19.04.2011. / 07:30

Autor: Nacional.hr

Uredski posao povećava rizik za tumor na crijevima

Studija objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology, je pokazala da radni staž od 10 godina i duže na uredskom poslu koji uključuje sate i sate sjedenje, dvostruko povećava rizik od tumora crijeva

IlustracijaIlustracijaNovo istraživanje je pokazalo da uredski poslovi, oni koji uključuju višesatno sjedenje za stolom pred kompjuterom, povećava rizik od tumora na crijevima, prenosi Daily Mail.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Epidemiology, je pokazala da radni staž od 10 godina i duže na uredskom poslu koji uključuje sate i sate sjedenje, dvostruko povećava rizik od tumora crijeva. No, to nije sve, jer čak su i uredski zaposlenici koji se u slobodno vrijeme redovito bave nekom fizičkom aktivnošću, izloženi ovom riziku. Osim sjedenja na poslu, rizični faktor za tumor na crijevima je i masna prehrana bogata crvenim mesom.

Prilikom istraživanja utvrđeno je da zaposlenici koji duže od 10 godina rade neki uredski posao imaju čak za 94 posto veću šansu da obole od tumora na crijevima, nego osobe koje rade neke aktivnije poslove. No, osim tumora na crijevima, previše sjedenja povećava i rizik od tumora rektuma. Istraživanje je zapravo pokazalo da nikakva fizička aktivnost u slobodno vrijeme ne može nadomjestiti štetu koja je učinjena zbog predugog sjedenja. Znanstvenici smatraju da je uzrok ovome možda to što sjedenje povećava razinu šećera u krvi i uništava proizvdonju inzulina, što može biti povezano s razvojem tumora na crijevima, a moguće je i da sjedenje vodi do upale u tijelu zbog koje također dolazi do tumora.

Znanstvenici tvrde da je za zadravlje bitno biti fizički aktivan i održavati zdravu tjelesnu težinu jer to smanjuje rizike od mnogih vrsta tumora, pa i do tumora na crijevima.

Vezane vijesti

Povraća mi se od toliko posla

Povraća mi se od toliko posla

"Jednostavno više ne mogu savladati sve to što se nagomilalo na mom stolu. Kad sjedim i vidim svo to brdo posla pred mnom, mogao bih povraćati" -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika