02.04.2011. / 19:14

Autor: Hina

Nikola Petković - novi predsjednik HDP-a

Nikola Petković je većinom glasova u drugom krugu glasovanja pobijedio svog protukandidata Branka Maleša

Nikola PetkovićNikola PetkovićNikola Petković novi je predsjednik Hrvatskog društva pisaca (HDP) izabran danas na izbornoj skupštini tog društva na mandat od četiri godine.

Petković je zamijenio dosadašnjeg predsjednika HDP-a Velimira Viskovića.

Nikola Petković je većinom glasova u drugom krugu glasovanja pobijedio svog protukandidata Branka Maleša.

U prvom krugu za predsjednika su se natjecali Branko Maleš, Nikola Petković i Nenad Popović.

Od 76 prisutnih članova na izbornoj skupštini HDP-a, glasačke listiće predalo je njih 75 i svi su bili valjani. Isti broj glasova u prvom krugu, po 32, dobili su Branko Maleš i Nikola Petković pa se glasovanje ponovilo. U drugom krugu Nikola Petković je dobio 29 glasova, a Branko Maleš 24 glasa.

Novi predsjednik HDP-a Nikola Petković izjavio je kako su četiri godine mandata jako malo vremena ako se želi ostvariti barem polovica onoga što su svi skupa planirali.

Upitan o planovima, novinarima je rekao kako misli da bi trebalo inzistirati da se realizira program Roberta Perišića o stipendiji piscima, te da će njegov protukandidat Branko Maleš imati puni prostor da radi na ostvarenju svoje ideje o donošenju zakona o knjizi i osnivanju centra za knjigu.

Nenad Popović osniva ogranak u Istri i radit ćemo na osnivanja ogranaka, rekao je Petković te istaknuo i kako će raditi na tome da se HDP dodatno financira iz pretpristupnih fondova EU-a.

Za potpredsjednika HDP-a izabran je Robert Perišić, za potpredsjednika za međunarodnu suradnju Dražen Katunarić, a za glavnu tajnicu Ana Brnardić.

U Upravni odbor HDP-a izabrani su dosadašnji predsjednik Velimir Visković te Renato Baretić, Daša Drndić, Zoran Ferić, Mani Gotovac, Damir Karakaš, Jadranka Pintarić, Olja Savičević Ivančević i Slobodan Šnajder.

Nikola Petković je rođen 1962 u Rijeci. Izvanredni je profesor na Odsjeku za kulturalne studije riječkoga Filozofskog fakulteta. Studij filozofije i komparativne književnosti diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je 1996. na University of Texas at Austin. Od 1987. do 1990. bio je zaposlen kao mlađi stručni suradnik u tadašnjem Jugoslavenskom leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža", gdje je radio na Enciklopediji Krležijani. Nakon obrane doktorata 1996. zapošljava se kao predavač na Odsjeku za Anglistiku University of Texas Pan American, gdje nastavlja predavati svjetsku književnost, teoriju književnosti i stvaralačko pisanje. Od 2000. je docent na Odsjeku za anglistiku i filozofiju pri Stephen F. Austin State University u Nacogdochesu, Texas. Predaje kolegije iz teorije književnosti, retorike, filmologije, kulturologije i stvaralačkog pisanja. Od jeseni 1993. izvanredni je profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika