10.04.2011. / 15:03

Autor: Deutsche Welle

Dvije male kulturne senzacije iz Vatikana

Sveta stolica je shvatila značaj komunikacije preko interneta. U Vatikan su pozvani bloggeri kako bi vrh Katoličke crkve "bolje upoznao" njihove potrebe. Vatikan je javnost iznenadio i još jednom kulturnom viješću.

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Početkom svibnja Vatikan će ugostiti 150 bloggera iz cijelog svijeta. Vijest je na webu odjeknula kao prava mala senzacija. Ovakvu pozivnicu mnogi nisu očekivali. Radio Vatikan je objavio da je cilj susreta "poticanje komunikacije između živahne scene internetskih publicista i Vatikana".

Katolička crkva konačno želi bolje upoznati "informacijske potrebe" bloggera. Papinsko vijeće za medije i kulturu je organizator neočekivanog susreta. Na sastanku će osobno sudjelovati i voditelji Vijeća, kardinal Gianfranco Ravasi i nadbiskup Claudio Maria Celli, te glasnogovornik Vatikana i direktor istoimene radio-postaje, otac Federico Lombardi.

Zanimljiv je i način na koji Vatikan poziva zainteresirane bloggere da se prijave za sudjelovanje na razmjeni mišljenja. Oni se, posve neformalno, trebaju javiti e-mailom, a uz popratnu poruku trebaju poslati i link bloga o kojeg se brinu.

Počasni gost u Dominikanskoj Republici

Sveta stolica ovaj je tjedan svjetsku kulturnu javnost iznenadila i još jednom neočekivanom najavom. Po prvi put u povijesti Vatikan će biti počasni gost jednog međunarodnog sajma knjiga. Od 4.-22. svibnja, Vatikan će sudjelovati na Međunarodnom sajmu knjiga u S. Domingu, glavnom gradu Dominikanske Republike. Tijekom svečanosti otvaranja bit će prikazana i video-poruka pape Benedikta XVI., potvrdio je kardinal Ravasi.

Vatikanska izdavačka kuća će po vlastitim navodima u Dominikansku Republiku donijeti preko 15.000 primjeraka knjiga o umjetnosti i povijesti Vatikana te o crkvenoj nauci vjere. Na štandu velikom 300 kvadratnih metara, Sveta će stolica izložiti i fotografije iz vatikanskih muzeja, vatikanske biblioteke i tajnog arhiva. Na sajmu će sudjelovati i Radio Vatikan te razne vatikanske kulturne institucije i Vatikanka zvjezdarnica.

Vatikanska izdavačka kuća već godinama sudjeluje na sajmovina knjiga u Frankfurtu na Majni, Los Angelesu ili u Chicagu. No, u Dominikanskoj Republici će prvi put Sveta stolica biti počasni gost jednog takvog sajma, naglasio je Ravasi.

Dobra prodaja "Isusa iz Nazareta"

Na štandu Svete stolice u karipskoj državi sigurno će se naći i nova knjiga Benedikta XVI. Četiri tjedna nakon izlaska na tržište, u Njemačkoj je "Isus iz Nazareta" prodan u čak 180.000 primjeraka. Knjižari zadovoljno trljaju ruke. Knjiga je već prevedena na 20 svjetskih jezika. Papa je na njoj radio dvije godine.

Svoju prvu knjigu o Isusu, on je objavio u travnju 2007. Samo u Njemačkoj ta je knjiga prodana u 500.000 primjeraka.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.04.11. 16:21

"E pur simove"!Znanost je nasljednica negdašnje alkemije.Alkemičari su spaljivani na lomačama kao heretici i oni koji su u službi vraga(sotone).Kako je internet(kao i mnogo tih "alkemijskih"čuda današnjice)čudovišno osedlavanje elektrona kojima se bilokacija istoga neshvatljivo sa jednog mjesta istovremeno prenosi ne na dva,nego na bezbroj drugih mjesta,vrlo je upitan stav crkve da i sama koristi "vražija djela"za osobne koristi!? Ali,bolje ikada nego nikada.Samo što je to plaćeno sa mnogo nedužne (misleće)krvi kroz povijest.Smatram ovaj potez crkve kao licemjeran i vrlo zakasnio.Ali,hajde neka im bude.Još kada bi bili i dosljedni sljedbenici "10 zapovjedi Božijih" , u moralnom i karakternom smislu,možda bi i bilo neke nade za njihovu predanost duhovnom.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.11. 20:19

@ Fluid
Ljudi najčešće vide ono što žele vidjeti.
Oni koji mrze Crkvu vide u njoj sve samo loše i u dokazivanju vraćaju se stoljećima unazad, naravno sa uopćenim frazama.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 10.04.11. 20:33

Čemu služi svećenik pedofil i kome? Čemu služi naša nutrina i Duh Božji koji prebiva u svakome od nas? Izvanjski kameni hram pobija i negira sam sebe preko unutarnjeg kojeg je nemoguće porušiti.tamo svećenstvo,crkve,pape,pedofili i tumači biblije nisu nikome potrebni.moja nutrina nikome ne uzima ni lipe iz državnog proračuna,niti gradim u sebi crkve od alabastra optočen dragim kamenjem.


registracija
11/1/10

fluid, 10.04.11. 22:33

Laudate@ Uz poštivanje drugačijeg mišljenja,molio bih te da mi objasniš gdje si vidio mržnju prema crkvi u mojem komentaru?Nisam sposoban mrziti a iznošenje istine nije mržnja,ako se razumijemo. A što se tiče povjesnih(a i sadašnjih istina o onima koji crkvu vode),šta sam krivo naveo?Ili netočno?Zar je 5 000 000 "vještica " i alkemičara ubijenih od strane crkvenih vlasti inkvizicijom,za tebe "uopćena fraza"!?Ako je,tada ja takav pristup istini ne razumijem i drago mi je da neću nikada razumjeti takve istine.Ponosan sam na to.Mržnju ostavljam onima koji su spoosobni zato a osobnu odgovornost dajem na istinu Onome koji će je sigurno prepoznati.Ovi koji predstavljaju crkvu,nikada neće niti bih se prepustio ikada njihovom sudu svoje krivnje.Ne samo kršćanskoj crkvi nego bilo kojoj ovozemaljskoj religiji.One su sve samo ne ono za šta se predstavljaju.A ja previše ljubim istinu da bih povlašćivao bilo kome iz straha za svoju dušu.Samo sam osobno odgovoran za svoja djela i nemam straha ni od koga.Imam i poštovanje i zazor prema nečemu ali to crkveni vjerodostojnici zasigurno nisu.Pozdrav Laudate@. Bez imalo mržnje.


registracija
8/4/08

arisa, 11.04.11. 08:19

agresivna propaganda katolicizma pokusava nadjacati ostale religije
mijesa se u sve pore ljudskog zivota
samo sleijepci se dive i prate je
lancana reakcija ne obrazovanja ide sve dublje i dublje
dragi vjernici neka vam je bog na pomoci!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika