19.04.2011. / 11:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Prehrana trudnica povezana s dječjom pretilosti

Studija znanstvenika iz Britanije, s Novog Zelanda i iz Singapura pokazuje da ono što jede majka u trudnoći ima utjecaja na DNK njezina djeteta, kroz proces nazvan epigenetska promjena

IlustracijaIlustracijaLoša prehrana u trudnoći može naštetiti u DNK-u bebe u maternici, povećavajući kasnije opasnost od pretilosti, srčane bolesti i dijabetesa, po međunarodnoj znanstvenoj studiji.

Skupina međunarodnih stručnjaka svojim je istraživanjem prvi put znanstveno dokazala vezu između prehrane u trudnoći i dječje pretilosti.

"To je veliko otkriće jer prvi put raspolažemo podacima za izradu optimalne prehrane buduće majke", kazao je u utorak profesor Peter Gluckman s Instituta Liggins pri sveučilištu u Aucklandu. "Ona može varirati od jedne do druge majke ali bi mogla biti važno oruđe u svladavanju 'epidemije' pretilosti".

Studija znanstvenika iz Britanije, s Novog Zelanda i iz Singapura pokazuje da ono što jede majka u trudnoći ima utjecaja na DNK njezina djeteta, kroz proces nazvan epigenetska promjena.

Djeca s povišenom razinom epigenetske promjene prije će razviti metabolizam koji "zadržava masnoće" i postati pretili, rekli su znanstvenici. Takva djeca teže približno tri kilograma više od ostale u dobi između šeste i devete godine, kazao je profesor Gluckman.

"Ta prekomjerna težina vrlo je važna u toj dobi", dodao je on, ističući da takav višak masnoće ima sve izglede ostati i kasnije, povećavajući opasnost od dijabetesa i srčanih smetnji poslije u životu.

Studija će biti objavljena idućeg tjedna u časopisu "Diabetes".

Vezane vijesti

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Američka pop zvijezda Lady Gaga povrijedila je glavu kad ju je slučajno udarila metalna šipka na zadnjem koncertu na Novom Zelandu u nedjelju navečer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika