Objavljeno u Nacionalu br. 386, 2003-04-08

Autor: Eduard Šoštarić

Dovršen plan opremanja HV-a

Hrvatski vojnici bit će u potpunosti opremljeni proizvodima hrvatskih tvrtki

Nakon što su doneseni zakoni kojima je određeno tko će i na koji način opremati Hrvatsku vojsku te dugoročni plan opremanja hrvatskih oružanih snaga, Nacional prvi otkriva kako će izgledati hrvatski vojnik te donosi popis svih tvrtki koje će raditi za HV

Hrvatski vojnici bit će u potpunosti opremljeni 
proizvodima hrvatskih tvrtkiHrvatski vojnici bit će u potpunosti opremljeni proizvodima hrvatskih tvrtkiMinistarstvo obrane Republike Hrvatske prvi je put publiciralo katalog domaće vojne industrije i predstavilo četrdesetak hrvatskih tvrtki s tog područja. Osim nekoliko renomiranih tvrtki i institucija, većina predstavljenih, unatoč tome što proizvode vrhunske i tehnološki složene vojne proizvode, nije poznata javnosti.

Među njima su Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba koji je razvio vrlo uspješan simulator za obuku na protuoklopnim raketnim sustavima druge generacije Fagot, Spigot, Spandrel i Saxhorn te tvrtka SDT Sustav d.o.o. iz Zagreba koja HV oprema sustavom za upravljanje topničkom vatrom ART SYS2000 – uspješno primijenjenom kako na haubicama kalibra 122 i 155 mm što se koriste u zemljama članicama NATO saveza, tako i na oružju istočnog porijekla, kojim također raspolaže hrvatska vojska.

Jedna je od tih nepoznatih činjenica i da Pomorski centar za elektroniku iz Splita jedini osim izraelskih tvrtki može elektronski i radarski kompletirati porinuti ratni brod, bez obzira na to je li riječ o istočnoj ili zapadnoj tehnologiji. Nadalje, privatna zadarska tvrtka Josipa Company uspješno je razvila minobacačku granatu M97T 60 mm povećanog dometa i stabilnosti u letu te upravo traži strateškog partnera u inozemstvu.

Hrvatske su tvrtke u katalogu vojne proizvodnje, namijenjenom prije svega svjetskom tržištu, predstavljene na 136 stranice kvalitetnog papira u boji, s bogatom opremom i uz ilustracije najznačajnijih hrvatskih vojnih proizvoda. Time je, nakon nedavne zakonske regulacije, učinjen konkretan korak da se potakne razvoj hrvatskog vojnoindustrijskog kompleksa i okonča osjećaj besperspektivnosti unutar njega.

Katalogu je prethodila izrada MORH-ove vizije dugoročnog plana opremanja hrvatskih oružanih snaga koja, prema Nacionalovim izvorima, uključuje i veliki angažman hrvatskih tvrtki. Hrvatski će vojnik u budućnosti nositi opremu, odjeću i obuću hrvatskih tvrtki: kacige Šestan Busch iz Preloga; cipele, čizme i zaštitne prsluke Borova iz Vukovara; maskirne odore, jakne, košulje i vjetrovke Čateksa iz Čakovca; svečane i radne odore Varteksa iz Varaždina. Zaštitni kompleti za slučaj radiološko-kemijsko-biološkog (RKB) ratovanja radit će se u suradnji sa stranim partnerima, ali sigurno u nekoj od četiri hrvatske tvrtke koje bi mogle preuzeti proizvodnju na sebe.

Osim navedenoga, postrojbe će na terenu opskrbiti šatorima osječki Werkos, a telefonsku komunikaciju vjerojatno će omogućiti Ericsson–Nikola Tesla. Prioritet je za vojsku ipak mobilnost – oklopni transporteri i ostala vozila za prijevoz pješaštva. Stoga će slavonskobrodska tvrtka Đuro Đaković uskoro s jednim uglednim inozemnim proizvođačem – švicarskom Piranom, njemačkim Rheinmetalom ili austrijskim Pandurom – pokrenuti proizvodnju takvih vozila u Hrvatskoj. Prvim oklopnim vozilima, preciznije s njih 16, bit će opremljeni pripadnici satnije za mirovne operacije gardijske brigade Tigrovi vjerojatno već iduće godine.

U HV-u su gotovo 90 posto pušaka kalašnjikovi kalibra 7.62 mm istočnog porijekla. One su zbog ratnih okolnosti uglavnom dotrajale, a i standard NATO-a je 5.56 mm – no u MORH-u kažu da se idućih godina me planira ni njihov remont, ni njihovu zamjenu. S jedne strane, promjena kalibra nije uvjet za pristup NATO savezu te i mnoge bivše članice istočnog bloka koje su postale njegovim članicama još uvijek imaju stari kalibar puške. S druge strane, nakon što se zbog racionalizacije smanji broj pripadnika oružanih snaga, bit će za sve vojnike dovoljno ispravnih pušaka.

No HV već je počeo s pripremama za nabavu novih jurišnih pušaka: obavljeno je preliminarno trupno ispitivanje izraelske jurišne puške Tavor te početna ispitivanja automatske puške APS95 kalibra 5,56 mm domaćeg proizvođača Končar Arma.

Boravak na terenu i u teškim uvjetima zahtijevat će i adekvatnu prehranu – za to postoje cjelodnevni suhi obroci CSO (1-5, ovisno o tome je li u paketu grah s kobasicama, goveđi gulaš, punjena paprika, svinjska musaka, svinjski odrezak ili govedina u pikantnom umaku). Njihov je ekskluzivni dobavljač Podravka, ali se u paktima nalaze i proizvodi hrvatskih tvrtki Zvečevo, Koestlin i Pliva.

U planovima opremanja hrvatskih oružanih snaga decidirano se naglašava da će opremanje HV-a bilo kojim vojnim proizvodom iz inozemstva biti uvjetovano njegovom djelomičnom proizvodnjom u Hrvatskoj – želi li bilo koja inozemna tvrtka vojnog programa sudjelovati u opremanju i modernizaciji hrvatskih oružanih snaga, morat će uspostaviti strateško partnerstvo s nekom domaćom tvrtkom sposobnom da razvije njezin program uz prijenos tehnologije stranog partnera u Hrvatsku.

Povremene reportaže državnih medija iz prošlih godina o navodnim zapaženim nastupima domaćih proizvođača oružja na međunarodnim sajmovima ostavljale su dojam da vojna industrija, pod patronatom MORH-a i njegova bivšeg glavnog logističara Vladimira Zagorca, odudara od hrvatske ekonomske propasti. U prilog tome išle su i najave izrečene sa službenih mjesta o “poslovima stoljeća” sklopljenim na Bliskom istoku ili o ugovorima o zajedničkoj proizvodnji oružja, od MIG-ova, preko tenkova T-55 do izraelskih pušaka tipa Tavor. Realnost je ipak bila puno sumornija – tvrdnja da se hrvatska vojna industrija u desetak godina nije daleko makla bila bi daleko bliža istini. Takvo je stanje trajalo sve donedavno kada se u revitalizaciju posrnule vojne industrije uključila država i resorna ministarstva.

Jedan od značajnijih iskoraka u otvaranju hrvatske vojne industrije prema svijetu učinjen je i krajem prošlog mjeseca. Na nedavno održanom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX od 16. do 20. ožujka u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabiju predstavljen je vojni program 31 hrvatske tvrtke proizvođača vojne opreme i oružja i to na posve drugačiji način nego prijašnjih godina, iako je i ovaj puta glavni organizator bila državna agencija Alan. Ovaj su puta, naime, proizvođači sami predstavili svoje proizvodne programe tako da su potencijalni kupci mogli iz prve ruke dobiti detaljne informacije o svemu što ih zanima.

Dok je međimurska tvrtka Šestan Busch iz Preloga, u svjetskim razmjerima poznata kao proizvođač vojnih kaciga, na sajmu u Abu Dhabiju osvojila tržište Indije i Australije, većina ostalih tvrtki iz Hrvatske u Abu Dhabi došle su prvi put – da prezentiraju svoje proizvode, realno procjene njihovu vrijednost i potrebe svjetskog tržišta te pokušaju ostvariti poslovne kontakte s inozemnim partnerima koji bi bili zainteresirani da uz prijenos tehnologije i određeni kapital pokrenu zajedničke projekte u Hrvatskoj.

Preliminarni razgovori s mogućim kupcima i partnerima, uglavnom iz Afrike i Dalekog istoka, već su obavljeni, a prvi rezultati pregovora i poslovnih kontakata očekuju se za nekoliko mjeseci. Zainteresiranost stranih partnera potvrdilo je vrijednost već eminentnih hrvatskih tvrtki u svjetskim okvirima, preloške tvrtke borbenih kaciga Šestan Busch i ozaljskog poduzeća HS Product koje proizvodi vrlo kvalitetan pištolj HS2000 u različitim kalibrima. Sadašnja proizvodnja pištolja HS2000 ima godišnji kapacitet 30 tisuća komada, a pištolj je pronašao svoje mjesto i na vrlo zahtjevnom američkom tržištu, prije svega u američkim službama sigurnosti.

Trenutno se pištolj testira u nekim europskim i azijskim zemljama, a to što je za samo dvije godine stekao svjetsku reputaciju u konkurenciji s tvrtkama kao što su Beretta ili Glock, govori o kvaliteti i uspješnosti te hrvatske tvrtke. Đuro Đaković, iznimno poznat po tenkovskom programu na bliskoistočnom tržištu, prikazat će u ljeto 2003. dovršeni tenk Degman, najznačajniji proizvod hrvatske vojne industrije od osamostaljenja. Tenk je nastao u kooperaciji s bosanskim, slovenskim, izraelskim i francuskim tvrtkama, opremljen je najsuvremenijim sendvič i reaktivnim oklopom, modernim sustavima zaštite od elektroničkog ometanja, atomskih, bioloških i kemijskih napada te termovizijskim kamerama, a prilagođen je NATO-ovim standardima i namijenjen izvozu.

Kada je riječ o ratnoj mornarici, dugoročno nema kapitalnih projekata osim izrade jednog minolovca i održavanja postojeće flotile ratnih brodova, dok je ratno zrakoplovstvo, nakon trinaest godina nagovještaja i obećanja, tek ove godine uspjelo krenuti na remont zrakoplova i helikoptera. Sredinom travnja s remonta i djelomične modernizacije vraćaju se iz Rumunjske prvi MIG-ovi, a u Zrakoplovno-tehničkom zavodu u Velikoj Gorici hrvatski stručnjaci uz pomoć ukrajinskih inženjera rade generalne remonte na šest helikoptera MI-8 koji će do protupožarne sezone biti obavljeni u potpunosti. ZTZ je i regionalno središte za servisiranje i održavanje protupožarnih zrakoplova Canadair, a strateški je cilj u potpunosti preuzeti na sebe generalne remonte helikoptera MI-8, MI-17 i protuoklopnih MI-24.

Žele li uspjeti i preživjeti na tržištu hrvatski proizvođači vojne opreme i oružja moraju se prestrukturirati na proizvodnju za usko specijalizirane poslove, krenuti u potragu za pronalaženjem stranih partnera koji bi im omogućili naprednu tehnologiju te ulagati u razvoj i školovanje stručnog osoblja, a pri izvozu ponajviše se okrenuti afričkim, dalekoazijskim i južnoameričkim zemljama koje su i na sajmu u Abu Dhabiju pokazale najveći interes za hrvatske proizvode.

Vezane vijesti

100 sela odsječeno od svijeta

100 sela odsječeno od svijeta

Na području Splitsko-dalmatinske županije zbog snježnih padalina je odsječeno više od 100 sela od glavnih županijskih i državnih prometnica, pa je od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika