04.04.2011. / 20:25

Autor: Nacional.hr

Lijekovi za bol na bazi kanabisa - bez napušenosti i halucinacija

Znanstvenici su zaključili da THC na psihu i na bol utječe na različiti način, što može dovesti do stvaranja nove vrste kanabisa koji nema opijajući učinak, već samo blokira bol

IlustracijaIlustracijaLijek sličan kanabisu bi se mogao koristiti za ublažavanja bolova bez da se od njega osjećate "napušeno", prenosi New Scientist.

U seriji eksperimenata je testiran odvojeno utjecaj kanabisa na bol i na um. Kanbis se već ponegdje koristi za smanjivanje bolova, no često ima neugodne nuspojave poput halucinacija ili smanjene pokretljivosti. Tim na čelu s Li Zhangom sa američkog Instituta za alkoholizam i zloupotrebu alkohola u državi Maryland je pokazao da Tetrahidrokanabinol (THC), aktivna komponenta kanabisa koja je psiho-aktivna, utječe i na smanjenje boli, a ta dva utjecaja ostvaruje tako da se veže na različite molekule.

Poznato je da THC ljude "podiže" nakon što se veže na stanice koje se zovu cannabinoid receptori tipa 1 (CB1), a smanjuje bol tako što se veže na receptore za glycin. U pokusima na miševima je otkriveno da ako nema receptora za glycin ili ako je on blokiran, životinje osjećajući bol unatoč tome što im se daje THC pa su zaključili da su utjecaj THC-a na psihu i utjecaj na bol različiti, što može dovesti do stvaranja nove vrste kanabisa koji nema opijajući učinak, već samo blokira bol. Ovo otkriće bi moglo pomoći u stvaranju novih lijekova za bol na bazi kanabisa, koji ne bi uzrokovali neugodne ili opojne nuspojava koje se obično od konzumiranja ove biljke ima.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika