06.04.2011. / 14:53

Autor: Nacional.hr

Usluge u „oblaku“ Hrvatskog Telekoma

„Usluge u „oblaku", o kojima se u posljednje vrijeme intenzivno govori, jedno je od područja u koje HT ulaže i namjerava ulagati i dalje, a ove usluge rezultat su strategije kojom se HT želi dodatno pozicionirati u ICT segmentu poslovanja" naglasila je Jolić Šimović

Mirela Šešerko, Operativna direktorica Sektora za informacijsko - komunikacijska rješenja za poslovne korisnike, Ivan Cicvara, Sektor za informacijsko-komunikacijska rješenja za poslovne korisnike i Irena Jolić Šimović, članica Uprave T-HT-a i glavna operativna direktorica za poslovne korisnikeMirela Šešerko, Operativna direktorica Sektora za informacijsko - komunikacijska rješenja za poslovne korisnike, Ivan Cicvara, Sektor za informacijsko-komunikacijska rješenja za poslovne korisnike i Irena Jolić Šimović, članica Uprave T-HT-a i glavna operativna direktorica za poslovne korisnikeHrvatski Telekom je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u sklopu Windays konferencije najavio uvođenje dviju potpuno novih inovativnih usluga Virtual Desktop i Software as a Service te predstavio uslugu Virtual Private Server Hosting, odnedavno prisutnu u komercijalnoj ponudi. Usluge su namijenjene svim segmentima poslovnih korisnika - od tvrtki sa samo jednim zaposlenikom do velikih kompanija.

Sve navedene usluge rade na principima tzv. računalstva u oblaku, a korisnicima omogućuju da brigu o poslovanju koja ne spada u njihovu osnovnu djelatnost prepuste IT ekspertima te sve svoje resurse usmjere na bavljenje primarnom djelatnošću. Usluge omogućuju pohranjivanje podataka na način da im korisnici mogu pristupati po potrebi, u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije - putem računala, mobilnih uređaja ili sve popularnijih tablet računala.

Pored toga, prednost koju nove usluge donose korisnicima je i iznimna sigurnost pohranjenih podataka. Podaci se arhiviraju u Data Centru, gdje se u skladu s najvišim IT standardima, uz stalan nadzor infrastrukture vrše standardne backup procedure. Nadalje, usluge omogućuju i značajno smanjenje troškova jer više nema potrebe za kapitalnim ulaganjima u IT segment poslovanja, a mjesečni troškovi se mogu efikasnije kontrolirati.

„Ovakve usluge na tržištu do sada su najčešće bile kreirane prema potrebama velikih poslovnih korisnika. No, uz velike poslovne subjekte, HT također želi pridonijeti napretku malih i srednjih poduzetnika koji imaju vrlo značajnu ulogu u cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu. Našu smo ponudu stoga prilagodili i njihovim potrebama. Nove usluge će tako biti moguće koristiti na razdoblje već od samo jednog mjeseca, vrlo su fleksibilne, a instalacija je brza i jednostavna ", izjavila je Irena Jolić Šimović, članica Uprave T-HT-a i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike. „Usluge u „oblaku", o kojima se u posljednje vrijeme intenzivno govori, jedno je od područja u koje HT ulaže i namjerava ulagati i dalje, a ove usluge rezultat su strategije kojom se HT želi dodatno pozicionirati u ICT segmentu poslovanja" naglasila je Jolić Šimović.

Od najmanjeg obrta do velikih poslovnih korisnika sa stotinama i tisućama zaposlenih ove usluge omogućuju brz i jednostavan način potpune informatizacije. Za sve zaposlenike ili za ono radno mjesto kojem tvrtka smatra potrebnim osigurati informatičku funkcionalnost, HT nudi potpunu funkcionalnost i potpunu sigurnost kao i kapacitete koje su potrebni kad god korisnik to zatraži. Servisna je podrška osigurana 24 sata na dan, 7 dana u tjednu.

Virtual Desktop
Usluga Virtual Desktop korisnicima će omogućavati pristup i korištenje virtualne informatičke opreme te aplikacija koje se nalaze u „oblaku" putem računala, smartphone uređaja ili tablet uređaja. Upravljanje uslugom iznimno je jednostavno. Ovisno o individualnim potrebama, korisnici će iz ponude moći odabrati između nekoliko paketa usluge Virtualni Desktop - od osnovnog, preko naprednog do paketa potpuno prilagođenog specifičnim potrebama. Također, HT će korisnicima ponuditi i više vrsta hardvera: Thin Clienta, Periferija, Routera - sa ili bez 3G backupa - Printera/MF uređaja itd.

U sklopu ove usluge, korisnicima će na raspolaganju biti i razne aplikacije iz tzv. Appli centra pomoću kojih će moći nadograđivati svoj softver i organizirati poslovanje na način koji im najbolje odgovara.

Usluga Virtual Desktop i pripadajući Appli centar namijenjene su svim tvrtkama i obrtima koji nemaju mogućnost ili znanje da sami nabave, instaliraju i održavaju IT sustave te im HT nudi sve osnovne informacijske usluge za njihovo poslovanje. Umjesto njih, sve funkcije osigurava HT korištenjem središnjeg sustava putem kojeg korisnicima omogućava brz, efikasan, jeftin i pouzdan način informatizacije poslovnih sustava, a samim time i unapređenje poslovanja. Od osnovnih servisa u ponudi će biti sustav za uređivanje i pohranjivanje elektroničkih pisama, a od složenijih i zahtjevnijih aplikacija ERP i različiti kolaboracijski alati (npr. SharePoint i slično). Dostupnost servisa osigurana je širokopojasnim pristupom nepokretne ili mobilne mreže. Svi podaci su zaštićeni i pohranjeni u skladu s najvišim informatičkim standardima.

Software as a Service usluga će omogućavati korištenje softvera bez potrebe njegove instalacije na računalo. Odabrane softvere korisnici će moći koristiti neovisno gdje se nalazili - bez komplikacija oko instalacija te bez dodatnih troškova za licenciranje.
HT će u „oblaku" za sada ponuditi MS Office 2010 te STRATUS ERP (ISV Windays11 Award) - nagrađivano rješenje s najvećom poslovnom vrijednošću za male tvrtke i dr.

Virtual Private Server Hosting
Usluga koju poslovni korisnici mogu koristiti već danas je Virtual Private Server Hosting, a omogućava najam virtualnog poslužitelja i njegovo povezivanje s internetom. Ovisno o raspoloživom diskovnom prostoru RAM-a, snazi procesora te vrsti operacijskog sustava kojeg koriste, korisnicima su na raspolaganju tri modela virtualnog poslužitelja. U uslugu je uključen i backup podataka, VPS-pristup (link), a bit će omogućen i zakup dodatnog diskovnog prostora.

Usluge je moguće koristiti uz Ugovornu obvezu već od jednog mjeseca pa naviše (ovisno o potrebama korisnika). Naplata se vrši od trenutka aktiviranja do trenutka deaktivacije, a obračunava se na mjesečnoj razini.

Usluge Virtual Desktop i Software as a Service trenutno su u testnoj fazi, a njihova komercijalna primjena očekuje se tijekom lipnja.

Vezane vijesti

Visoki upravni sud potvrdio: HT mora svima dati pristup optici

Visoki upravni sud potvrdio: HT mora svima dati pristup optici

Visoki upravni sud Republike Hrvatske odbio je tužbu HT-a i potvrdio odluku kojom je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika