20.04.2011. / 12:28

Autor: Nacional.hr

Ružna ali ipak korisna navika - Psovanje smanjuje bol

Znanstvenici su na temelju mjerenja otkucaja srca zaključili da su ispitanici zbog psovanja postali agresivni što je uključilo njihov nagon "bori se ili bježi" zbog čega su osjećali manju bol

IlustracijaIlustracijaKada se sljedeći put ozlijedite, slobodno opsujte, jer je novo istraživanje otkrilo da je psovanje dobar "lijek" za bol, prenosi MSN.

Sudionici u istraživanju koje su proveli znanstvenici sa britanskoga Sveučilišta Keele morali su se čekićem udariti po palcu i zatim reći pet riječi koje bi najradije nakon toga rekli i te riječi su, očekivano, bile psovke. Zatim su morali opuštenu ruku gurnuti u hladnu vodu i držati je u vodi koliko god mogu pritom psujući. Istraživači su im mjerili otkucaje srca prije i nakon što su gurnuli ruku u hladnu vodu i morali su ocijeniti koliko jaku bol osjećaju nakon što više nisu mogli podnijeti hladnu vodu.

Znanstvenici su očekivali da će zbog psovanja hladna voda biti još hladnija, smanjujući toleranciju na bol ispitanika i pojačavajući doživljaj boli, no prevarili su se. Ispitanici su mogli podnijeti jaču bol dok su ponavljali psovku nego dok su ponavljali neku riječ koja nije psovka. Znanstvenici su na temelju mjerenja otkucaja srca zaključili da su ispitanici zbog psovanja postali agresivni što je uključilo njihov nagon "bori se ili bježi" zbog čega su osjećali manju bol.

Vezane vijesti

Istraživanje: Smijeh povećava toleranciju na bol

Istraživanje: Smijeh povećava toleranciju na bol

Grleni smijeh ublažava bol zahvaljujući tome što tada tijelo otpušta enzime endorfine koji izazivaju blagi osjećaj euforije i djeluju kao prirodni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika