24.04.2011. / 20:51

Autor: Nacional.hr

Galbraith: Amerika vam nikad nije dala znak za akciju Oluja

Na pitanje o tome kako je SAD dao "zeleno svjetlo" za akciju Oluja, Galbraith je istaknuo kako njegova zemlja nikad nije dala odobrenje za vojnu akciju, ali nije se izrijekom ni protivila

Peter GalbraithPeter GalbraithBivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith prokomentirao je presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

U razgovoru za Dnevnik HTV-a, priznao je kako ga je iznenadila presuda Gotovini jer je u vrijeme kada su se zločini događali on bio na bosanskom ratištu. No, kao pravi diplomat ogradio se od bilo kakvog kritiziranja presude rekavši kako "nije detaljno pratio suđenje pa ne zna dokaze na temelju kojih je Gotovini presuđeno".

Otvoreno je kritizirao tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana. Rekao je kako je po njemu, Tuđman zbog svojih nacionalističkih nazora i ideje o homogenoj Hrvatskoj i podjeli Bosne više podsjećao na osobu iz 19. stoljeća.

Na pitanje o tome kako je SAD dao "zeleno svjetlo" za akciju Oluja, Galbraith je istaknuo kako njegova zemlja nikad nije dala odobrenje za vojnu akciju, ali nije se izrijekom ni protivila.

Galbraith je na kraju ipak pohvalio Hrvatsku na sebi svojstven način.

"Ove presude dokazuju da se Hrvatska drži zakona. Nema niti jedne zemlje koja je nakon pobjede u ratu izručila svoje generale. Kad ste pobjednici onda se svi zločini zaboravljaju. Hrvatska je predala generale, predala je tajne dokumente i Tuđmanove zapise. To pokazuje da je Hrvatska zemlja zakona", rekao je na kraju Galbraith.

Vezane vijesti

Međunarodni stručnjaci traže odbacivanje presude Gotovini i Markaču

Međunarodni stručnjaci traže odbacivanje presude Gotovini i Markaču

Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koja je u Hrvatskoj doživljena kao napad na cijeli tadašnji državni vrh, ali i opravdanost… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 24.04.11. 21:39

Kada imate političku garnituru klase "mućke đubradi" Gdin Galbraith, onda vam se događaju i presedani. Malo je posprdno to hvaljenje poštivanja Zakona od strane HR!

Evo kako jedno od tih "mućkih đubradi" laže svoje građane ovih dana:

Glasnogovornica predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića za hrvatske medije 2000. godine je izjavila:

"Predsjednik je i ranije, u nekoliko svojih izjava, najavljivao da će puštati dokumente sve dok se kriminalci ne procesuiraju. Neke se stvari moraju rješavati, pa zato predsjednik povremeno pušta određene dokumente u javnost. On osobno smatra da treba potaknuti da se neke stvari riješe, a na rješavanje ključnih problema u državi ne može se dugo čekati."

"Predsjednik, kad se određeni dokumenti nađu, procjenjuje kad što treba izaći u javnost kako bi ona bila senzibilizirana i kako bi se potaknulo rješavanje problema. Nacional je doista prvi dobio dokumente ... zato što oni ... vrlo dobro istražuju, pa su i zaslužili da to dobiju prvi."

Svoj odnos s Haagom i hrvatskim medijima u Vjesniku 11. studenoga 2000. godine objasnio je do kraja sam predsjednik Mesić:

"Haaškim istražiteljima dali smo jedino na uvid transkripte objavljene u hrvatskim medijima kako bi se uvjerili u njihovu autentičnost."

Ne znam, na koncu, dali da vjerujem Mesiću ili njegovoj glasnogovornici?


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.04.11. 21:53

Dali su građani Hrvatske svjesni koliko je Nacional maznuo love, u dogovorenom monopolu sa Mesićem sa tim protuzakonitim dilanjem zapisnika? To nije kopcije?

Pa ako je nešto bilo protuzakonito u svim tim transkriptima, što Mesić, nije dao iste državnom odvjetništvu (koje od 2000. kontrolira šestorka), pa da oni procesuiraju kaznenu odgovornost Tuđmana? Nek institucije rade svoj posao?


registracija
9/1/08

caballero, 24.04.11. 21:58

Ovaj depilirani na slici gore je iznenadjen presudom pa sada brze bolje pere ruke od svega , jer, yebiga nikad se nezna.

A ovo kako je Hrvatska zemlja koja postiva zakone, hahahaha pa izrucuje generale....nevjerojatno.

Da nama nisu muda u procjepu jos bi gorilo u tri smjene.


registracija
23/8/09

xaron, 24.04.11. 23:50

Peter Galbraith jednostavno laze , jer su Oluju planirali Ameri, ali ne zbog Krajine, nego zbog deblokade Bihaca. Naime , tamo je stanje bilo jako tesko te je prijetila opasnost da Bihac padne ili da predje na stranu Srba, sto nikako nije odgovaralo Amerima i tadasnjoj vladi u Sarajevu. Zbog ovakvih izjava o zemlji domacinu, Peter je PROTJERAN iz Afganistana, a evo mi mu dajemo vrijeme na nasoj drzavnoj televiziji. Koji je to idiotluk. Ispada da su Afgani mnogo pametniji od nas.


registracija
21/2/11

skyway, 25.04.11. 00:34

Kakvo je to licemjerne - Hrvatska je jedina zemlja koja izrucuje svoje generale. Ovdje je ocito u pitanju ono o ludom i zbunjenom...Amerikanci su najvise pritiskali na izrucenje generala, cak nas i ucjenjivali sankcijama e da bi nam sad bas to nabijali na nos. Svasta! Ili sto bi Korculanin rekao" "Da sam bi pametan, bi bi jos lud!"


registracija
9/1/08

caballero, 25.04.11. 02:23

Najbolje analize naci cete ovdje:

www.blogihrvati.com


registracija
9/1/08

caballero, 25.04.11. 05:34

Mada, istina je da ameri nebi izrucili svoje generale. ali je jos teze zamisliti da se kakva bjelosvjetska protuha nakon sto je pravomocno osudjivan za pljacku i otmicu vrati doma i postane general.


registracija
1/1/70

, 25.04.11. 09:07

Tuđmanešine,sanaderisti,ADZe zločinci,ustaše...90% HR naroda vas tretirao kao ZLO. I tu nema pomoći. I tu ne pomažu jeftine fore kad nas uspoređujete s četnicima,komunjarama,s petom kolonom..antifašistama što i jesmo....mi ćemo vama zločincima suditi kad -tad Srbe ste ušutkali....nas nećete i NESMIJETE jer nemate ni kapaciteta a ni muda.


registracija
1/12/10

kibidabi, 25.04.11. 09:30

Donosimo transkripte nekih od razgovora…

1. Veza optužene šestorke i Hrvatske

• Sastanak 4. marta 1994., Jadranko Prlić na sastanku s Tuđmanom govori o podjeli Bosne između Srba i Hrvata

PRLIĆ: Mislim da će “velika Srbija” dijelom postojati, da će dijelu Srba s manjim teritorijem biti dopušteno da se pripoje Srbiji. U tom smislu mi trebamo imati razumnu politiku i kretati se prema njistočnijoj mogućoj rijeci kad se budu definirale granice

• Sastanak 22. listopada 1993.

TUĐMAN: Interesiraju me rezultati. To znači da Gornji Vakuf i Bugojno moraju ostati pod našom kontrolom.

BOBETKO: Ne bih bio tako radikalan, Predsjedniče, ali iz iskustva rekao bih da dopuna ljudstvom nije najbolja. Tamo bi trebalo biti mnogo vojnika...

TUĐMAN: Hajdemo biti precizni. Tamo imamo generala Praljka, generala Petkovića, generala Matića, Tolu...

TUĐMAN: I, ono što ste radili - napalm bombe - neke eksplozije moraju biti korištene da uplašite Jugoslavensku armiju i kasnije neke Muslimane.

2. Hrvatska vojska u BiH

• Sastanak Tuđmana s Praljkom, generalom Lucićem, Tusom i ostalima, 1. 8. 1992.

VRBANAC: I oni ovdje stječu uvjete za život i ne žele ići na tu stranu, i to ne motivira naše ljude. Zašto bi on išao u Bosnu? (Objašnjenje) da se borimo za hrvatsku stvar, da to tako kažem, više ne može motivirati naše ljude, to je problem. Želio sam vas informirati tako da znate kakva je situacija.

TUS: Osim naše Treće brigade tamo dolje i dijelova jedinica, kao 153. zagrebačka i nekih slavonskih bataljuna, 108., 106., ali to je samo djelomično. Nekih 813 dobrovoljaca su odgovorili na poziv iz cijele Hrvatske.

• Sastanak 22. oktobar 1993.

- TUĐMAN: Prije nekoliko mjeseci sam vam govorio o situaciji i dao zadatke ministru obrane Šušku i generalu Bobetku o našoj pomoći i angažmanu u Herceg Bosni. Rekao sam da će tu buduće granice hrvatske države biti postavljene. Tada sam istakao kako je jako bitno da se obrane pozicije i teritorij koji drži HVO. To je Novi Travnik, Vitez, Busovača, Mostarska linija i problem Gornjeg Vakufa i Bugojna treba biti riješen što je prije moguće.

3. Dijeljenje Bosne i Hercegovine

• Sastanak Franje Tuđmana s Nikicom Valentićem, Franjom Gregurićem, Žarkom Domljanom, Pericom Jurkovićem, Slavkom Degoricijom, J. Radićem, M. Vedrišem, B. Mikšom

TUĐMAN: Dakle, duboko u sebi sam znao da će biti - nisam znao da će biti tako krvavo - ali da će morati doći do rješenja srpskog pitanja. Ali, isto tako, da se istodobno treba baviti sigurnošću Hrvatske, hrvatskog teritorija, u svjetlu tog neodrživog oblika pereca, ove države u obliku pereca koju imamo, ove naše granice se jedva mogu očuvati i u najidealnijim, mirnodopskim uvjetima, a kamoli ako su odnosi neriješeni.


registracija
31/1/10

STTony, 25.04.11. 10:01

Ovaj nam se još i ruga.


registracija
21/2/11

skyway, 25.04.11. 10:19

Sve smo Tudjmanove umobolnosti mi manje vise znali, ali smo ih svjesno gurali pod tepih, vjerujuci u ono u sto je nemoguce vjerovati. E sada nas je Haag otrijeznio i turnuo ogledalo pred nos, pa bi vrijedilo promijeniti diskurs.
Po tko zna koji put ponavljam: zao mi je generala koji su stradali i to bez utvrdjene individualne odgovornosti! No, dobro je ako smo iz svega povukli barem kakve zakljucke, samo s ovim drzavnim vrhom i namjerom dokazivanja nedokazivog, bojim se da ce mo daleko dogurati.
Kosor donedavno izjavljivase kako se HDZ vraca temeljnim izvorima koje je zacrtao prvi hrvatski predsjednik, a Josipovic je u rodnoj kuci diktatora trazio nadahnuca...I krenuo u sirenje pravde i demokracije!


registracija
1/1/70

, 25.04.11. 10:35

Da se ne zaboravi: Susak je predao Posavinu
VINKO BEGIC - Bivsi predsjednik Savjeta HVO-a Bosanske Posavine i gradonacelnik Dervente Vinko Begic prvi put govori o dogadajima od prije petnaest godina, kad je HDZ-ova vlast realizirala dogovorenu predaju Posavine Srbima.
GOJKO SUSAK I FRANJO TUDJMAN stajali su iza planova da se izazove rat s Bosnjacima i da se BiH podijeli u dogovoru s bosanskim Srbima.
IZVJESCE KOMISIJE VIJECA OBRANE nastalo razgovorima trojice generala s desecima svjedoka zbivanja dokazalo je da su pad Bosanske Posavine u listopadu 1992. pripremili ljudi lojalni tadasnjem ministru Gojku Susku

_______________________________________________________________
Erceegovci,ovo Posavljaci nikad neće zaboraviti a ni oprostiti.


registracija
30/9/09

davor12345, 25.04.11. 11:07

Jeba te, jope moran ništa napisat! Neki dan je Branka Slavica, nuvinarka s HTV-a, silom starog lisca Galbraitha tila uvuć da su uni radili ovo ili ono u vezi Oluje! Galbraith im je dobro reka! Istina je živa da je u to vrime samo bio tim MPRI iliti u prijevodu mentorski tim časnika penzionera iz SAD kako načelno organizirati vojsku i obuku, tj. bija je to početak nečega što se zove pravljenje vojske po NATO načelima jer su svi u to doba pljuvali po JNA metodama i rekli da to ništa ne vaja a da je ovo super (Taj MPRI) što naravno nije bila istina ali tako je reka naš pokojni ministar Šušak, Bog mu dušu prosti. ISTINA je da smo mi Oluju (i bljesak) sami isplanirai, da su glavni planeri bili većinom bivši JNA visoki časnici, da je plan bija napravljen po JNA modelu planiranja vojnih akcija, odnosno onako kako su ti časnici bili školovani i po kojem modelu su radili. A Slavica je silom tila uvuć Amerikance kao da su oni tu nešta planirali i radili pa su zato i odgovorni (virovatno juj je to neko reka neka napravi). Galbraith joj je reka da su oni samo imali obuku hrvatskih snaga kako organizirati vojsku, a da će najebati svi ti penzioneri MPRI ako su išta drugo radili. Ali je Galbraith reka dobro i o našem Franji! Franjo je kiksa samo jedno stoljeće! Lipo je tija reć kuliko je bija u zaostatku sa svojim idejama i načinom razmišljanja. E moja rvacka diplomacijo i plaćenici nuvinari! 'ko vas ne zna, skupo bi vas platija!


registracija
7/1/11

djani, 25.04.11. 21:55

Ameriko ,tko te hebe,mi imamo endehaziju hahaaaa


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika