25.04.2011. / 11:08

Autor: Deutsche Welle

Dobri poslovi s oružjem: Milijarde eura i dolara za tenkove, avione i rakete

U pitanju su moć, utjecaj i prestiž, ali prije svega – novac. Međunarodna trgovina oružjem cvjeta, industrija oružja ostvaruje ogromne profite, a njeni tenkovi, avioni i rakete traženi su prije svega u zemljama u razvoju.

Trgovina oružjem u svijetu cvjetaTrgovina oružjem u svijetu cvjetaTjednik Spiegel u internetskom izdanju opširno piše o trgovini oružjem u svijetu i napominje da za trgovinu oružja kupce vrbuju i političari - ministri vanjskih poslova, obrane ili trgovine. O kupcima piše:

„Nove avione, helikoptere i podmornice kupuju prvenstveno zemlje u razvoju. Tako je Indija prošle godine za trećinu povećala budžet za obranu i zaključila jedan od najvećih ugovora o kupovini oružja u svijetu - o nabavci 126 borbenih aviona u vrijednosti od 7,3 milijarde eura. I Brazil je povećao izdatke za obranu za 25 posto, a na listi vojnih nabavki su tenkovi, borbeni avioni i helikopteri.

Geostrateški interesi

Jedan od najvećih ugovora u povijesti trgovine oružjem nedavno susklopili SAD i Saudijska Arabija. Američke tvrtke će tijekom sljedećih pet do deset godina isporučiti oružje u vrijednosti od 60 milijardi dolara. Pored ostalog, biti će isporučena 84 aviona F-15 i 178 helikoptera.

Jan Grebe iz Međunarodnog centra za konverziju kaže da je u posljednje vrijeme u svijetu u tijeku niz velikih programa modernizacije vojski i nabavke novog oružja. Posebno su aktivne zemlje u razvoju koje imaju velike prihode od sirovina. Pri tom dijelom ulogu igra želja za prestižem, mada ne bi trebalo podcjenjivati ni značaj geostrateških interesa.

„SAD su veoma zainteresirane da u vojnom pogledu Saudijska Arabija bude protuteža Iranu", kaže Grebe.

U svijetu je 2009. godine na oružje potrošeno 1.500 milijardi dolara, izračunali su u Institutu za istraživanje mira (SIPRI) u Stockholmu. U posljednjih deset godina izdaci za naoružanje porasli su za 50 posto. Za oružje najviše troše SAD - pretprošle godine potrošile su 661 milijardu dolara i to je 43 posto od ukupne sume koja se troši na oružje u svetu. Na drugom mjestu je Kina koja je potrošila sto milijardi dolara. Još nekoliko zemalja u razvoju je među prvih deset prema izdacima za oružje - Rusija je peta (53 milijarde), Saudijska Arabija osma (41,3 milijarde) i Indija deveta (36,3 milijarde)", piše Spiegel online.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Odluka o avionima HRZ-a u sljedećih 45 dana

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako je potrebno najkasnije u sljedećih 45 dana donijeti odluku o tome hoće li Hrvatska nabaviti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika