19.04.2011. / 14:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Bruxelles: 'Lipanjski rok za Hrvatsku je ambiciozan ali dostižan'

Do kraja pregovora preostat će još zatvoriti pet poglavlja - Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja

Gordan Jandroković, Janos Martonyi, i Štefan Füle (Reuters)Gordan Jandroković, Janos Martonyi, i Štefan Füle (Reuters)Dovršetak hrvatskih pristupnih pregovora u lipnju ambiciozan je, ali i dostižan cilj, istaknuto je u utorak u Bruxellesu nakon što je Hrvatska zatvorila još dva poglavlja pristupnih pregovora s EU-om.

"Završetak pristupnih pregovora u lipnju jest ambiciozan, ali i dostižan cilj, iako to sada nitko ne može jamčiti, ali svi se slažemo da ćemo učiniti sve da se to i ostvari", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi na konferenciji za novinare nakon međuvladine konferencije o pristupanju na kojoj je Hrvatska zatvorila dva poglavlja pregovora - Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Time se broj zatvorenih poglavlja popeo na 30 od njih ukupno 35. Do kraja pregovora preostat će još zatvoriti pet poglavlja - Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja.

Poglavlje Ostala pitanja je tehničko i o njemu se ne vode pregovori. U poglavlju Ribarstvo već je sve dogovoreno tako da će i ono vrlo brzo biti zatvoreno. Za kraj pregovora ostaju dva najteža poglavlja, Tržišno natjecanje te Pravosuđe i temeljna prava.

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je da Komisija ne namjerava predložiti uvođenje mehanizma za verifikaciju i nadzor kakav je uveden za Bugarsku i Rumunjsku. Umjesto toga Komisija će nastaviti s monitoringom i nakon potpisivanja pristupnog ugovora, koji će trajati sve do kraja procesa ratifikacije, odnosno do samog ulaska u članstvo u EU-u.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika