Objavljeno u Nacionalu br. 390, 2003-05-06

Autor: Mladen Pleše

PROSLAVA 82. ROĐENDANA HRVATSKOG SLIKARSKOG VELIKANA

Murtić 'preselio' hrvatsku političku elitu u Sloveniju

U Kostanjevici ob Krki nedaleko od Brežica proslavljajući 82. rođendan Edo Murtić je 4. svibnja otvorio izložbu u galeriji 'Božidar Jakac': premda je inzistirao na privatnosti, svečano otvorenje pretvorilo se jedinstveni skup hrvatske i slovenske političke te kulturne elite

Kakva bizarnost: središnji hrvatski kulturni događaj zbio se 4. svibnja u Sloveniji, u Kostanjevici ob Krki nedaleko od Brežica. U Galeriji Božidar Jakac, u nazočnosti hrvatske političke i kulturne elite predvođene predsjednikom Stipom Mesićem, premijerom Ivicom Račanom te hrvatskih i slovenskih ministara kulture Antuna Vujića i Adree Riher, otvorena je izložba slikara Ede Murtića. Uz dvadesetak monumentalnih slika koje su se sjajno uklopile u goleme prostore nekadašnje barokne crkve kostanjevičkoga samostana, ispred galerije bio je izložen i golem mozaik od keramike dug 12 a visok tri metra. Murtić je iskoristio otvorenje izložbe u Kostanjevici i za proslavu svog 82. rođendana. Premda je inzistirao na privatnosti, svečano otvorenje pretvorilo se u jedinstven kulturni summit niza političara, diplomata, javnih djelatnika, umjetnika. Iako u svi došli privatno, kao Murtićevi prijatelji, predsjednika Mesića i premijera Račana te njihove supruge od slovenske granice do Kostanjevice dopratila je spektakularna slovenska policijska pratnja na motorima i u specijalnim automobilima. Svojim dolaskom Račan je opovrgnuo nagađanja kako su dugogodišnji prijateljski odnosi između Murtića i njega zahladili, a nazočni političari svjedočili su o umjetnikovim političkim opredjeljenjima. Bili su tu, među ostalima, predsjednici HNS-a i LS-a Vesna Pusić i Ivo Banac, predsjednik Socijalističke radničke partije Stipe Šuvar, predsjednica Skupštine grada Zagreba Morana Paliković, hrvatski i slovenski veleposlanici u Ljubljani i Zagrebu Celestin Sardelić i Petar Bekeš, diplomati Izet Hajdarhodžić i Frane Krnić, veleposlanici Srbije i BiH u Hrvatskoj Mišo Simurdić i Zlatko Dizdarević, direktor Moderne galerije Igor Zidić, Jagoda Buić, slikari Zlatko Kauzlarić Atač, Vatroslav Kuljiš, Dalibor Jelavić, Zlatan Vrkljan, direktor teatra Kerempuh Duško Ljuština, književnik Boris Maruna, publicist i filmski redatelj Zvonimir Berković, kazališna redateljica Snježana Banović te brojni gosti iz Slovenije.

Na pitanje zašto je odlučio slaviti rođendan u drugoj državi, Edo Murtić spremno je odgovarao: ” Zato jer su mi moji prijatelji iz Slovenije ponudili da u ovo vrijeme organiziraju moju izložbu. Da je to učinio netko kod kuće, rođendan bih sasvim sigurno proslavio u Hrvatskoj.”

Kad je pak slovenska ministrica kulture čula za Murtićeve probleme s atelierom u Zagrebu, u šali mu je ponudila pomoć: “Ako vas izbace iz ateliera, dođite u Sloveniju, bez problema ćemo naći prostor za vas”.

Vezane vijesti

Foto: Pogledajte neke od Murtićevih slika koje su poklonjene Zagrebu

Foto: Pogledajte neke od Murtićevih slika koje su poklonjene Zagrebu

Početkom prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, na prvu godišnjicu rada, otvara se velika izložba "Edo Murtić – Donacija", koja bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika