16.04.2011. / 08:00

Autor: Nacional.hr

PayPal dostupan u Hrvatskoj: Unosi drastično promjene u svijet e-trgovine

U zadnjih desetak dana već su započeli s radom i prve web trgovine u kojima je plaćanje moguće obaviti putem PayPala

I Hrvati mogu koristiti prednosti PayPalaI Hrvati mogu koristiti prednosti PayPalaNajpoznatiji svjetski servis elektroničkog poslovanja, PayPal, koji korisnicima diljem svijeta omogućuje slanje i primanje uplata, napokon je u potpunosti dostupan i korisnicima iz Hrvatske. Hrvatski korisnici dosad su mogli naručivati i plaćati robu putem PayPala, ali nisu mogli primati novac preko PayPala, jer nije postojao Zakon o elektroničkom novcu. Usvajanjem Zakona o elektroničkom novcu u prosincu 2010. ta prepreka je otklonjena te je sredinom ožujka omogućena isplata prema korisnicima i u Hrvatskoj, što će uvelike olakšati poslovanje sve većem broju domaćih web trgovina.

PayPal je web kompanija koja omogućava da se uplate i novčani prijenosi obavljaju u potpunosti preko interneta. PayPal je vrsta „klijent-klijentu" (person-to-person, P2P) usluge, a započeo je kao alternativa tradicionalnim „papirnim" metodama kao što su čekovi i novčani ugovori. P2P način plaćanja omogućava bilo kome tko ima e-mail adresu da pošalje novac nekom drugom tko također ima e-mail adresu. Kao i na svakom servisu otvara se korisniči račun, a tokom procesa otvaranja korisničkog računa morate upisati broj kreditne ili debitne kartice. Za plaćanje je dovoljna bilo koja kartica (debitna ili kreditna), a za primanje novaca u Hrvatskoj potrebna je Visa electron kartica. Novčani iznos se može prebaciti direktno sa tekućeg računa banke ili koristeći kartice. Otvaranjem korisničkog računa na PayPalu automatski imate mogućnost plaćanja, a za primanje novca morate aktivirati posebnu opciju primanja. PayPal je primjer posrednika u plaćanju koji znatno olakšava i omogućava svjetsku Internet ekonomiju. Mogućnost plaćanja preko PayPala bitno će olakšati internetsko poslovanje mnogim firmama koje se bave kupoprodajom preko interneta te je na neki način revolucionarno u Hrvatskoj. Nažalost hrvatska kuna još uvijek nije podržana kao platno sredstvo.

U zadnjih desetak dana već su započeli s radom i prve web trgovine u kojima je plaćanje moguće obaviti putem PayPala. Dosad su u Hrvatskoj PayPal sustav implementirali informatički časopis Bug te zagrebačka trgovina Aždaja Boutique koja prodaje posebno dizajniranu odjeću za supkulturne grupe.

- Sustav plaćanja PayPalom donijet će drastične promjene u svijetu e-trgovine - kaže Neven Jacmenović, direktor digitalne agencije Nivas koja je osmislila i implementirala e-commerce sustav web trgovine Aždaja Boutiquea. Nivas je digitalna agencija koja razvija web aplikacije i multimedijalne sadržaje te pruža usluge razvoja grafičkog, stilskog i komunikacijskog koncepta uz usluge online marketinga. Agencija nastoji pratiti svjetske tržišne trendove te je na vrijeme prepoznala važnost PayPal sustava plaćanja i prva je ponudila izradu i implementaciju aplikacije za plaćanje putem PayPala za hrvatsko tržište na kojem se očekuje pravi bum elektroničke trgovine.

Važnost PayPala Jacmenović ilustrira činjenicom da je trgovina putem interneta najprofitabilniji oblik trgovine, zbog jednostavnosti kupnje i niskih troškova. Kupovanje je moguće u bilo koje doba dana ili noći, niste ograničeni samo na kupce iz susjedstva, već vam je dostupan cijeli svijet, trgovac ne mora plaćati zakup skupog i velikog poslovnog prostora na atraktivnoj lokaciji i stlično. Uvođenjem sustava PayPala Hrvatska se potpuno integrirala u svjetske tokove internet trgovine. Tek sad je konačno moguće u potpunosti koristiti najpoznatiji svjetski sustava e-trgovine e-Bay, na kojem se plaćanje obavlja isključivo preko PayPala, jer će od sad biti moguće ne samo kupovati nego i prodavati robu preko e-Baya.

Na primjer, dosad ste mogli na e-Bayu kupiti neki elektronički dio u Hong Kongu i platiti ga preko PayPala, ali niste mogli sami staviti vlastite proizvode na prodaju te je trgovina tako bila jednostrana, odnosno orijentirana samo na uvoz stranih proizvoda. U inozemstvu je pak već odavno sasvim normalno da ne samo tvrtke već i građani i kupuju i prodaju proizvode koji im više ne trebaju. Također, domaće tvrtke koje proizvode određene proizvode koji su traženi na svjetskom tržištu moći će ih prodavati direktno svojim kupcima u bilo koji dio svijeta bez ikakvog posrednika. Na taj način domaćim proizvođačima koji budu znali iskoristiti ovu mogućnost širom se otvaraju vrata cijelog svjetskog tržišta. Jacmenović napominje da će svi trgovci prije ili kasnije morati otvoriti web trgovinu kako bi se mogli nositi sa svjetskom konkurencijom.

- Internet trgovina mora biti jednostavna i pregledna, razumljiva svakom korisniku, s jednostavnim procesom naručivanja, kako loše sučelje ili kompliciran proces narudžbe ne bi odvraćali kupce koji se ne snalaze baš najbolje za računalom. Proces naplate tj. predaja osobnih podatka je najosjetljiviji trenutak elektroničke kupovine te on mora za krajnjeg korisnika biti siguran, jednostavan i transparentno integriran u web dućan. A upravo je to ono što PayPal omogućuje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika