Objavljeno u Nacionalu br. 803, 2011-04-05

Autor: Robert Bajruši

Nacional:

SDP traži pokretanje istrage protiv ministra Milinovića zbog korupcije

Opozicija smatra da su Milinović, Neven Ljubičić, Većeslav Bergman i Tihomir Strizrep odgovorni za prelijevanje stotine milijuna kuna na račune privatnika

Darko MilinovićDarko MilinovićAfera Medikol počinje dobivati i politički nastavak – u srijedu 6. travnja SDP će pokrenuti zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva i pokretanje parlamentarne istrage u kojoj će se pokušati utvrditi odgovornost ministra zdravstva Darka Milinovića. U opoziciji smatraju kako su Milinović, ali i bivši ministar Neven Ljubičić te nekadašnji i sadašnji direktori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Većeslav Bergman i Tihomir Strizrep odgovorni za prelijevanje nekoliko stotina milijuna kuna na račune privatnika, što pokazuje da se radi o korupciji visokog ranga. Predlagatelj pokretanja parlamentarne istrage protiv Milinovića je dr. Rajko Ostojić, saborski zastupnik i doministar zdravstva u vladi Ivice Račana. Saborsko povjerenstvo trebalo bi provjeriti i HZZO-ove ugovore s ostalim privatnim klinikama i zdravstvenim ustanovama. Premda se radi o javnom novcu, iznosi koje HZZO već godinama isplaćuje klinikama kao što su Sveti Rok, Magdalena, Sunce, Sveti Duh II i većem broju manjih, potpuna su nepoznanica i do njih ne mogu doći ni saborski zastupnici koji se bave tom problematikom. U SDP-u tvrde da ne treba počinjati hajku na vlasnike privatnih institucija, međutim, prikrivanje financijskih podatka o milijunskim ugovorima s privatnim poliklinikama pokazuje kako Medikol nije bio jedina ustanova kojoj se išlo na ruku.

Postoje tri dokumenta koji su temelj opozicijske akcije protiv Darka Milinovića. Prvi datira iz 6. studenog 2007., gotovo na kraju mandata Nevena Ljubičića. U njemu je Medikolova ravnateljica Ivanka Trstenak-Rajković podnijela ponudu za ugovor o PET/CT uslugama, u kojoj piše da je tvrtka nabavila pet aparata i predložila da HZZO plaća 1300 eura po pregledu. Vrlo je neuobičajen dio u kojem Ivanka Trstenjak-Rajković traži da svake godine HZZO plati povećanje od 25 posto pacijenata, jer o broju pregleda odlučuje država, a ne privatnici, no Ljubičić je pristao i potpisao ugovor. Pokušao se opravdati ovih dana, izjavljujući da je Ivo Sanader zahtijevao da prihvati ponudu Medikola, što je i učinio, i s tom privatnom klinikom potpisao ugovor do 1. siječnja 2010.

Milinovića kompromitiraju dva dokumenta iz 2008. o kojima je prije tjedan dana pisao Nacional. Radi se o zapisnicima sa sastanaka Povjerenstva za radiologiju koji su održani 19. ožujka i 18. lipnja, i na kojima su vodeći hrvatski liječnici Milinovića upozorili na “izdašne i nerazumljive ugovore između HZZO-a i privatnih poliklinika" te zatražili da se državnim bolnicama omogući kupnja PET/CT-a. Kao problematične eksplicitno se navode poliklinike Medikol i Sunce.

U dopisu od 18. lipnja 2008. ponovljena su slična upozorenja, uz dodatak kako je u Austriji i susjednim zemljama nezamislivo da javne bolnice nemaju vrhunsku medicinsku opremu, a privatne imaju. Milinović nikada nije odgovorio na ta dva dopisa, a nedavno je izjavio kako nikada nije primio liječnička upozorenja. Isto tako ministar Milinović je rekao da iz vodećih medicinskih ustanova od njega nisu tražili kupnju PET/CT aparata, što su osporili Željko Rainer iz KBC-a Zagreb i Herman Haler iz KBC-a Rijeka. Pokušat će se dokazati da je Milinović upleten i u postupak pogodovanja Medikolu, jer im je on nakon 1. siječnja 2010. produljio povlašteni ugovor. U to vrijeme Ivo Sanader više nije imao nikakvu moć i Milinović je mogao nesmetano raskinuti odnos s Medikolom, no oni su počeli dobivati još više poslova s državom. Dodatni razlog za sumnju je i cijena PET/CT pretrage koja u Austriji stoji 1100, a u po standardu bitno lošijoj Hrvatskoj 1300 eura, pa su u opoziciji uvjereni kako su sudionici afere Medikol dijelili financijsku razliku. Kako bi parlamentarna istraga bila objektivna, u oporbi očekuju da u povjerenstvo uđu i HDZ-ovi stručnjaci kao što je Andrija Hebrang. To je dvosjekli mač jer je on Milinovićev politički suparnik, ali i prijatelj Većeslava Bergmana, kojeg vjerojatno neće htjeti kompromitirati.

No to će sasvim sigurno pokušati postići SDP-ovi i HNS-ovi članovi, pa se može očekivati da to istražno povjerenstvo na neki način označi uvod u predizbornu kampanju, u kojoj će opozicija Darka Milinovića pokušati prikazati kao simbol loše i kompromitirane politike vladajuće koalicije.

Vezane vijesti

Poliklinika Medikol na respiratorima - Prihodi padaju, gradilište stoji, banke...

Poliklinika Medikol na respiratorima - Prihodi padaju, gradilište stoji, banke sve nervoznije

Iako je tijekom protekle tri godine od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje naplatila više od 240 milijuna kuna, Medikol Grupa - jedna od… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 05.04.11. 14:01

Kako se SDP-ovci ne stide! Napadaju Lickog Medvjeda, iako je zasticena zivotinja.....


registracija
5/3/10

starimudrac, 05.04.11. 14:14

ha bahatosti! svekoliko pućanstvo je uz ADZ, a ovi bi da im sude!


registracija
30/9/09

davor12345, 05.04.11. 14:42

Ne mogu oni Darku ništa!


registracija
9/3/11

ajme3meni, 05.04.11. 14:47

Pustite čovjeka na miru, mora si osigurati djecu, unučad i praunučad. Jednu je vilu sagradio uz pomoć sestre i roditelja u Lici. Drugu valjda planira graditi u Zagrebu podno Sljemena. Bogme tu je zemljište puno skuplje u odnosu na Liku, pa se čovjek snašao i produžio ugovor Medikolu.


registracija
8/4/08

arisa, 05.04.11. 15:27

Dr. Darko Milinović poodavno je uz pomoć obitelji uštedio novac potreban za gradnju vile na četiri etaže....
- Supruga i ja smo nakon 50 godina radnog staža, koliko smo zajedno odradili, odlučili uz pomoć roditelja sagraditi vlastitu kuću za nas i našu djecu. Kuću financiramo vlastitim novcem što nam je omogućeno pošto smo u zajedničkom radnom vijeku zaradili oko četiri i pol milijuna kuna- naglašava ministar Milinović.
...Ministrov otac Drago Milinović bio je po zanimanju rendgenski tehničar, radio je u bolnici u Gospiću i u mirovini je najmanje 10 godina. Otkud njemu ušteđevina u iznosu od 450.000,00 kuna?...


registracija
1/1/70

, 05.04.11. 16:17

Uhitite već jednom ADZe mafijaše! Kalmetu na prvom mjestu.....


registracija
8/7/09

bankar, 05.04.11. 17:44

od 50 godina staža bio je 30 godina u mraku komunizma :D
hihhihihi kakva gamad


registracija
30/3/11

das, 05.04.11. 18:14

..nema ništa od svega toga dok god je na čelu DO sv.Bajić Mladen zaštitnik lopova i muljatora hdz-a..možda će biti istrage,možda i sud ali dok je sv.Bajića neće ni jedna krupna riba biti pravomoćno osuđena.


registracija
1/12/10

kibidabi, 05.04.11. 18:51

Majku im.....HDZovsku,pokvarnu i zločinačku.Milijarde evra su opljačkali a uvijek se parve poštenjačine...Bajića je kriv za sva sranja u HR,one je MORAO dvnih dana reagirati i zločince pohapsiti....


registracija
1/1/70

, 05.04.11. 18:53

Gdje je god ADZeovac (KRIMINALAC) TU TRAVA NE RASTE. Jesmo li mi pravna država?Imamo li mi represivne organe u državi?


registracija
1/12/10

tavan, 05.04.11. 18:55

Isuse Bože šta su ovi tzv domoljubi uradili od države i nacije.Sve opljačkaše...zadužiše i naše praunuke....a mi sve nijemo promatramo i još neki retardirani glasaju za iste.Užas! HDZe je gori od najgorih zločinaca.


registracija
1/1/70

, 05.04.11. 18:56

JACO,ebali ti oni ....ovo su sve tvoji mafijaši.Sve vas treba pred streljački vod i po kratkom postupku.


registracija
21/2/11

skyway, 05.04.11. 19:01

Kudivotuija, nemamo mi represivne organe u drzavi. Ova je drzava utemeljena na kriminalu! Fuj sramote!


registracija
29/11/09

Ivis, 05.04.11. 19:54

Upravo sam procitao da SDP povlaci zahtjev. Ipak su medvjedi zasticena stoka. Zahtjevaju odlazak cijele Vlade!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika