13.04.2011. / 07:20

Autor: Nacional.hr

Biljka koja i nije tako bezopasna? Štakori od aloe vere dobivali tumore

Štakori koji su pili vodu sa ekstraktom aloe vere nakon dvije godine dobili su tumore na crijevima

Aloe vera (Foto: Wikipedia)Aloe vera (Foto: Wikipedia)Iako je aloe vera do sada bila popularna kao ljekovito sredstvo koje se koristilo u različite svrhe, najnovija istraživanja su pokazala da ekstrakti ove biljke nisu bezopasni, prenosi New Scientist.

Američki Nacionalni program za toksikologiju (NTP) je proveo eksperiment u kojem su štakorima dvije godine u vodu koju piju davali ekstrakt aloe vere. Nakon tog perioda 39 posto ženki i 74 posto mužjaka štakora dobilo je maligne i benigne tumore na crijevima. Štakori koji su pili običnu vodu bez aloe vere, nisu dobili tumore. Ipak, još uvijek se ne zna što ovaj rezultata predstavlja za ljude koji konzumiraju aloe veru u različitim oblicima. Znanstvenici tvrde da će morati provesti još eksperimenata kako bi znali dali aloe vera tako utječe i na ljude.

Ovakvi eksperimenti bi trajali nekoliko godina, a cilj je izdvojiti kemikaliju iz aloe vere koja je odgovorna za razvoj tumora na crijevima štakora. Znanstvenici najviše sumnjaju na tvar aloin A koja je, zajedno sa još nekim tvarima iz aloe vere, uklonjena 2002. iz laksativa koji se prodaju u SAD-u jer proizvođači nisu američkoj FDA ( Agencija za hranu i lijekove) dostavili dovoljni informacija kako bi dokazali da je aloin A siguran za ljudsko zdravlje. Ako je aloin A uzrok tumora, onda će biti potrebno preispitati proizvode koji imaju ekstrakte cjelovitog lišća aloe vere.

Vezane vijesti

Ljudski mozak sadrži 'samo' 86 milijardi neurona

Ljudski mozak sadrži 'samo' 86 milijardi neurona

Doktorica Suzana Herculano-Houzel, asistent profesora na Universidade Federal do Rio de Janeiro, provela je istraživanje koje je poljulalo ustaljenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika