18.04.2011. / 18:32

Autor: Hina , Nacional.hr

'Individualna krivnja'

Ivo Josipović - Presuda u Haagu je potvrdila agresiju Srbije na Hrvatsku

Upozorio je i kako presuda potvrđuje umiješanost Srbije u agresiju na Hrvatsku. Karakterizacija međunarodnog sukoba iz optužnice ukazuje da su snage Srba u "krajini" bile kontrolirane iz Srbije, istaknuo je

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako vjeruje da je pad potpore javnosti ulasku Hrvatske u EU nakon nepravomoćne osuđujuće presude hrvatskim generalima "prolazna pojava, jer Europska unija nije imala nikakve neposredne veze s presudom , budući da je Haaški sud UN-ov, a ne sud Europske unije".

"Ove presude nisu donesene u okviru Europske unije, i ona s tim zapravo nema neposredne veze", izjavio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu", komentirajući ankete po kojima se, nakon presude generalima, za ulazak Hrvatske u EU izjašnjava samo 23 posto građana.

Svaka razumna analiza pokazat će da nije Europska unija donijela ove presude, kaže predsjednik, uvjeren te da će hrvatski građani, kada budu izašli na referendum, prepoznati sve prednosti koje donosi pristupanje Uniji.

Na pitanje postoji li mogućnost da Hrvatska sada, nakon ovakvih presuda, preispita suradnju s Haaškim sudom, istaknuo je da bi takva odluka imala za posljedicu isključivanje Hrvatske iz međunarodne zajednice, te da on tomu neće dati potporu.

Istaknuo je i kako je po njegovim saznanjima hrvatska vlada dostavila obranama generala sve dokumente koje su tražile, što se, dodao je, može i lako provjeriti.

Sve o presudi hrvatskim generalima

Podsjetio je kako smo u prošlosti, npr. u predmetu Blaškić, imali slučaj da je tadašnja vlast opstruirala Blaškićevu obranu, te da je onda došla druga vlada koja je iznijela sve tražene dokumente. Po onome što ja znam, mislim da je vlada u slučajevima generala Gotovine i Markača dala sve što su obrane tražile, rekao je Josipović

Upozorio je i kako presuda potvrđuje umiješanost Srbije u agresiju na Hrvatsku. Karakterizacija međunarodnog sukoba iz optužnice ukazuje da su snage Srba u "krajini" bile kontrolirane iz Srbije, istaknuo je.

Ponovio je i neprihvatljivost kvalifikacije hrvatske obrane kao udruženog zločinačkog pothvata, rekavši da će "Hrvatska kao pravna država prihvatiti pravne aspekte presude, ali političke i povijesne aspekte teško može prihvatiti ako je ta interpretacija kriminalizacija cijelog Domovinskog rata".

Na novinarsko pitanje je li ova presuda na neki način i presuda bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu i ministru Gojku Šušku, ustvrdio je da je riječ o neugodnoj konstataciji, koja pogađa ne samo te dvije osobe iz hrvatske povijesti, već i neke druge osobe, ali, istaknuo je, presuda je uvijek individualna.

"Presuda govori samo o individualnoj krivnji osoba koje su bile u postupku, one osobe koje nisu bile u postupku, nisu suđene", rekao je Josipović.

Na pitanje je li zapisnik s Brijunskog sastanka, jedan od ključnih elemenata za presudu, dostavljen Haškom sudu na legalan način, podsjetio je da Hrvatska ima Ustavni zakon iz 1996. kojim se obvezala na punu suradnju sa Sudom.

Ono što se sada događa, predbacivanje ovome ili onome, ovoj ili onoj vladi što je surađivala s Haaškim sudom, nije dobro, poručio je.

Josipović se osvrnuo i na ocjenu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da će ovakve presude pridonijeti pomirenju u regiji. "Nisam siguran da ova presuda pridonosi pravednosti, ali sasvim sigurno nisu je donijeli ni EU ni Srbija, pa ne bi trebala utjecati na ono što je korist za obje države, Hrvatsku i Srbiju", rekao je Josipović, uvjeren da će se proces pomirenja sasvim sigurno nastaviti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/1/08

caballero, 18.04.11. 19:24

Jadan si Predjednice. Pokusavas pisanjem ugasiti vatru....a vitar puuuuse...samo puuuse...


registracija
15/3/11

oštar, 18.04.11. 20:36

Prokkleti ljigavacTi si tipičan predstavnik Hrvatskog povijesnog političkog i karakternog smrada.Radi takvih smradova ,mi stolječima nismo imali svoje države.Crkni.


registracija
3/3/11

bljesak4, 18.04.11. 20:42

Strategijski naglašeno mudro !
Poštovanje predsjedniće !!


registracija
3/8/10

Vjetar, 18.04.11. 20:53

Ocjena srbijanskog predsjednika Borisa Tadića je da će ovakve presude pridonijeti pomirenju u regiji.

Pa naravno. Sad bi Srbi mogli i oprostiti nama Hrvatima i pomiriti se s Hrvatima, jer su zadovoljeni i pravda je zadovoljena za rat koji je hrvatska vodila protiv nijh i njeve države RSK.
A usput da ne zaboravimo, sad nakon ove jebašine Kapetanu Draganu ne bi trebalo ni suditi.


registracija
15/3/11

oštar, 18.04.11. 20:55

Dali si se ikad upitao zašto ti četnici uvijek plješču a Hrvate iritiraš i bijesni su na tvoju balkansku filozofiju?


registracija
26/1/08

Rampa, 18.04.11. 21:23

Nije siguran da li presuda doprinosi pravednosti!!!!!!

Taj bezlični bijeli kukuruz nije siguran niti u boju svoje kose i takav je još i predsjednik države!

Ali, najviše se voli susretati sa Tadićem i Dodikom, rodila ga majka, kakvog predsjednika imamo!!!

"Blago" nam se!!


registracija
23/11/09

skala, 18.04.11. 21:37

Pad potpore javnosti ulasku Hrvatske u EU nije prolazna pojava nego najmanje do potpuno oslobađajuće presude našim generalima i velike isprike hrvatskom narodu. Kao što pokazuju ankete (oko 66% je protiv ulaska u EU) i nitko više nema nikakav legitimitet (je li imao?) vodititi pregovore s EU. Pregovore s EU treba odmah prekinuti, raspisati referundum (o tako važnom pitanju trebala bi možda i 2/3 većina) i onda tek ovisno o rezultatu nastaviti. A ja se nadam da će hrvatski građani nakon svih ucjena i poniženja od EU prepoznati što sve gube ulaskom u to perverzno ruglo i reći NE.
Croatia I love you, don't go to EU.


registracija
26/11/09

CH2710, 18.04.11. 22:57

skala, 18.04.11. 21:37

-------------------------------------------------------------------

U pravu si... ali to smrdljive KRADEZENJARE na čelu s teškom i egocentričnom kvočkom ne žele... jer im ovako kapka teška lova... u obliku nazasluženih plaća, mogućnosti da nas i dalje pljačkaju, da smišljaju kako će se izvući od odgovornosti za rigorozne pljačke i općenite nesposobnosti... itd... itd ...


registracija
26/1/08

Rampa, 18.04.11. 23:16

Haški sud nije sud EU, već UN.!

A u EU moramo, svatko tko tvrdi da ne trebamo, ne zna da se mirovine i sva druga socijalna davanja već 20 godina isplaćuju iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj.

Ako ne udjemo u EU, nema više mirovina, dječjih doplataka i slično i eto ti jada i bijede u zemlji.

Da ne govorim o 3.5 milijarde Eura poklon sredstava za svaku novoprimljenu članicu!

Zato ljudi, ohladite i glavu i srce i smirite se, od presuda se ne živi, ali od ekonomije i radnih mjesta se plaćaju računi i kupuje kruh i mlijeko!

A sve to bez EU je danas skoro pa nemoguće, samo se osvrnite u kakvoj smo ekonomskoj banani, pa ćete vidjeti da nemamo alternative ulasku u EU!

Ja sam bivši borac i RVI i nitko mi ne može prigovoriti da ne volim ovu zemlju i da favoriziram EU, ali realnost je takva, a mi druge, na žalost, nemamo!!


registracija
8/8/09

tovar62, 19.04.11. 09:28

Boze mili ,imali jos ovakvih predsjednika u svjetu,,,a sta jadni narod izabra,isto kao i Mesica pa sad placi voljena zemljo,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika