05.04.2011. / 15:43

Autor: Nacional.hr

Microsoft predstavio cjelovitu razvojnu platformu za prijelaz na računalstvo u oblaku

U nekoliko specijaliziranih radionica, kao i mnoštvo predavanja i izravnih kontakata s predavačima, svi posjetitelji konferencije WinDays11 imaju ovih dana priliku saznati sve o računalstvu u oblaku, prelasku na oblak i samom korištenju usluga računalstva u oblaku za krajnje korisnike

Tomislav TipurićTomislav TipurićWindows Azure i SQL Azure, okosnice dijela Microsoftove ponude računalstva u oblaku, službeno su predstavljeni hrvatskim IT profesionalcima kroz niz predavanja na konferenciji Microsoft WinDays11 koja se ovaj tjedan održava u Rovinju.

Microsoft svojom ponudom platforme Windows Azure tvrtkama omogućava jednostavan prelazak i korištenje usluga računalstva u oblaku, a primjenom naprednih razvojnih alata poput najnovijeg Visual Studija 2010 proizvođači softvera mogu pružiti nezaboravna iskustva svojim korisnicima preko Internet Explorera 9 i Windows Phonea 7.

"Uz procjenu analitičke kuće Gartner da će do 2012. godine 80 posto tvrtki u Sjedinjenim Američkim Državama koristiti usluge računalstva u oblaku, vidljiv je trend prebacivanja infrastrukture i servisa u podatkovne centre velikih pružatelja usluga. Hrvatskim bi tvrtkama to moglo biti još zanimljivije jer postoji potencijal ostvarivanja znatnih ušteda zahvaljujući novom načinu korištenja računalnih resursa", izjavio je Tomislav Tipurić, urednik sadržaja konferencije Microsoft WinDays11 Technology, tijekom današnjeg predstavljanja Microsoftove platforme za računalstvo u oblaku.

"Microsoft svim tvrtkama koje razvijaju softver i web servise nudi potpuni skup alata za njihov razvoj, cjelovitu platformu na kojoj će se pokretati web servisi, a krajnjim korisnicima nudi jedinstvene alate za korištenje tih servisa. Pritom je važno naglasiti da se radi o cjelovitoj, zaokruženoj platformi koja uključuje i korisničke alate kao što su Office 365, Internet Explorer 9 i Windows Phone 7, kroz koje će korisnici pristupati novim aplikacijama u oblaku i raditi sa svojim podacima", zaključuje Tipurić.

Windows Azure je servis koji tvrtkama i pojedincima omogućuje hostanje njihovih aplikacija na serverima u Microsoftovim podatkovnim centrima, uz plaćanje naknade za iskorištene resurse. Ovaj pristup oslobađa tvrtke održavanja vlastite infrastrukture (hardver, softver) na kojoj bi čuvali svoje aplikacije i omogućava im fokus na sam razvoj softvera, a krajnjim korisnicima Windows Azure omogućava uštede u izdvajanjima za računalne resurse budući da plaćaju samo resurse koje su uistinu i koristili.

Platforma je izuzetno jednostavna za korištenje te je, iz perspektive tvrtki koje je koriste, potrebno samo odabrati koliko resursa žele rezervirati za svoju pojedinu aplikaciju. Windows Azure u potpunosti je skalabilan i omogućava jednostavno povećavanje korištenih resursa ukoliko se pojavi potreba za tim, kao u slučaju naglog rasta broja korisnika web aplikacije. Uz Windows Azure, i Microsoftov server za pohranu podataka, SQL Server, prebačen je u oblak i prilagođen istom, pa partnerske tvrtke mogu nastaviti proizvoditi softver i koristiti iste alate kao i dosad bez potrebe za velikim promjenama. Riječ je o izuzetno skalabilnom i uvijek dostupnom servisu baza podataka, koji je odmah spreman za korištenje, bez potrebe za instalacijom i podešavanjem.

Za razvoj aplikacija za Windows Azure i dalje će se koristiti Visual Studio 2010. Visual Studio 2010 najnoviji je razvojni alat u potpunosti prilagođen za programiranje aplikacija i servisa za platformu Windows Azure. Na ovaj način tvrtke i pojedinci mogu razviti aplikaciju na svom lokalnom računalu te je prebaciti na Windows Azure preko već integriranih alata, što za njih olakšava cijeli postupak. Aplikacija se gotovo trenutno pojavljuje na platformi Windows Azure i mogu je početi koristiti krajnji korisnici. Uz Visual Studio 2010 aplikacije moguće je razvijati u Java Eclipse razvojnom alatu, a također su podržani i drugi razvojni jezici poput PHP-a, Pythona i Rubyja, čime je postignuta interoperabilnost platforme.

Uz nekoliko specijaliziranih radionica, kao i mnoštvo predavanja i izravnih kontakata s predavačima, svi posjetitelji konferencije WinDays11 imaju ovih dana priliku saznati sve o računalstvu u oblaku, prelasku na oblak i samom korištenju usluga računalstva u oblaku za krajnje korisnike.

Portal hrvatskih IT stručnjaka za Microsoftove tehnologije seli u oblak

Prva primjena platforme Azure u Hrvatskoj novi je portal hrvatske zajednice stručnjaka za Microsoftove tehnologije. Portal će omogućiti lakšu komunikaciju velikog broja potencijalnih članova, jer je Microsoftova zajednica usmjerena prema sadašnjim i budućim IT stručnjacima, kao i prema više od 6000 softverskih inženjera koji razvijaju konkretna rješenja i aplikacije.

"Portal će biti jedinstveno mjesto gdje će svi zainteresirani moći dobiti sve važne informacije o održavanju naših sastanaka i radu pojedine grupe, a osim toga bit će usmjeren i prema akademskoj zajednici kroz koju se želimo približiti grupi od oko 30 tisuća studenata tehničkih, prirodoslovnih, matematičkih i srodnih fakulteta i veleučilišta. Njih želimo informirati o održavanju raznih radionica i predavanja na njihovim matičnim fakultetima te ih aktivno uključiti u rad i komunikaciju unutar zajednice IT profesionalaca. Prelaskom na Windows Azure dobivamo mogućnost skalabilnosti i lakšeg rasta portala u skladu s rastom broja članova - dakle, više nas neće brinuti koliko korisnika istovremeno pristupa informacijama na novom portalu", komentirao je primjenu platforme Windows Azure na ovom portalu Marko Sever, voditelj Microsoftovih akademskih programa u Hrvatskoj.

Novi portal, temeljen na platformi Windows Azure, sadržavat će i informacije o svim održanim grupama i sastancima, zajedno sa sadržajem predavanja i fotografijama. Na taj način cijela će Microsoftova zajednica u Hrvatskoj - a riječ je o najvećoj zajednici IT profesionalaca - pristupati portalu kroz jedinstveno sučelje te će imati mnogo više prilika za međusobnu suradnju, interakciju i komunikaciju. Pojedine grupe stručnjaka na ovaj će se način i lakše međusobno povezati, što će omogućiti interdisciplinarnost i brži protok informacija među članovima zajednice.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika