20.04.2011. / 16:17

Autor: Nacional.hr

Recro-net i Cisco: IPv4 adrese odlaze u povijest, treba se pripremiti za IPv6

U toku godine, očekuje se da će i regionalne organizacije dodijeliti zadnje dobivene IPv4 adrese krajnjim korisnicima

Cisco Hrvatska i tvrtka Recro-NET održali su konferenciju o aktualnoj IT temi uvođenja IPv6 protokola u korisničke mreže. Naglasak konferencije stavljen je na problematiku nestajanja raspoloživih IPv4 adresa.

Naime, ove je godine IANA (tijelo za dodjelu javnih IP adresa) dodijelila i zadnji raspoloživi blok IPv4 adresa regionalnim organizacijama koje dalje raspodjeljuju adrese (za Europu RIPE). U toku godine, očekuje se da će i ove regionalne organizacije dodijeliti zadnje dobivene IPv4 adrese krajnjim korisnicima.

Kako bi se riješio ovaj problem, još prije petnaestak godina definiran je IPv6 protokol koji kao najbitniju prednost donosi praktički neograničen broj IPv6 adresa. Međutim, uvođenje IPv6 protokola traži dokonfiguraciju mrežne opreme i računala za IPv6 uz postojeći IPv4 protokol a što je bio i glavni motiv da se ovo uvođenje odgađalo.

S druge strane, kroz svega par mjeseci, na Interentu će se pojaviti lokacije koje će biti dostupne samo putem IPv6 protokola. Kako ne bi ostali bez mogućnosti direktne IP komunikacije s ovakvim lokacijama (npr. web do/sa ovakvih lokacija) i kako bi se pripremili za primarni protokol komunikacije sutrašnjeg Interenta, potrebno je u korisničke mreže uz IPv4 uvesti i IPv6 podršku.

Konferenciju je otvorio Aljoša Pavelin, Izvršni direktor sektora za Prodaju i marketing iz Recro-NETA upozorivši na približavanje ključnog trenutka nestanka IPv4 adresa.

Krešimir Segarić, Izvršni direktor sektora edukacije iz Recro-NETA proveo je posjetitelje konferencije kroz kratak uvod u IPv6 protokol, trenutni status IPv6 Internet povezivanja, načine uvođenja IPv6 u mreže pružatelja telekomunikacijskih usluga, načine uvođenja IPv6 u korporativne mreže te potencijalne izazove kod ovih implementacija.

Predstavljen je također i case-study implementacije povezivanja Recro-NETA kao korisnika na IPv6 Internet.

Peter Gaspar, savjetnik za IP mreže nove generacije na tržištima brzog ekonomskog rasta iz tvrtke Cisco predstavio je Ciscovu strategiju kod uvođenja IPv6 protokola, te rješenja i produkte koji će biti neophodni korisnicima kod dodavanja IPv6 podrške za mrežu.

Na konferenciji je prisustvovalo preko 150 predstavnika vodećih hrvatskih tvrtki i javnoga sektora, a Recro-NET se pred okupljenima svojom ekspertizom dokazao kao pouzdani partner spreman odgovoriti svim izazovima dodavanja IPv6 podrške za mrežu i relevantne servise.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika