18.04.2011. / 11:17

Autor: Nacional.hr

Kraj štrajka: Večernjakovci ne odustaju od svojih zahtjeva, ali se vratili na posao

Večernjakovci ističu kako su i drugi medijski izdavači pokazali koliko su moćni, "gradeći pravu medijsku blokadu oko štrajka u Večernjem listu"

Anton FilićAnton FilićNakon 26 dana štrajka, zaposlenici Večernjeg lista vratili su se na posao iako s Upravom nisu dogovorili Kolektivni ugovor što je bio osnovni cilj štrajka, stoji u priopćenju koje potpisuje Anton Filić, predsjednik sindikata u Večernjem listu.

"Iz taktičkih razloga prekinut ćemo štrajk, ali ne odustajemo od svojih opravdanih zahtjeva. Previše nam je stalo do Večernjeg lista da bismo dopustili da novina i dalje trpi i srazova se u kvaliteti. Uprave, vlasnici i glavni urednici mijenjaju se a mi ostajemo, pa smo više nego itko zainteresirani za budućnost Večernjeg lista", stoji u priopćenju.

Dodaju kako je njihov štrajk ukazao na nedjelotvornost inspekcijskih i drugih službi te na nefunkcioniranje pravne države.

"Otkrio je spregu dijela vlasti i medijskih (i drugih) tajkuna na štetu novinara, slobode medija i interesa javnosti da dozna pravu istinu. Tu prije svega mislimo na neriješen pravni status honorarnih suradnika koji su su savim nezaštićeni, a u našem su štrajku objektivno funkcionirali kao brojna vojska štrajkolomaca", dodaju iz sindikata.

Prozivaju Vladu zbog toga što se u hrvatskim medijima ne primjenjuje zakon o radu, kao osnovni zakon koji određuje radno-pravne odnose u tvrtkama.

"
Ukazali smo na dvostruke standarde našeg vlasnika austrijske Styrije, koja sa svojim zaposlenicima u Austriji njeguje socijalni dijalog i poštuje kolektivne ugovore, dok je prema nama nastupila grubo, ultimativno, ne poštujući tradiciju postojanja Kolektivnog ugovora u Večernjem listu. Sad je valjda i našoj Upravi koja je došla iz 24 sata i nije imala iskustva sa sindikalnim organiziranjem i kolektivnim pregovaranjem jasno kolika je važnost Kolektivnog ugovora te da pregovori o njemu nisu samo stvar dobre volje nego i zakonska obveza", ističu dojučerašnji štrajkaši.

Večernjakovci ističu kako su i drugi medijski izdavači pokazali koliko su moćni, "gradeći pravu medijsku blokadu oko štrajka u Večernjem listu".

"Njima se stoga uspješno mogu suprostaviti samo organizirani novinari. Pregovori o granskom kolektivnom ugovoru prilika su da se ujedinimo i solidariziramo, jer samo takvi možemo učiniti nešto na obrani novinarskih prava i slobode medija. A bez istinske slobode da u traženju istine idemo do kraja, ne dopuštajući nikome, pa ni hrvatskim oligarsima, da budu nedodirljivi, nema ni istinske borbe protiv korupcije ni daljnje demokratizacije hrvatskog društva", stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika