19.04.2011. / 11:56

Autor: Deutsche Welle

O kazalištu, Srbiji i Kosovu: Kad se politika miješa u kulturu

Kazališna predstava "Bračni par Martin" bila bi prva predstava na albanskom jeziku s Kosova koja bi se igrala u Beogradu nakon više od 35 godina. Međutim, generalna direktorica Narodnog kazališta Kosova, Burbuće Beriša kaže da ne može prihvatiti putovanje u Beograd

Zgrada Narodnog kazališta u Prištini: foto: DWZgrada Narodnog kazališta u Prištini: foto: DWKazališnu predstavu “Bračni par Martin” režisera Bekima Ljumija beogradska publika neće imati prilike pogledati. Direktorica Narodnog kazališta Kosova, Burbuće Beriša donijela je odluku da se ne gostuje u Beogradu.

Riječ je o predstavi koja je već igrala na velikim europskim festivalima, a sada je pozvana da u svibnju sudjeluje i na festivalu “Mucievi dani” u organizaciji “Ateljea 212” iz Beograda. Ovakva odluka direktorice Beriša izazvala je veliku polemiku na Kosovu.

Kazališna predstava "Bračni par Martin" bila bi prva predstava na albanskom jeziku s Kosova koja bi se igrala u Beogradu nakon više od 35 godina. Međutim, generalna direktorica Narodnog kazališta Kosova, Burbuće Beriša kaže da ne može prihvatiti putovanje u Beograd zato što Srbija nije priznala novu realnost na Kosovu.

"Nisu nam dali da kazalištu damo ime Nacionalno kazalište nego Narodno, što se zapravo još 80-godina prestalo koristiti. Drugi razlog je što bismo išli kao Priština a ne kao Kosovo. Treće - išli bismo bez naših putovnica i uz poseban zahtjev i policijsku pratnju." Njezin kolega Jeton Neziraj, programski direktor Narodnog kazališta Kosova, smatra da su takva obrazloženja banalna i naivna. On objašnjava da je "Atelje 212" uputio pozive svim sudionicima festivala, koji inače dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, u obliku gdje se kazalište veže za grad, a ne za državu, upravo da bi se izašlo u susret kosovskoj predstavi. "Smatram da je važnija činjenica da se predstava s Kosova odigra u Beogradu nakon tako dugog razdoblja od toga da li će stajati natpis Republika Kosovo. Za mene je ovo bila povijesna prilika koju nažalost neke grupacije i određene struje unutar Kosova i Ministarstva kulture, nisu željele iskoristiti jer su prepuni predrasuda", ističe Neziraj.

Ljumi: Staljinistička odluka

Režiser Bekim Ljumi odluku direktorice Beriša da se ne ide u Beograd ocjenjuje štetnom, jer, kako je kaže, „tako propada šansa da se pomoću kulture ostvari ono što se ne može postići politikom". "Mislim da je ova odluka proizvoljna, čak bih rekao staljinistička", rekao je Ljumi i istaknuo da problem oko sigurnosti ne stoji te da njega i glumce direktorica uopćte nije ni pitala da li se osjećaju sigurnima za putovanje u Beograd. S druge strane, prva žena Narodnog kazališta Kosova, Burbuće Beriša kaže da nije u sukobu sa Ljumijem i da kao diretorica ima pravo odlučiti hoće li određena predstava negdje putovati ili ne."On ima pravo kao svaki čovjek pričati što god hoće, ali ja nisam s njim u sukobu. On kaže može, ja kažem ne može i to je samo neki dijalog koji je skoro apsurdan", rekla je direktorica Beriša-

Turbo folklorizam i nacionalizam

"Iako postoje određene tehničke prepreke za putovanje u Beograd, odluka direktorice da se ne ide, predstavlja pravu cenzuru", ocjenjuje Haljilj Matoši, urednik redakcije kulture u vodećem dnevnom listu na Kosovu "Koha Ditore". "To radi menadžment koji je turbo folkloristički i nacionalistički jer kako se kaže - kultura nema granica, a granice su u našim mislima. Znači ta direktorica i taj menadžment imaju sami granice u glavama, jer je drama Bekima Ljumija drama s univerzalnom temom", kaže Matoši.

Na pozivnicu "Atelja 212" Narodno kazalište Kosova trebalo je odgovoriti uzvratnim pozivom nekoj beogradskoj kazališnoj predstavi, mišljenja je režiser Ljumi:"Prije nekoliko godina imali smo i predstave iz zemalja bivše Jugoslavije u kojima su igrali i srpski glumci, kao što je Mirjana Karanović, koja je dobila nagradu za najbolju glumicu na jednom festivalu u Prištini i gdje je dočekana izuzetnim aplauzom i ovacijama", podsjeća Ljumi.

Kulturni dijalog neophodan

U kosovskim medijima se oko odlaska ili neodlaska Ljumijeve predstave u Beograd razvila oštra polemika, koja je uglavnom politizirana. Programski direktor Narodnog kazališta Kosova, Jeton Neziraj navodi da manja grupa ljudi dijeli njegovo mišljenje da je kulturni dijalog neophodan i da će se posjeta Beogradu realizirati ako ne sada, onda za godinu ili dvije, jer do stabilizacije odnosa sa Srbijom kad tad mora doći.

"Nadamo se da će se stvoriti drugačija klima u budućnosti s ljudima koji razumiju važnost kulturne komunikacije," kaže Neziraj i poručuje da je krajnje vrijeme da se počne s dijalogom koji će doprinijeti miru u budućnosti.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U akciji Službe za borbu protiv organiziranog kriminala i Tužiteljstva za organizirani kriminal u Beogradu i Čačku uhićeno je troje osumnjičenih za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika