21.04.2011. / 12:34

Autor: Nacional.hr

Opravdana paranoja: iPhone uredno bilježi gdje ste sve bili, htjeli vi to ili ne

iPhone bilježi lokaciju pomoću triangulacije, a ne pomoću GPS-a, što znači da ga ne možete ometati u prikupljanju podataka ukoliko isključite GPS na telefonu

iPhone prati svaki vaš korak iPhone prati svaki vaš korak Mnogi su se vlasnici iPhonea neugodno iznenadili kad su otkrili kako se njihov uređaj redovno spaja na internet kako bi provjerio postoje li nove verzije programa koje koristi. No, pravi šok doživjeli su kada su dva stručnjaka za sigurnost otkrila kako svaki iPhone pomno bilježi kada je i gdje bio, piše geek.com.

Naime, otkako je u uporabu pušten iOS 4, iPhone bilježi sve lokacije na kojima se nalazi, zajedno s vremenom kada je tamo bio. Prilikom spajanja na računalo i pokretanja iTunesa, ti se podaci spremaju i na dotično računalo. Stručnjaci upozoravaju kako podaci nisu zaštićeni i mogli bi biti zloupotrebljeni ukoliko bilo tko preuzme kontrolu nad računalom ili dođe u posjed mobilnog telefona.

Kako su pojasnili, iPhone bilježi lokaciju pomoću triangulacije, a ne pomoću GPS-a, što znači da ga ne možete ometati u prikupljanju podataka ukoliko isključite GPS na telefonu.

Korisnici iPhonea koji ne žele da netko zna gdje su sve bili, mogu obristati sve podatke koje je njihov uređaj spremio na računalo. No, to znači da neće imati nikakav "backup" ukoliko se išta dogodi s njihovim uređajem.

Druga je mogućnost enkripcija podataka, što će onemogućiti njihovo iskorištavanje i ako netko preuzme kontrolu nad računalom.

No, za sad, nije moguće zaustaviti iPhone i spriječiti ga da bilježi vaše kretanje.

Vezane vijesti

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor Applea Tim Cook odbio isplatu 75 milijuna dolara

Direktor informatičkog diva Apple, Tim Cook, odustao je od 75 milijuna dolara dividende od dionica kojima je tvrtka nagradila svoje zaposlenike,… Više

Komentari

registracija
1/10/09

parampar, 23.04.11. 08:23

O. Opet jedan paranoidni tekst. A kad je onaj mali našao ajfon na Sljemenu, onda su svi bili impresionirani.
Inače, svi mobiteli nas prate. Zato su ih i stavili u javnu upotrebu, osim profita.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika