20.04.2011. / 15:30

Autor: Renato Baretić

R. Baretić:

Arija za v.d. Maršala: Vrhovniče, mi ti se kunemo!

Dalo bi se još ohoho zavitlavati na račun nesuđene premijere opere "Maršal" i njenog naprasnog skidanja s programa odmah nakon svršetka generalne probe, ali zašto trošiti energiju na nešto od čega je pristojnoj čeljadi dovoljno tek s gađenjem okrenuti glavu?

"Godine su prošle, pune muka

Ginulo se za slobodu nijemo

Ili s pjesmom umjesto jauka

Vrhovniče, mi ti se kunemo!"

Tako će, u siječnju sljedeće godine, u finalnoj ariji zagrmjeti svi zboristi i solisti Opere splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta "Kerumpuh", na dugo iščekivanoj premijeri šaljive opere "v.d. Maršal". U puku će ipak najbrže zaživjeti vesela tenorska dionica "Ankica vegetarijankica", iz scene kad v.d. Maršal, glavni junak, na salveti zapisuje recept za bosanski lonac...

Dalo bi se još ohoho zavitlavati na račun nesuđene premijere opere "Maršal" i njenog naprasnog skidanja s programa odmah nakon svršetka generalne probe, ali zašto trošiti energiju na nešto od čega je pristojnoj čeljadi dovoljno tek s gađenjem okrenuti glavu? Zašto ulagati trud u tipkanje pitanja splitskom gradonačelniku: "Zašto onda, ruralni Hrvatu, nisi do siječnja odgodio i subotnje svečano otvaranje 'Fanovine', kavane tvoje drage? Nije li i taj čin sasvim neprimjeren ovom strašnom času? Štoviše, zar nije i stoput neprimjereniji od benigne kazališne zajebancije s kultom ličnosti kao takvim? Pogotovo za tebe koji si, skupa s obitelji, usrdno te skrušeno tjednima postio i molio za pravednu presudu hrvatskim generalima"?

Photomontage: CheesPhotomontage: CheesIli: "Zamisli da si mjesec dana ranije dogovorio pečenog janje, a onda ti u zadnji čas, kad si već sjeo u ferrari, gazda na mobitel javi da je janjac pečen, ali da ga baca u smeće, jer njegova žena misli da ćeš im ti, ruralni Hrvat i gradonačelnik, ako dođeš kod njih krkati, napraviti lošu reklamu za gostionicu?"

Nema, velim, ama baš nijednog razloga za gubljenje vremena na te gadarije, osim možda, ipak, jednog. Vršitelja dužnosti intendanta splitskog HNK, Duška Mucala, novinarka Slobodne pitala je (skraćeno interpretiram) zašto je dopustio da mu se politika telefonom miješa u umjetničke odluke, a rečeni je odgovorio: "Nazvao me gradonačelnik, istina. A zašto ne bi? Čak je i inzistirao na tome da se njegovo ime spomene, jer u inicijativi nije bio sam. Moram uvažavati njegovu riječ jer ona predstavlja poruku građana koji su ga izabrali. Međutim, odluka je bila moja".

Prevedena s ruralno-hrvatskog, ta misao glasi: ja bih i bez Kerumova poziva, kunem se, skinuo s programa, i to baš dan uoči premijere, opernu predstavu koju su ljudi dva mjeseca spremali za tuđe stotine tisuća kuna. O da, ja bih je skinuo! Pa zato smo je, uostalom, i pripremali!

Samo zbog toga, eto, zbog toga jasnoga smjerokaza za budućnost splitskog teatra, (o cijelom gradu da i ne govorimo, to bi bilo preurbano, a znamo mi dobro šta znači urbano!) isplatilo se o cijeloj toj sramotnoj epizodi nakucati ovoliko slova. I nijedno više.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

registracija
17/4/11

DONDON, 20.04.11. 16:23

Upravo tako kako je napisano u članku - gadarija i nije vrijedno spomenuti imena na koja se ovo odnosi.


registracija
24/11/10

aabar, 20.04.11. 17:18

Pa nisu ONI krivi već oni koji ih drže na vlasti,kako siješ tako žanješ


registracija
21/2/11

skyway, 21.04.11. 09:42

Kerum, njegova sestra, Mucalo, Sundov, do jucer Svagusa itd'. te sve to sto se oko njih dogada je sramota Splita i njegovih gradjana. Nesagledive su granice primitivizma i nekad grad kulture i samo njemu svojstvene uljudbe i jedinstvenog sarma, tone li tone u bezdan. Gdje je tu izlaz? Ocito, nema ga! Na Peristilu je zapaljena lomaca i plam se dize do neba, a to zacijelo, Dioklecianov grad iste spas i moli milostinju civilizacije i ljudske pameti...
Ono sto ce mi ostati zavazda urezano u pamcenje, kao najeklantantniji primjer degradacije funkcije gradonacelnika i kao samar drustvenom ukusu, (mada na valu nove Hrvatske, nazalost), jest nazovi, govor Zeljka Keruma pred braniteljima u prosli petak...Popeo se verzot na binu, sav u crnini i s rukama u spazima zadjenuo svoju "idje" elkvenciju, a to sta je rika ne bi pas s maslon izija...
Ej, splitski postetat bi morao biti institucija kao i sama Velika Varos, a ne dzepar koji je porobio grad pod Marjanom, a ako je suditi po pjesmi koju je zadjenuo sve su prilike bit ce isto i s ratom.
I umjesto da ga oni jadnici sto su ga slusali skinu zavazda s pozornice, jer dok su se oni borili snalazljivi zicar je gradio prvi milijun, preprodavajuci humanitarnu pomoc...Zaista, nitko, pa ni najljuci okupatori i osvajaci sto su se od pamtivijeka muvali Dalmacijom nisu ponizili Split, barem ne ovako, kao sto je to uradio Kerum koncem proslog tjedna.
Tuzno, nema sto!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 21.04.11. 20:57

Da grad koji je poznat u cijelom svijetu po genijalcima Ivaniševiću, Kukoču, Blanki Vlašić, Bokšiću,
po Dioklecijanu
po znanstvenicima, glazbenicima,
po ljepoti grada
da taj Split za svojeg gradonačelnika izabere teškog primitivca (idiota)
zaista premašuje čak i rubriku "vjerovali ili ne"!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 21.04.11. 20:57

Da grad koji je poznat u cijelom svijetu po genijalcima Ivaniševiću, Kukoču, Blanki Vlašić, Bokšiću,
po Dioklecijanu
po znanstvenicima, glazbenicima,
po ljepoti grada
da taj Split za svojeg gradonačelnika izabere teškog primitivca (idiota)
zaista premašuje čak i rubriku "vjerovali ili ne"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika