11.04.2011. / 08:48

Autor: Deutsche Welle

'Ovo je demokracija kakve nigdje nema'

Čečenija se vraća u prošlost. Žene ponovno moraju nositi marame, alkohol je tabu, ali zato je dozvoljena poligamija. Vjerski i politički čelnici u toj republici su zadovoljni, a Kremlj tu islamizaciju - ignorira.

Predsjednik Ramzan Kadirov (Reuters)Predsjednik Ramzan Kadirov (Reuters)Izostanak reakcije Kremlja na očite znakove islamizacije čečenskog društva na prvi pogled čudi, kada se zna da su posljednjih godina čečenski islamisti Moskvi zadavali velike glavobolje. No treba znati i da iza ove islamizacije stoji predsjednik autonomne ruske republike Ramsan Kadirov koji, za razliku od drugih čečenskih islamista, ne teži odvajanju od Rusije. Kremlj stoga može zatvarati oči pred činjenicom da se ta kavkaska republika vraća u doba od prije 15 godina, kada je nakon prvog čečenskog rata tamo bio uveden šerijatski zakon.

Mješavina Srednjeg vijeka, mačizma i narcisoidnosti

Točno pored velike nove džamije strše betonski kostur zgrada i dizalice. Ovdje, u središtu glavnog grada Čečenije, nastaju prvi neboderi, i to s 50 katova i platformom za slijetanje helikoptera na krovu. Uokolo sami široki bulevari, dizajnerske trgovine. Ramsan Kadirov, nakon dva rata obnovljenom gradu želi dati novi, moderni sjaj. Ali iza sjajnih fasada vrijeme se vraća unatrag. Zabranjuje se uživanje alkohola, žene moraju nositi marame, tolerira se poligamija.... Ono što se u Kadirovljevoj Čečeniji može naći je mješavina Srednjeg vijeka, vjerski opravdanog mačizma i narcisoidnosti. Za Tatjanu Lokšinu iz organizacije "Human Rights Watch" Čečenija se sve više udaljuje od Rusije, a Kremlj ne reagira. "Problem je u tome da u Čečeniji trenutno važi samo jedan zakon, a taj zakon nema veze s ruskim zakonodavstvom ili međunarodnim obvezama na području ljudskih prava. Zakon je ono što kaže predsjednik Republike", kaže ona.

Kritika i alkohol "po skrivečki"

Predsjednik Republike je pak uvjeren da "demokracije kakva vlada u Čečeniji nema nigdje". "Sve što radimo služi jednom cilju - da se udahne novi život čečenskom narodu. Stoga smo se odlučili za moralnu politiku. Naši napori nailaze na podršku u narodu. 92 posto stanovništva je za nas. Samo mali postotak, njih 0,34 je protiv nas", tvrdi Kadirov. S Nije stoga nikakvo čudo da je svugdje po gradu ispisano: "Hvala Ramsane za Grozni. Hvala za sve!" Pitate li ljude, oni će vam također hvaliti predsjednika, njegova djela i odluke. Na zadovoljstvo naoružanih sigurnosnih jedinica na ulicama glavnoga grada koji pomno promatraju i slušaju što se tamo događa.

Samo se rijetki usuđuju izraziti kritiku. Obično se ona izgovara "po skrivečki", baš kao što se pije i zabranjeni alkohol. Kritika se skriva između redaka, a alkohol iza suhog mesa u trgovinama koje očito svi znaju. U njima mladi muškarci čekaju u redovima da bi došli do pola litre votke ili piva u plastičnim bocama. Oni su očito jednako tako zakleti apstinenti kao što djevojke iz dubokog uvjerenja nose marame.

Kadirov: Nema razloga da muškarci pate

Žene koje odbiju nositi maramu na glavi, izlažu se riziku da se u najboljem slučaju u njih bulji kao u potencijalne prostituke. U najgorem slučaju bi mogle biti gađane kuglama s bojom. Tatjana Lokšina je vidjela više nego jedno prijeteće pismo u kojemu su izgrednicama najavljene i strože kazne. "Strože kazne u ovom slučaju znače: ako još jednom vidimo da hodaš okolo bez marame, pucat ćemo iz pravog oružja". Žene, smatraju muškarci koji imaju glavnu riječ u Čečeniji, nekada trebaju čvrstu ruku koja će ih voditi na putu do njihove sreće. A Ramsanu Kadirovu je sreća žena posebno važna. "Volim svoju ženu, poštujem je, sretan sam s njom. Ali ako vidim ženu koja je još ljepša od nje, zašto bih morao postati nemiran? Islam dozvoljava da oženim i drugu, ako moja prva žena nije protiv toga. Dakle, ako sam zdrav, ako nemam financijskih problema, zašto bih morao patiti zbog toga što volim još jednu ženu i što je ne mogu oženiti?", argumentira čečenski predsjednik. U ruskom zakonu ne vidi nikakvu prepreku. On savjetuje da se u tom slučaju vjenčanje obavi samo po crkvi, a ne i u matičnom uredu.

U Čečeniji je moguće sve što se Ramsanu Kadirovu sviđa. Ono što mu se ne sviđa se ukida, ugnjetava ili odbacuje kao kleveta. Zato zapadnim novinarima ljubazno prijeti prstom i opominje ih: "Nemojte fantazirati. Ne predstavljajte nas kao zvijeri koje se boje ljudi. Mi samo služimo svom narodu."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Čečenija namjerava zabraniti energetske napitke

Čečenija namjerava zabraniti energetske napitke

Ruska republika Čečenija planira zabraniti prodaju energetskih napitaka poput Red Bulla mlađima od 18 godina jer su ta pića neislamska i opasna, kako… Više

Komentari

registracija
8/4/08

arisa, 11.04.11. 09:46

ne reba se cuditi
tamo je islamitizacija uzela sve u svoje ruke
isto kao u hrvatskoj
katolicizam


registracija
7/1/11

djani, 11.04.11. 11:37

Arisa,Arisa ,ni svjesna nisi koliko ti je dobro u Našoj Državi Hrvatskoj,kakve veze ima katolicizam sa islamom i islamizmom,najprije tebi nitko nije naredio da ideš u crkvu iako uvijek možeš dozvati se pameti pa poći u nju jer bez Boga nema ničega ,a ti shvaćaj po svomu ,imaš pravo na to .


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika