogu prodrijeti duboko u infrastrukturu protivnika.

Steffan Ritter iz glavnog ureda Centra za sigurnost za sigurnost informatičkih tehnologija njemačke vlade: "Sada imamo dokaz. To više nije fiktivna, već realna prijetnja koja je tu, pred nama. Opasnost je ekstremno velika i ekstremno izražena."

Razvojem strategije za obranu od hakerskih i cyber napada njemačka vlada suočila se sa ovim problemom. Stručnjak iz Stuttgarta Sandro Gaycken kaže da su se nekada tinejdžeri i kriminalci bavili hakerskim napadima, ali da se danas situacija promijenila: "Novi fenomen u svemu je da vlade imaju grupe hakera. Oni su naravno puno bolje opremljeni jer rade za državu. Puno su moćniji nego obični, prosječni hakeri." Proteklog tjedna je Europska Komisija u Bruxellesu prijavila težak cyber napad kako na e-mail mrežu tako i na intranet. Svi suradnici su morali promijeniti svoje lozinke. Napad se odigrao pred summit na vrhu, na kojem se trebalo odlučiti o budućim strukturama EU, spašavanju eura i budućim akcijama u Libiji.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika