10.04.2011. / 10:42

Autor: Deutsche Welle

Mladi dizajneri protiv monotonije globalne mode

Od Los Angelesa pa do Vladivostoka trgovine odjećom svugdje prodaju gotovo istu robu. Mladi dizajneri iz Južnoafričke Republike odlučili su krenuti svojim, drugačijim i afričkim putem - i osnovali su "Smarteez".

SmarteezSmarteezMaponja Mall je jedini zapadni trgovački centar u Sowetu. Svi tekstilni trgovački lanci koji djeluju u Južnoafričkoj Republici i tamo imaju svoju trgovinu. I gotovo svi prodaju više-manje identičnu odjeću: traperice, košulje, čizme. Kepi Mngomezulu ne želi tamo uopće ući, a kamoli kupiti nešto za obući. Takva masovna moda nije ono što on hoće. Njegov način odijevanja je i način kako se želi izdvojiti iz mase: ružičaste hlače, bijela košulja sa ružičastom leptir-kravatom, tamno plavi sako i prevelike sunčane naočale. Kepi je "Smartee" i time je dio mladog modnog pokreta Južnoafričke Republike.

Borci za neku drugu slobodu

"Smarteez" žive pod parolom: borite se protiv prilagođenosti. Kepijevi roditelji su se za vrijeme aparthejda borili "za našu slobodu", svjedoči 26-godišnji dizajner. On se pak danas bori protiv monotonije i konvencija: "Nakon što je naša zemlja postala slobodna, ne možemo se više proslaviti kao borci za slobodu. Dakle, postavlja se pitanje, kako da se razlikujemo od drugih. Više se ne radi o velikoj borbi za slobodu, nego se radi o našoj, osobnoj borbi: radi se o tome da se oslobodimo kao individue."

"Smarteez" je skupina djevojaka i mladića, svi negdje u dvadesetim godinama života, koji žele okrenuti modnu pozornicu svoje afričke domovine naglavačke. Ime njihovog brenda je igra riječima koja je nastala od engleske riječi "smart" - mudar baš kao i elegantan sa nazivom popularnih čokoladnih bombona sa šarenim, šećernim preljevom. Tako je i odjeća "Smarteeza" uvijek šarena i upadljiva - i kao što je u bombonu čokolada, tako je i odjeća namijenjena crnim Afrikancima.

Šareno izvana, crno iznutra

Na početku su se ljudi na ulici smijali njihovom šarenilu, smatrali su ih nemuževnima i homoseksualcima. Danas pak "Smarteez" jedva dospijeva proizvesti toliko odjeće koliko se traži. Prošle godine su otvorili trgovinu u Johannesburgu, a trenutno rade na otvaranju internet-trgovine. Zapravo je izvorna ideja nastala iz nužde: Kepi se sjeća da su, obzirom da nisu imali novca za odjeću etabliranih brendova, morali sami biti kreativni. "Stil 'Smarteez' nije jedinstven, niti je stvoren u jednom zamahu.

Ali ono što je posve jasno jest da potječe iz Afrike. Tako nešto nećete vidjeti u Americi, Europi ili Aziji. Najvažnije kod 'Smarteeza' je boja - i inspiriramo se tradicionalnom odjećom Afrike i nošnjama plemena Zulu. Iz tih inspiracija, uz mnogo boje, nastaju naše kreacije." "Smarteez" se sjajno zabavljaju poigravati se sa klišejima iz povijesti mode Južnoafričke Republike.

Tamo se uvijek vidi samo kolonijalna moda, ukazuje Kepi: crna odijela, bijele košulje, crna kravata i lakirane cipele. Modni stvaraoci kombiniraju tu kolonijalnu modu s vlastitom, afričkom pozadinom i nikad ne znaju, što će iz toga izaći, kao što sami priznaju. Da bi još više naglasili Afriku, proizvode i pribor iz perli i kože. Rado koriste i tkanine s tipičnim, afričkim uzorcima.

Iz Afrike u čitav svijet?

"Poruka našeg pokreta jest da svoj život trebate živjeti slobodno. Ne trebate se nikome i ničemu prilagođavati. Nitko ne mora vječito živjeti isto, u uvijek istoj rutini, kao što su živjeli naši roditelji. Ide se na posao, dolazi se kući, spava se. I sve isto slijedeći dan. Mi izražavamo naše vlastite, potpuno osobne potrebe. Mi radimo što hoćemo i kada to hoćemo", objašnjava Kepi.

Prema njegovom iskustvu, moda koja se sad nosi u Americi i Europi, treba četiri ili pet godina da dođe do juga Afrike. Istovremeno je to zakašnjenje velika prilika za "Smarteez" jer i veliki tekstilni proizvođači Južnoafričke Republike sve više prihvaćaju utjecaj "Smarteeza". Kepi Mngomezulu samouvjereno njihov pokret uspoređuje s muzičkom scenom hip-hopa - i uvjeren je da će i njihova odjeća jednog dana utjecati na globalnu modnu pozornicu kao što je i Hip Hop utjecao na globalnu muzičku scenu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika