24.04.2011. / 12:40

Autor: Deutsche Welle

Video: Nijemci kritiziraju Hrvatske vode: Mijenjaju obale rijeka na brutalan način

Njemačka nacionalna televizijska postaja ARD na svojoj je internetskoj stranici objavila video u kojem kritizira najnovije planove Hrvatskih voda za proširenje korita i dubine Save, Neretve, Mure, Drine i Dunava

Lonjsko poljeLonjsko poljeS oko 1.200 kvadratnih kilometara površine, Lonjsko polje, pripada ne samo jednom od najvećih zaštićenih područja u Europi već i jednim od najljepših. No, ostvare li se planovi hrvatskog vodnog gospodarstva, tome bi uskoro mogao doći kraj, navodi ovog vikenda jedan od najjačih njemačkih medija, ARD, u svom internetskom dnevnom izdanju Tagesschau.de. U kraćem video filmu ( u trajanju od oko dvije i pol minute), ovdje je ukratko izložena cijela priča oko novih regulacijskih planova Hrvatskih voda koji bi prirodne tokove rijeka mogli pretvoriti u uniformirani kanal, opasan kamenjem i takozvanim obaloutvrdama.

Razloge za ove poduhvate u filmu objašnjava direktor Parka prirode Lonjsko polje, Goran Guguć. On navodi da „u Europi praktično više nema tako velike rijeke koja je u svom središtu toliko dobro očuvana kao Sava. No, Hrvatska očito ipak polako želi doći do četvrtog stupnja riječnog prometa, a da bi do toga došla, korito Save i njezina dubina morali bi se povećati i proširiti".

"Ako je dozvoljeno, valjda je onda i u skladu sa zakonom"

ARD navodi da bi to značilo da bi ubrzo oko 400 kilometara prirodnog toka Save i Dunava trebalo biti prošireno, no, da Hrvatske vode za sada još uvijek čekaju na rezultate ispitivanja njihovih zahtijeva, odnosno, na dozvole. Stvar je u tome, da bi planovi trebali biti odobreni prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju i prije nego što bi ona time postala i članicom Vijeća prirode 2000. (tada više ne bi mogla, odnosno, smijela na ovako brutalan način mijenjati zaštićena prirodna područja opp. a). U video filmu se nakratko pojavljuje i Darko Biondić iz agencije za plovne puteve koji kaže da su „ zahtijevi predani prema zakonu, te da ukoliko vlasti planove odobre prije ulaska u EU, da će onda valjda to ujedno i značiti da je cijela stvar u skladu sa zakonom".

ARD posebno naglašava da sudbina koja bi se mogla dogoditi Savi, isto tako prijeti i Neretvi, Dravi, Muri i Dunavu - područjima na kojima usprkos jedinstvenoj ljepoti i zaštićenosti, hrvatske vlasti također namjeravaju izdati dozvole za radove, odnosno, za plovidbu. Isto tako, u planu je navodno i kopanje kanala koji bi trebao povezati Savu i Dunav, čime bi, kako navodi ovaj njemački medij - „Hrvatska dobila svoj Sueski kanal". S druge strane pak, stručnjaci tvrde da uopće ne postoji potreba za riječnom plovidbom po Savi ( kao ni po drugim rijekama), pa time niti za proširenjem njezina korita, budući da se ovdje bilježi godišnji promet od svega 200 brodova.

Korupcija i kriminal?

Tko i zašto uopće želi promjeniti prirodni tok Save i ostalih rijeka, te iz kojih interesa, u filmu kratko objašnjava Tibor Mikuška iz Društva za zaštitu ptica i okoliša Hrvatske. On kaže da usprkos očiglednoj nerentabilnosti vlasti planiraju u regulacija Save investirati „oko 80 milijuna eura a kasnije još 4 milijuna godišnje za troškove održavanja."

„Ako malo bolje pogledate tko preispituje te zahtjeve, tko ih provjera, tko su ti vještaci, vidjet ćete da su to sve ljudi koji su na ovaj ili onaj način povezani s Uredom za vode. Stvarno možemo reći da je riječ o korupciji u velikom stilu, ja bih rekao - o kriminalu", rekao je za ARD Mikuška.
I na kraju, njemačka medijska kuća navodi da se Hrvatsko državno tužiteljstvo, dio za sprječavanje kriminala i korupcije zainteresiralo za cijelu priču i poslove Hrvatskih voda. A zaštitari prirode i nevladine organizacije se isto tako nadaju da će pritisak za očuvanje prirode stići i iz Bruxellesa - završava svoju najnoviju priču iz Hrvatske ARD.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Slavonskom Brodu 3,5 milijuna kuna vrijedna kanalizacijska vozila

Slavonskom Brodu 3,5 milijuna kuna vrijedna kanalizacijska vozila

Komunalno poduzeće "Vodovod" iz Slavonskog Broda od danas je opremljeno sa tri nova vozila vrijedna više od 3,5 milijuna kuna (470.194 eura). Na… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 24.04.11. 13:46

Neka se ti mudri Njemci napiju vode iz bilo koje rijeke u Njemackoj, a potom iduceg dana nama odrze lekciju o ekologiji. To je nemoguce jer niti jedan nece prezivjeti!!!!!


registracija
29/11/09

Ivis, 24.04.11. 13:51

Treba ih upitati, kada oni namijeravaju zatrpati svoje plovne kanale, (na tisuce kilometara),kako bi stvari vratili u prirodno stanje!


registracija
7/1/11

djani, 24.04.11. 17:08

jesu li oni vlasnici Hrvatske???
Mislim,oni nas jesu priznali ,ali ta bahatost u tim narodima nikako se iskorijeniti


registracija
14/11/07

laufer, 24.04.11. 21:58

Na stranu Nijemci, ali čovjek u Hrvatskoj se ne može a ne upitati:
Radi li se to zbog ekonomske koristi države (i konkretno: koje) ili je opet u pitanju uobičajeno "investiranje" u Hrvatskoj - nepotrebni projekt koji samo služi kao paravan za transfer državnih novaca u privatne džepove?


registracija
24/4/11

znanstvenik, 24.04.11. 22:02

Hrvatske vode su leglo korupcije, a većina radova van naselja su samo pranje novaca od «slivnih voda». Europljani u stotinama projekata vracaju rijeke u prirodno stanje jer su stete od reguliranih rijheka ogromne, a ono najvaznije, brutalne regulacije u stvari uzrokuju poplave. A zasto ond au nas tako? Osim što vladaju strucnjaci koju vuku znanja iz 1950-ih godina, stvar je u tome da su ti poslovi izuzetno profitabilni ODABRANIM firmama. Često su direktori voda ujedno i vlasnici firmi koji izvode radove i naravno da ce se sami zaposliti iako to često nije potrebno, a javnosti ce pricati o «potrebama», plašiti ljude poplavama i slično...

Pogledaje malo o taktici muženja NAŠIH para za slivne vode: http://www.slideshare.net/uscemure/kako-vodeni-lobi-pljackahrvatsku
http://www.slideshare.net/uscemure/kako-nas-ucjenjuju-poplavama-6799140


registracija
24/4/11

znanstvenik, 24.04.11. 22:07

Ima grupa na Facebooku koja prati kriminal u hrvatskim vodama: "Građani traže preispitivanje financijskog poslovanja Hrvatskih voda"


registracija
29/11/09

Ivis, 24.04.11. 22:09

Njemci su regulirali svoje rijeke kanalima i nasipima, kao niti bilo koja zemlja na svijetu. U sto godina su imali prve poplave prosle godine i jednom grad Drezden prije par godina. U Drezdenu je palo tisucu litara na kvadrat u toku noci. Kako moze biti veci brodski promet ako plovni put nije spreman. Treba im reci, kad rijeka kroz Berlin bude cista, poput Krke ili Cetine, tada cemo ih poslusati za sve ekoloske savjete. Cijelim tokom je u Njemackoj. Nitko im je ne prlja osim njih cistunaca. Imaju vise vodotoka i jezera od Poljske, a istodobno trideset puta manje roda. To sve govori o njihovoj cistoci. Po danu ne vozim nikada autocestama, vec vijugam kroz mala naselja. Kuce i dvorista imaju uredene, ali u rijecicama i potocima mozete razviti film. Ne daj Boze da Vam pas padne u njihov vodotok, jer mu ne garantiram dalji zivot. Taj nas Plackovic mogao se pojadati u nekoj osvijestenoj ekoloskoj zemlji. Vidi se da je glup i ne obavijesten


registracija
12/1/11

siziff, 25.04.11. 14:44

Seljačine sveti, balkanski!

Da vam nije zapadne Evrope i Njemaca, još uvjek bi prstom brisali guzicu. Jedan dio pučanstva to još uvijek radi-iz navike.
Dozvolili ste da vam RODOLJUBI posjeku sve šume, sada Evropa intervenira prisiljavajući na pošumljavljanje.

Imate največu količinu neobrađene poljoprivredne površine u Evropi.
Po tome se vidi koliko je opravdana borba za svaki pedalj zemlje koja se trenutno nalazi pod vodom.


IVIS @

Njemci jesu regulirali svoje rijeke kanalima, ali u nekim drugim vremenima.
Ti isti Nijemci, kao visoko tehnološki razvijeni narod prodaju seljačinama sa Balkana krumpire i jabuke, maslac i t. d.
Ti si jako obavješten, to se vidi!


registracija
26/4/11

darko71, 26.04.11. 17:42

@siziff
smece jedno svabsko, da vam nije bilo balkanaca i Hrvata danas bi ste se svi klanjali prema meki i brisali guzice.Visoko tehnoloski narodi kazes, a osnivate pedofilske stranke i silujete jadnu djecu moralne nakaze jedne.Zasto ne kazes da je upravo ta "visoko tehnoloska evropa" zakazala moralno i eticki u svakom pogledu.Sva zla i nevolje su upravo vas inzenjering pocevsi od komunizma,nacizma,fasizma i globalizma.


registracija
24/4/11

znanstvenik, 26.04.11. 18:59

nema veze što Nijemci kažu nego što se ü Hrvatskoj pod "državnim interesima" namještavaju stotine milijuna kuna svojim poduzrtnicima.

Pogledajte: http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatske-vode-namjestile-29-natjecaja-2-5-milijardi-kuna-clanak-267340

Tu je izlika plovni put, tamo usred šume masovna "obrana od poplava", a za obranu gradova nema novaca niti za očistiti kanale. poduzetnici em što nepotrebne radove nevjerojatno skupo naplate, emi si iskopaju šljunka koje potom na crno prodaju.

Nije ni stvaru plovnosti rijeke što nije loša ideja nego što će pod tom izlikom SVE ISKOPATI, i gdje je potebno i ne, samo da se "ofarba što više tunela".

Tko to plaća? Mi slivnim vodama!


registracija
12/1/11

siziff, 27.04.11. 03:18

DARKO BOSANĐEROS @

Odavno mi vas je pun kur, vašega hrvatstva, vašega junaštva, vašega vjerništva i vašega rodoljublja..Vjeruj, nisam jedini.
Usrečit će te Hrvatsku daleko žešće nego šta je bila usrečena predhodnim bratskim narodom.
Niti oni se nisu tako bahatili.
A da ste po kulturi i pismenosti jednaki, to stoji.

Vi ste uteg na hrvatskoj nogi, koji će je vući na Balkan, kamo pripadate i kamo ste sa svom levantskom bračom


registracija
12/1/11

siziff, 27.04.11. 03:33

uvijek pripadali. Bez obzira, koliko hodali Evropom i svijetom, nikada vam neće balkansko blato otpasti sa cipela. Ostat će ta hrvatski šipci ZAUVJEK, od kojih će kulturni svijet zazirati ZAUVJEK

P.S.

Najveća pederastija i pedofilija je kod tvojih popova, na koje se zaklinješ.


registracija
26/4/11

darko71, 27.04.11. 10:35

@-siffig

vidim peru te frustracije...Dete oficira ili manjine.
Put pod noge i pravo u tvoju evropu, ali požuri dok ne zatvore šengenske granice.
Što je manje takovih poput tebe to bolje i ne zaboravi ponijeti zastavu s 12 "zvezdica" pa je istakni na balkonu tvog budućeg ghetto-a u novom vrlom svijetu, jer se domorodci ne vole baš miješati s novopridošlicama(pobeguljama).

Izbora imaš koliko hoćeš... od Njemačke(pedofili, istočni njemci ili ti ga oličenje kulture), Italija(cosa nostra, Berlusconi),Engleska(kraljevska obitelj-produkt incesta, najveći kolonizatori i lopovi), Švicarska(namjeravaju legalizirati incest pa možeš povesti majku ili sestru da ti ne bude dosadno) itd...
Nismo vas trebali ni kad smo se oslobodili od jugočetničke gamadi ne trebamo vas ni sada, a moralno i ljudski ste odgovorni za pokolje diljem Hrvatske koje ste gledali putem ekrana iz vaših salona i mračnih loža diljem te divne i uljudne evrope.
Ali uprkos vašem podmetanju noga tada i sada vam nije uspijelo da nas porazite, bez obzira što nam sada sudite porobit nas nećete nikada izrodi ljudski.
Ima jedna stara Hrvatska izreka koja se uvijek ispunila: svaka sila za vrimena pa tako i vaša.
I nisu popovi nego Hrvatski svećenici koji su sačuvali Hrvatski jezik i običaje kroz našu burnu povijest.
Što se tiče pedofilije i incesta upravo prednjače po svim statistikama tvoji ljubljeni njemci i austrijanci(Joseph Fritzel te pozdravlja).
U svezi pismenosti ne raspravljam s osobom koja ne zna razlikovati č i ć.
Zato put pod noge i ne vraćaj se više.

PS
Ne zaboravi traktor!


registracija
12/1/11

siziff, 29.04.11. 01:06

DARKO 71@

Ne pišem zbog tebe, ti si NULA, sa kojom nije vredno obrisati batinu, kao i jedna večina barbara koji su se skotrljali niz brdo u ovome ratu i počeli prodavati Hrvatima- hrvatstvo.
Polupismenjakovići koji nisu uspjeli završiti niti osmoljetku, ali zato sve profesori, magistri i doktori hrvatstva, zarađujući (čitaj; pljačkajući) enormni kapital, istovremeno stvarajući sebi imiđ rodoljuba, kod istih takvih, povezani i primitivno slijepljeni ko crijeva u metastazi karcinoma.
Koliko je to rodoljublje veliko, govore Crne kronike u svakim novinama.
Ali, ne žuljaš ti mene kao jedinka. Mene žulja činjenica; da isti takvi, istoga mentalnog i moralnog sklopa sjede posvuda. Posebno me žulja šta ih vidim na mijestima koja određuju sudbinu Hrvatske, kojoj se vrlo jasno nazire nesmiljena tragična sudbina.
Sve ove zemlje koje si nabrojio u svojoj raspomamljenoj
ksenofobiji, su ne samo za tebe, nego za čitavi tvoj soj SAMO IZVOR ZLA, jer kultura je za vas apstraktni pojam čiji smisao nikada nečete dokučiti, niti apsolvirati.

P.S.
Sada sjediš u nekoj gradskoj ili državnoj službi, materijalno nabrijan do daske (poklonjeni stan, poklonjeni auto-bez carine, krediti sa 0, 0001 posto kamata, sa kupljenom diplomom ala zemo Tipurić, ne radeći ništa, ( za vas je rad bio uvjek zlo i bolest i božje prokletstvo), okružen sa isto takvima po svim pitanjima, sa kojima svakodnevno brifunguješ i brusiš svoje rodoljublje i to ti je jedini "posao",
Pardon, skoro sam zaboravio.... i drkaš preko interneta obznanjujući Hrvatima da si zbilja veliki Hrvatina i da onih šest sedam tisuća kuna koje poštar donosi svakoga mijeseca na tvoju adresu, dolaze u prave ruke. Jasno, u slučaju ako već nisi sredio mirovinicu, pa (čak) ne sjediš u nekom Holdingu
ALAL TI KURAC !

Popovi ili župnici,.... to ti dođe na isto. Toliko si plitak da ne shvačaš; naziv je sporedan - bitan je sadržaj
Misliš da ljepše zvući njihov razvrat, Sodoma i Gomora u beskonačno, oko su POPOVI?
Odjebi u troskocima natrag u planinu !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika