08.04.2011. / 12:27

Autor: Nacional.hr

Znanstvenici: Banane za prevenciju moždanog udara

Po jedna banana uz doručak, ručak i večeru zadovoljava potrebe za kalijem i smanjuje šansu za stvaranje krvnog ugruška u mozgu za 21 posto

IlustracijaIlustracijaBritanski i talijanski znanstvenici su otkrili da bi jedenje tri banane dnevno moglo pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara, prenosi Daily Mail.

Po jedna banana uz doručak, ručak i večeru zadovoljava potrebe za kalijem i smanjuje šansu za stvaranje krvnog ugruška u mozgu za 21 posto. Ovo otkriće sugerira da bi se tisuće moždanih udara moglo spriječiti konzumiranjem hrane bogate kalijem, poput banana, mlijeka, ribe, leće, špinata i orašastih plodova. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology i tijekom istraživanja znanstvenici su analizirali podatke iz 11 različitih studija i otkrili su da je oko 3,500 miligrama kalija dnevno dovoljno da se rizik od srčanog udara smanji za više od jedne petine.

Jedna banana ima oko 500 miligrama kalija, koji pomaže u smanjenju krvnog tlaka i kontrolira ravnotežu tekućina u tijelu. Premalo kalija može uzrokovati neujednačene otkucaje srca, razdražljivost, mučninu i proljev. Znanstvenici tvrde da bi se unošenjem dovoljno kalija u organizam i smanjenjem unosa soli, broj preminulih od moždanog udara na svijetu smanjio za milijun godišnje.

Vezane vijesti

Piletinom umjesto govedine protiv moždanog udara

Piletinom umjesto govedine protiv moždanog udara

Iako prehrana s visokim udjelom bjelančevina može biti korisna nisu svi proteini isti - konzumiranje velikih količina crvenog mesa povećava rizik od… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 09.04.11. 01:45

I sad vi meni recite da nash veleumni Smrader
Nije bio u pravu kad je izjavio
DRZHAVA JE U BANANI !!!
Sad konachno i mi znamo shto je mislio
Bravo Ivo ,
To se zove
PREVENTIVNA MEDICINA
Sad nitko nemozhe dobiti
MOZHDANI UDAR
Pa vrane su nam pamet poziobale !!!


registracija
18/7/07

jacki, 09.04.11. 10:26

Klarens
a je li se sjecas sto je Sanader rekao glede nacina primjene banana? Treba li ih uzimati nazalno, oralno ili ih nam je smjestio sprijeda, odpozadi...ili pak neki novi nacin primjene?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika