Objavljeno u Nacionalu br. 400, 2003-07-15

Autor: Berislav Jelinić

POLITIČKA POZADINA DONOŠENJA GUP-a

GUP - Pobjeda Račana i Vlaste Pavić nad Bandićevim ljudima

Zagrebačka Gradska skupština 11. srpnja je izglasala Generalni urbanistički plan: izglasavanje su pokušali odgoditi dogradonačelniku Milanu Bandiću bliski SDP-ovci

U suprotstavljanju Bandićevoj grupi nije zanemarivu ulogu odigrao ni Zdravko Tomac, potpredsjednik zagrebačkog SDP-a, koji je slomio posljednji pokušaj te grupe da ostvari svoje ciljeveU suprotstavljanju Bandićevoj grupi nije zanemarivu ulogu odigrao ni Zdravko Tomac, potpredsjednik zagrebačkog SDP-a, koji je slomio posljednji pokušaj te grupe da ostvari svoje ciljeveU petak 11. srpnja 2003. zagrebačka Gradska skupština je nakon punih 17 godina izglasala novi Generalni urbanistički plan (GUP) koji sa snagom zakona napokon regulira kako se najveći hrvatski grad može urbanistički širiti i nadograđivati. To je važno jer se više neće graditi na temelju različitih proizvoljnih odluka koje su često bile nekonzistentne i išle na ruku onima s dobrim vezama. No drama je oko njegova donošenja gotovo puna dva tjedna, a potakla ju je interesna grupa unutar gradskog SDP-a koja pripada dominantnoj frakciji Milana Bandića, zagrebačkog dogradonačelnika i šefa gradske organizacije SDP-a u Zagrebu.

Ona je prvo na razne načine pokušala u GUP umetnuti amandmane za koje njihovi protivnici tvrde da predstavljaju nemoralne i sumnjive usluge različitim poduzetnicima. Kada to nije uspjela, na više je načina, čak i uz pomoć dijela državnog odvjetništva, pokušala odgoditi izglašavanje GUP-a kako bi i dalje trgovali uslugama u važnijim slučajevima gradnje u Zagrebu, a što je u nekim slučajevima radio i dio zagrebačkog HNS-a.

U tomu su ih spriječile gradonačelnica Vlasta Pavić i predsjednica gradske skupštine Morana Paliković Gruden i to zahvaljujući tome što su ih izravno podržali šefovi njihovih stranaka Ivica Račan i Vesna Pusić. Račan je u posljednja dva tjedna u više navrata izravno zaštitio Vlastu Pavić kada ju je napadala Bandićeva interesna grupa pokušavajući nametnuti svoje amandmane na GUP. U suprotstavljanju Bandićevoj grupi nije zanemarivu ulogu odigrao ni Zdravko Tomac, potpredsjednik zagrebačkog SDP-a, koji je slomio posljednji pokušaj te grupe da ostvari svoje ciljeve.

Zato u vrhu SDP-a tvrde da su okolnosti donošenja GUP-a simbolično označile i početak demontaže utjecaja interesne skupine Milana Bandića, čija je politička budućnost radi ozbiljno narušena zdravlja i dalje vrlo upitna. Protivnici Bandićeve grupe tvrde da se Račan njima izravno suprotstavio zato što je ta grupa htjela izigrati i samog Račana, ali i zato što su njihove manipulacije uoči donošenja GUP-a po tko zna koji put prijetile da izazovu definitivan raspad koalicije SDP-a i HNS-a u Zagrebu, što bi objema strankama nanijelo znatnu političku štetu uoči nacionalnih izbora.

Odgađanje donošenja GUP-a već je u listopadu 2002. dramatično narušilo odnose HNS-a i SDP-a u Zagrebu. Glavne točke tadašnjih sporova bile su zemljište u Sesvetama predviđeno za poticanu stanogradnju, Importanne Galleria u centru Zagreba i privatno zemljište Darija Balije, mladića koji je prijavio Milana Bandića za vožnju u pijanom stanju, što ga je stajalo funkcije gradonačelnika.

SDP se protivio poticanoj stanogradnji u Sesvetama jer nije htio da HNS na tomu zaradi političke bodove. HNS je SDP-u zamjerao što je Bandić pokušao omogućiti poduzetniku Cirilu Zovku da legalizira sporni deveti kat u Importanne Galleriji u Zagrebu. HNS je kritizirao i to što je Bandić omogućio Dariu Baliji da za svoje zemljište u zelenoj zoni dobije građevinsku dozvolu nakon što je odustao od terećenja Bandića za vožnju u pijanom stanju (za detaljniji opis spornih točaka vidjeti Nacional broj 360 od 8. listopada 2002. i tekst pod naslovom ‘Bazen u Utrinama obnovio rat SDP-a i HNS-a za Zagreb’).

Nakon te krize vodstvo dviju stranaka na nacionalnoj je razini uspjelo postići kompromis: SDP se obavezao podržati poticanu stanogradnju u Sesvetama, a zauzvrat je HNS pristao tolerirati da Bandić u nekim drugim situacijama trguje uslugama. To je tehnika vladanja koju je Bandić bio razvio još za vladavine HDZ-a, a za svoga mandata doveo do savršenstva (za detalje o Bandićevu vladanju uz pomoć podmićivanja i davanja usluga pogledati Nacional broj 393 od 27. svibnja 2003., tekst pod naslovom ‘Bandić s desničarima ruši Vlastu Pavić’).

No Bandić i njegova grupa vrlo su brzo iznova pokazali kako uopće ne mare za Račanove odluke te su proizveli ozračje u komu su, unatoč donošenju GUP-a, i SDP i HNS dodatno izgubili na svom ugledu među biračima. Prvi potez kojim je Bandićeva grupa učinila upitnim Račanov autoritet dogodio se neposredno prije no što je Bandić 4. srpnja 2003. zbog zdravstvenih problema završio u bolnici.

Sredinom tog tjedna, na sjednici skupštinskog odbora za zaštitu okoliša Dan Špicer i Jurica Meić, dva pripadnika Bandićeve grupe, iznova su rekli kako zagrebački SDP ne podržava poticanu stanogradnju u Sesvetama. Taj se ispad dogodio odmah nakon što je premijer Račan javno izrazio svoju podršku tzv. ‘Bandićevim amandmanima’ na GUP. Njima se legalizirala sva dosadašnja bespravna gradnja i spriječile su se manipulacije zemljištima u zelenim zonama u tzv. elitnim zagrebačkim kvartovima, ponajviše u podsljemenskoj zoni.

Špicer i Meić time su pokazali da Bandićeva grupa posve ignorira zaključke vrha SDP-a, iako nominalno podržava sve za što se Račan zalaže. Taj novi udar Bandićeve grupe izazvao je žestoko negodovanje u zagrebačkom HNS-u. Oni su tada rekli kako zato HNS neće podržati Bandićevo nastojanje da se legalizira dosadašnja bespravna gradnja. Komunikacija između članova HNS-a i SDP-a unutar gradskih vlasti bila je gotovo na rubu fizičkih obračuna. Članovi HNS-a tada su rekli da će podržati Bandićeve amandmane samo ako će SDP podržati poticanu stanogradnju u Sesvetama te ako Bandićeva grupa neće smisliti kakve dodatne podvale u obliku novih amandmana.

Predložili su da se o detaljima dogovore u kabinetu gradonačelnice Vlaste Pavić, no Bandić je odbio doći na taj sastanak. Potom su članovi HNS-a otišli u Bandićev ured i zatražili ga da im obeća kako neće ništa novo smišljati, a on im je to obećao. Zatim su na sjednici gradskog poglavarstva usvojeni amandmani o sanaciji bespravne gradnje te ušli u konačni prijedlog GUP-a koji je trebao biti izglasan na skupštini. Protivnici Bandićeve grupe bili su iznenađeni kada su vidjeli da Bandić nije predložio na usvajanje amandmane o sprečavanju manipulacija zemljištima u elitnim podsljemenskim zonama. To je za njegove protivnike bio prvi znak da Bandić neće održati obećanje.

Planovi Bandićeve grupe bili su otkriveni neposredno uoči zadnje sjednice gradskog poglavarstva prije skupštinskog glasanja o GUP-u, održane sredinom prošlog tjedna. Tada je u ime Bandićeve grupe Vladimir Velnić predložio usvajanje novih amandmana kluba SDP-a. Među njima su bili i amandmani koje je već bio podržao premijer Račan o sprečavanju manipulacija zemljištima u podsljemenskim zonama, ali i neki novi amandmani zajedno s njima.

Riječ je o amandmanima koji bi omogućili da se u dijelu Zagreba na području Savske, Držićeve i Heinzelove ulice može graditi bez detaljnih planova koje novi GUP inače predviđa. Jutarnji list je tada objavio kako tim amandmanima SDP ide na ruku poduzetnicima Tomislavu Horvatinčiću, Anti Žužulu i Mladenu Vedrišu koji na tim lokacijama imaju različite graditeljske projekte.

Bandićevi protivnici tvrde da je naknadnim predlaganjem tih amandmana zajedno s amandmanima o zemljištima u podsljemenskoj zoni Bandićeva grupa htjela stvoriti dojam kako je i njih također bio podržao premijer Račan, što je premijera navodno prilično naljutilo.

Ti su amandmani izazvali novu veliku koalicijsku svađu i doveli do kašnjenja sjednice poglavarstva od nekoliko sati. Članovi su HNS-a rekli kako nipošto neće prihvatiti te amandmane. Potom je u gradskom poglavarstvu bila održana sjednica predsjedništva zagrebačkog SDP-a. Na toj su sjednici pripadnici Bandićeve grupe ustrajali na predlaganju tog iznenadnog amandmana. Drama je dosegla vrhunac kada su Bandićevi protivnici unutar zagrebačkog SDP-a telefonom kontaktirali premijera Račana i izvijestili ga što se događa.

Ivica Račan telefonom je poručio kako se od tih amandmana mora odustati. Stav premijera izravno je prenesen svima prisutnima na sjednici predsjedništva zagrebačkog SDP-a. Tada je Bandićeva grupa otvoreno pokazala neposluh prema premijeru Račanu – odbili su njegov zahtjev. Potom su dva Račanova čovjeka unutar zagrebačkog SDP-a zamolila za kratku stanku i pozvali Vladimira Velnića nasamo na sastanak. Tek nakon tog sastanka Velnić je pristao povući zahtjev kluba SDP-a o spornim amandmanima. Bandićevi pristaše misle da su Račanovi ljudi na Velnića izvršili vrlo grubi pritisak. Oni vjeruju kako osim činjenice da je Velnić zbog pronevjere početkom 80-ih bio 2 godine u zatvoru postoje i dodatni nezgodni detalji iz njegove prošlosti, te da je tek pritisnut time, ili nekom sličnom ucjenom, Velnić pristao povući sporni zahtjev. Bilo je to drugi put da se Račan izravno umiješao u okolnosti oko donošenja GUP-a.

Nakon toga Bandićeva je grupa pokušala odgoditi sjednicu o izglasavanju GUP-a. To su pokušali učiniti uz pomoć dva pravno neobavezujuća mišljenja koja su Uredu gradonačelnice dostavljena iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu. Ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić dao je negativno mišljenje spram konačnog prijedloga GUP-a jer smatra ‘da nije valorizirao poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište na način da ono ostane u određenim površinama na temelju stručnih podloga osnovne namjene korištenja…’

U drugom dopisu zamjenica općinskog državnog odvjetnika Vesna Abramović napisala je kako ne preporuča izjašnjavanje o GUP-u. To je obrazložila time što državno odvjetništvo ispituje neke moguće nezakonitosti nakon što je gradonačelnica Vlasta Pavić u listopadu 2002. podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja – zato što se nije znalo tko je u GUP pokušao podmetnuti mogućnost legaliziranja nezakonito izgrađenog dijela Importanne Gallerije u Zagrebu.

Vladimir Velnić pokušao je nagovoriti Vlastu Pavić da razmisli bi li bilo uputno uopće ići na sjednicu skupštine radi izglasavanja GUP-a kada postoje ovakvi dopisi. Vlasta Pavić brzo se o njima dodatno informirala i saznala da mišljenje ministarstva poljoprivrede i šumarstva ne mora nužno odgoditi izglasavanje GUP-a. No uplašila se zbog dopisa koji je potpisala Vesna Abramović i čak u jednom trenutku bila sklona prihvatiti Velnićevu sugestiju da se ta sjednica odgodi. No to joj nije dopustila Morana Paliković Gruden, predsjednica gradske skupštine.

Paliković Gruden nazvala je glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i upitala ga što on misli o tom dopisu. Bajić je pisanim putem potvrdio kako dopis Vesne Abramović nije pravno obvezujući te ne mora nužno odgoditi sjednicu o izglasavanju GUP-a. Protivnici Bandićeve grupe tvrde kako je Vesna Abramović već jednom poslala sličan dopis koji je neizravno išao u prilog interesima Bandićeve grupe. Tek nakon tog Bajićevog dopisa bilo je izvjesno da će sjednica skupštine na kojoj se glasovalo o donošenju GUP-a biti održana u zakazanom terminu.

Kada je već propao pokušaj da se sjednica odgodi, na samoj je sjednici Bandićeva grupa pokušala smanjiti štetu koja je za nastala za njihove interese nakon što je Velnić bio prisiljen povući amandmane. To su pokušali učiniti uz pomoć zastupnika Hrvatskog bloka, rigidno desničarske stranke Ivića Pašalića. Njihov je klub zastupnika iznenada na sjednici skupštine predložio sljedeće: “Nadzor nad izradom detaljnih planova provodi povjerenstvo koje imenuje Gradsko poglavarstvo, a čine ga tri predstavnika Gradske skupštine, jedan predstavnik Gradskog ureda za prostorno uređenje i dva predstavnika Društva arhitekata Zagreba”.

Time su oni zapravo htjeli omogućiti Bandićevoj grupi da članstvom u tim povjerenstvima ostvari dominantan utjecaj na izrade detaljnih planova i time ipak ubrza procese gradnje koji će biti usporeni izglasavanjem novog GUP-a. Protivnici Bandićeve grupe tvrde da bi oni time išli na ruku poduzetnicima koji bi gradili na području Heinzelove, Savske i Držićeve ulice u Zagrebu.

Protivnici Bandićeve grupe zgrozili su se kada su vidjeli da je zastupnicima Hrvatskog bloka taj amandman pomogao sastaviti saborski zastupnik SDP-a Pavle Kalinić. Tom se amandmanu priklonilo sedam pripadnika Bandićeve grupe predvođenih Vladimirom Velnićem. Sjednica je skupštine potom bila prekinuta, a u susjednoj je sobi održana hitna sjednica gradskog poglavarstva. Gradonačelnica Vlasta Pavić zatražila je da se o tom amandmanu očituje Zlatko Uzelac, pomoćnik ministra zaštite okoliša. On je to hitno i učinio i na tu sjednicu poslao pismeni dopis u komu je ustvrdio da je taj amandman protivan Zakonu o prostornom uređenju i još nekim drugim propisima. Bandićeva grupa predvođena Velnićem nije htjela prihvatiti njegovo mišljenje.

Tada se u raspravu uključio Zdravko Tomac. On je rekao da bi nakon svega ustrajanje na tom amandmanu narušilo neke temeljne principe za koje se zagrebački SDP zalaže. Potom su pripadnici Bandićeve grupe preglasani i zagrebački SDP odlučio je odustati od tih amandmana. Bio je to prvi potez Zdravka Tomca u upravljanju zagrebačkim SDP-om u odsutnosti bolesnog Bandića. Budući da je bio suprotan interesima Bandićeve grupe, sluti se da bi Tomac takvim ponašanjem u budućnosti mogao pokušati premostiti jaz između sebe i Račana koga je oštro kritizirao u svojoj novoj knjizi. Te sumnje nisu posve nestale ni nakon što je Tomac izjavio kako on zapravo čuva mjesto šefa zagrebačkog SDP-a za Bandića dok on ne ozdravi.

GUP je na kraju donesen uz brojne dodatne lakrdijaške istupe opozicijskih zastupnika, ali i opravdane kritike spram nemoralne trgovine oko amandmana između vladajuće koalicije SDP-a i HNS-a. Iste je večeri na sjednici Glavnog odbora SDP-a Zdravko Tomac izvijestio stranačko čelništvo da je GUP napokon usvojen. Premijeru Račanu u neslužbenom su razgovoru neki članovi SDP-a nakon te sjednice rekli kako je posljednji amandman Hrvatskog bloka bio zapravo amandman Bandićeve grupe. Gradonačelnici Vlasti Pavić srdačno je čestitalo cijelo vodstvo SDP-a, priznajući joj to kao njen prvi veći politički uspjeh.

Osim na spomenutim područjima Savske, Držićeve i Heinzelove ulice, Bandićeva grupa htjela je trgovati uslugama i tako što je predložila amandman po kojemu se bez detaljnog plana, koji novi GUP predviđa, može graditi i na sljedećim lokacijama: – dio područja zapadno od Ulice Crvenog križa (blok Krešimir) – dio područja između Štrigine i Heinzelove – dio bivšeg pogona ‘Chromos’ i tri bloka južno uz Radničku cestu – dio područja između Radničke i TEŽ-a – tvornica RIZ – tvornica Fotokemika – blok Ilica – Zagrebačka – baruna Filipovića – blok Ilica – Ulica Črnomerec, – prostor ‘Srca’ i ‘Hypo Alpe Adria’ – blokovi na području Donjeg grada za koje je određeno urbano pravilo 1.2 – zona ‘Dubrava – centar’ sjeverno od Avenije Dubrava i zona južno od Avenije Dubrava
HNS to nije htio prihvatiti pa je amandman prihvaćen u izmijenjenom obliku. Propisano je da se ondje može graditi uz prethodno raspisivanje javnog natječaja.

Vezane vijesti

'Zagreb je u urbanističkoj i investicijskoj blokadi'

'Zagreb je u urbanističkoj i investicijskoj blokadi'

Predsjednik skupštinskog povjerenstva koje je bilo osnovano radi utvrđivanja činjenica o ispravcima urbanističkih planova u Zagrebu, gradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika