Objavljeno u Nacionalu br. 400, 2003-07-15

Autor: Paula Bobanović

LIVIO BOLKOVIĆ, predsjednik pulskog ogranka SDP-a

SDP je alternativa IDS-u a ne partner

Livio Bolković, žestoki protivnik suradnje IDS-a i SDP-a, objašnjava zašto se protivi projektu Rivijera Brijuni te zašto ne treba ulaziti u koaliciju s Jakovčićevom strankom

Predsjednik pulskog ogranka SDP-a Livio BolkovićPredsjednik pulskog ogranka SDP-a Livio BolkovićU središtu sukoba oko koaliranja IDS-a i SDP-a za predstojeće parlamentarne izbore, koji se posljednjih dana vodi u Istri, našao se i predsjednik pulskog ogranka SDP-a Livio Bolković. Kao žestoki protivnik suradnje SDP-a i IDS-a, Bolković se sukobio ne samo sa istarskim županom IDS-ovcem Ivanom Jakovčićem, već i s vrhom vlastite stranke, odnosno premijerom Ivicom Račanom i potpredsjednikom Slavkom Linićem, koji podržavaju Jakovčića i koaliciju.U razgovoru za Nacional s Bolkovićem smo razgovarali o temi njegovog prošlotjednog tajnog sastanka sa Slavkom Linićem u Rijeci, o odnosu s županom Jakovčićem i vrhom vlastite stranke.

NACIONAL: Prošla su dva tjedna od posjeta Mate Arlovića i Slavka Linića Puli. Koji je bio pravi razlog njihova dolaska? – Mislim da je to bila odluka Predsjedništva SDP-a Hrvatske, a glavni razlog posjeta različiti su stavovi o pitanjima koaliranja s IDS-om na predstojećim parlamentarnim izborima u 8. izbornoj jedinici. Poznato je da je pulski SDP u koaliciji s IDF-om i nezavisnim vijećnicima, a da je IDS u opoziciji, pa smo zato i bili protiv prijedloga da se na izborima koalira s IDS-om. Dugoročno gledano, takva koalicija vrlo je loša za istarski SDP koji se u Istri uspio nametnuti nakon prošlih lokalnih izbora kao najjača i prava alternativa IDS-u. Koalicijom SDP više nije nikakva opozicija nego umrtvljeni SDP koji će zbog toga u Istri dugoročno izgubiti kredibilitet, ali će koaliranje doista donijeti jedno zastupničko mjesto više u Saboru.

NACIONAL: Neki govore o tri zastupnička mjesta? – D’Hondtova metoda može donijeti najviše dva zastupnika u osmoj izbornoj jedinci. U svakom slučaju, budući da je riječ o parlamentarnim izborima, pravo je vrha stranke, odnosno Glavnog odbora i Predsjedništva, da odlučuje o tome s kim će koalirati za ove izbore. Iako se s time nismo složili, postavili smo se vrlo pragmatično. Prihvatili smo odluku vrha stranke i rekli da ćemo učiniti sve da predstojeći izbori budu dobro organizirani.

NACIONAL: Glavni je razlog sukoba Grada Pule sa županijskom vlasti, odnosno IDS-om, projekt Brijuni rivijera koji je prihvatila i Vlada. Koji su vaši glavni argumenti protiv tog projekta? – Mi smo vrlo argumentirano objasnili vrhu stranke zašto se ne slažemo. Naime, upravo na projektu Brijuni rivijera došlo je do potpisivanja dokumenata izravno između Vlade RH i Županije istarske, a to je suprotno sa statutom Županije istarske.
Naime, u čl. 15. i 19. Statuta izričito se kaže da se prije donošenja bilo kakvih odluka na županijskoj skupštini najprije moraju donijeti odluke u jedinicama lokalne samouprave. To znači da se moraju izjasniti vijeća gradova i općina na teritoriju kojih se takvi projekti realiziraju. Mi smatramo da je to vrlo značajan projekt i zato smo jedan od potpisnika organizacijskog odbora za peticiju, odnosno za referendum, jer smatramo da sporazum treba staviti izvan snage i prije ga uskladiti s odlukama lokalne samouprave.
Dakle sastanak nas iz pulskog SDP-a s članovima Predsjedništva – Matom Arlovićem kao potpredsjednikom SDP-a i Slavkom Linićem kao ključnim SDP-ovim čovjekom 8. izborne jedinice – bio je da ih pokušamo bolje informirati i razjasniti različita stajališta. Zaključci su jasni – mi ćemo prihvatiti koaliciju, ali nećemo odustati od protivljenja spomenutim projektima.

NACIONAL: Zašto se protivite dovođenju izraelske tvrtke koja bi na prostoru Zračne luke Pula trebala otvoriti pogon za prenamjenu putničkih u teretne zrakoplove? – Riječ je o kompaniji koja bi otvorila pogone u pulskoj zračnoj luci, a stav je javnosti, ali i nas u Gradu Puli, da takav pogon Istri nije potreban. Ta izraelska tvrtka bavi proizvodnjom oružja i unatoč tome što obećavaju otvaranje 200 do 300 radnih mjesta, cijena koju bi zbog toga trebalo platiti prevelika je. Pulska zračna luka jedna je od najfrekventnijih u Hrvatskoj, a kao član Nadzornog odbora jako dobro znam kako posluje. Jučer sam Liniću predložio da bi bilo pametnije da se taj projekt prebaci na krčku zračnu luku.

NACIONAL: Zašto je Vlada prihvatila projekt Brijuni rivijera kao svoj, iako ga je inicirao župan Jakovčić? – Mislim da je tome prethodio dogovor o koaliranju s IDS-om u 8. izbornoj jedinici i da je potpisivanje tog dokumenta posljedica dogovora o zajedničkom izlasku na izbore. Upozorio sam Ivicu Račana prilikom njegova posjeta Puli prije dva mjeseca, na sastanku s gradonačelnikom i predsjednikom gradskog vijeća u prisutnosti župana Jakovčića, da nije dobro da se vode razgovori o tom projektu. Bilo je to petnaestak dana prije potpisivanja dokumenta. Rekao sam mu da se Grad Pula protivi načinu na koji se pokušava stvoriti zajednička tvrtka Vlade i Županije i da u stvaranje te tvrtke treba uključiti općine i gradove. Govorim u ime Grada Pule jer je Pula gruntovni vlasnik velikog dijela zemljišta za taj projekt. Mi izrađujemo detaljne urbanističke planove i apsurdno je da netko iz Pazina ili Zagreba odlučuje o tome što će se graditi na teritoriju grada Pule. Protestiramo protiv načina na koji se taj projekt provodi jer će o tome praktički odlučivati, samo dva čovjeka.

NACIONAL: Spomenuto poduzeće već se osniva i papiri su predani na Trgovački sud? – Točno. A mi predlažemo da osnivači tog poduzeća budu i sve općine i gradovi na čijem se teritoriju planira projekt. Trenutačno su osnivači samo država i Županija. Peticiju koju smo pokrenuli mnogi su potpisali.

NACIONAL: Zašto su peticijom objedinjena dva problema – projekt Brijuni rivijera i prodaja Dragonere i Barbarige? – Jer je inicijator ovog projekta – IDS-ova županijska vlast – proglasila Barbarigu i Dragoneru sastavnim dijelom brijunske rivijere. Koliko god se trudili da prikažu kako su to dva različita problema, oni sami to su proglasili jedinstvenim projektom.

NACIONAL: Nekoliko puta upozoravali ste da je prodaja zemljišta Dragonere i Barbarige legalizirani kriminal. O čemu je riječ? – Matematika je jednostavna, prodaje se neurbanizirano zemljište po 5 eura, nakon toga ga urbanizirate pa mu vrijednost više nije 5 nego 100 eura. Tom urbanizacijom omogućili ste vlasniku zemljišta zaradu od 95 eura po četvornom metru, to nije nište drugo doli legalna pljačka, jer ako ste namjeravali prodavati zemljište, najprije ga je trebalo urbanizirati a tek potom prodati. U tom slučaju novac od njegove prodaje išao bi u budžet lokalne samouprave, a ne u nečiji privatni džep, što se sada događa.

NACIONAL: Kako je došlo do potpisivanja peticije i koje ste pravne stručnjake konzultirali kako biste uspjeli izboriti referendum? Je li točno da ste konzultirali i profesora Smiljka Sokola? – Istina je da smo konzultirali sve relevantne pravnike koji se bave tim pitanjima, među njima i Josipa Kregara. Spontano su se povezale političke i nezavisne snage na području buduće brijunske rivijere od Rovinja do Medulina. Morali smo to učiniti jer nema drugog načina da se poništi taj dokument. Već četvrtog dana sakupljeno je 5000 potpisa, koliko nam je bilo potrebno da se raspiše referendum, a nastavljamo sakupljati potpise 30 dana. Odaziv građana pokazuje da to više nema nikakve veze s politikom jer se peticija potpisuje bez ikakva stranačkog obilježja.

NACIONAL: Zbog iniciranja te peticije SDP-ova saborska zastupnica Lucija Debeljuh i još neki vaši stranački kolege iz županijske vlasti optužuju vas da surađujete s desnicom. – Žalostan sam zbog takvog istupa Lucije Debeljuh jer je upravo zahvaljujući našem, pulskom ogranku SDP-a došla u Sabor, unatoč protivljenju mnogih ogranaka, jer se relativno kasno učlanila u našu stranku, čini mi se tek 1997. i ja sam bio taj koji ju je učlanio. Zanimljivo je da je cijela priča, kako kaže jedan novinar Glasa Istre, oko kupnje zemlje na Dragoneri i Barbarigi krenula u trenutku kad je gospodin Haider, jedan od ljudi koji stoje iza Hypo-Alpe-Adria Bank, prošetao budućom Brijunskom rivijerom 1999. u društvu Steve Žufića. Završilo je tako da je glavni kreditor za taj projekt Hypo-Alpe-Adria Bank. Treba ispitati tko je zapravo vlasnik tvrtki koje su kupile zemljište buduće Brijuni rivijere, a ako to ima veze s gospodinom Haiderom, onda je jasno tko koketira sdesnicom. Po nekim potezima koje je IDS vukao ovdje u Istri zasjenio je čak i HDZ. Uvjeren sam da će to kad-tad dospjeti u javnost.

NACIONAL: Je li najpametniji put za to bilo koaliranje s IDF-om? – Kad bi postojala bilo kakva nekorektnost IDF-a ili gradonačelnika Luciana Delbianca u odnosu na SDP u Puli ili mene kao predsjednika SDP-a, raskinuli bismo koaliciju, ali to se još nije dogodilo. Sve odluke donesene su konsenzusom i zato i mi stojimo iza njih jer smo prije izbora s njima potpisali dogovor o poslijeizbornoj suradnji i toga se i danas pridržavamo.

NACIONAL: Proizlazi li animozitet županijskog SDP-a prema SDP-u Grada Pule iz činjenica da Grad Pula raspolaže gotovo dvostruko većim budžetom od županijskoga? – Ovog trenutka Pula raspolaže budžetom od 260 milijuna kuna, što je za grad s 58 tisuća stanovnika najveći proračun po glavi stanovnika u Hrvatskoj, s kontinuiranim rastom. Kad bi IDS kontrolirao i Pulu, uopće ne bi razgovarao o koaliciji s SDP-om. Mislim da je to jedan od najvažnijih razloga zašto je IDS prihvatio ponudu SDP-a da uđe u koaliciju za 8. izbornu jedinicu. Ekonomski potencijal same Pule ravan je onom ostalog dijela Istre. Zato je razumljiva njihov očaj što ne kontroliraju Pulu.

NACIONAL: Kako na to gleda vrh vaše stranke u Zagrebu? – Ne bih baš mogao reći da nas obožavaju, ali to nama nije ni potrebno. Ipak, u posljednje vrijeme neke se stvari rješavaju brže nego inače, i to zahvaljujući našim ljudima u ministarstvima.

NACIONAL: Kako tumačite imenovanje Borisa Šurana na mjesto prvog tajnika veleposlanstva u Indiji? – Odabir ljudi za veleposlanička mjesta trebao bi biti stvar ministra vanjskih poslova. Ali mislim da bi bila stvar stranačke kulture da su nas pitali, jer postoji organizacija SDP-a u Puli, sviđala se ona nekom ili ne. Šuran nema nikakva iskustva u tim poslovima.

NACIONAL: Hoćete reći da župan Jakovčić još ima vrlo jak utjecaj na premijera i potpredsjednika Vlade Linića? – Apsolutno. Župan Jakovčić ima odličan odnos s premijerom i s potpredsjednikom Vlade Linićem i nije slučajno što su u diplomaciju otišli i Dino Debeljuh i Boris Šuran i Turčinović koji je imenovan pomoćnikom ministra vanjskih poslova. Dakle, Jakovčić se elegantno riješio opozicije unutar stranke uz svesrdnu pomoć SDP-a. Razgovarao sam s Piculom koji mi je rekao da nije imao pojma da je Šuran 13. vijećnik u Gradu Puli. Ali onaj tko je njemu predložio tu odluku jako je dobro znao što radi.

NACIONAL: Možete li ukratko prepričati genezu sukoba između županijskog i pulskog SDP-a? – Razlika je u stavu prema IDS-u. Ulazak u koaliciju s IDS-om nije put prema umanjivanju moći IDS-a nego prema eutanaziji istarskog SDP-a. Taj problem postoji otkad se 1990. pojavio IDS. IDS je na području Istre tako polomio HNS i HSS i ne bih želio da se to dogodi i nama.

NACIONAL: Znači li to da ćete odbiti ili prihvatiti koaliciju? – Mi ćemo apsolutno prihvatiti koaliciju jer je to odluka vrha stranke i za nas je u 8. izbornoj jedinici stvar gotova, u pitanju je stranačka stega i demokratski princip unutar stranke jer je očito da je većina ogranaka za koaliciju. Radi se o parlamentarnim izborima i vrhu stranke treba prepustiti da o tome odlučuje. Vrh stranke se nikad nije miješao u naše odluke o koalicijskom partneru za lokalne izbore i po tome je SDP demokratska stranka. Jedini princip koji je trebalo poštovati i kojeg se držimo jest da se ni pod kojim uvjetima ne koalira s desnicom.

NACIONAL: O čemu ste razgovarali s Linićem na prošlotjednom tajnom sastanku u Rijeci? – Taj je susret dogovoren nakon posjeta Arlovića i Linića. Pokušali smo razgovarati samo o projektu Brijuni rivijera i projektu Zračne luke Pula i ostali smo na više-manje istim pozicijama. Uostalom, to i nije problem Vlade nego problem Županije. Vlada može biti sretna što se netko dobrovoljno javio da želi takav projekt na svom terenu kao što su pogoni kompanije koja se bavi vojnom industrijom. Vlade drugih zemalja u takvim situacijama imaju obično velikih problema.

NACIONAL: Što je rekao Linić? – Rekao nam je da Vlada s tim nema ništa te da podržava projekt koji gura Županija i da vladu ne zanima boja kapitala.

NACIONAL: Jeste li dovoljno jaki da se suprotstavite županijskim odlukama? – Naravno da nismo dovoljno jaki jer u županiji IDS ima apsolutnu vlast te još 7 SDP-ovih vijećnika koji uvijek glasaju za IDS-ove odluke. Zato nam jedino preostaje da se i dalje borimo protiv toga oslanjajući se na svijest građana i potpisivanje peticije te da se takvim inicijativama građana odupremo samovoljnim odlukama i projektima koji su dugoročno štetni za Pulu i za Istru.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika