25.04.2011. / 15:21

Autor: Deutsche Welle

Video: Zračna luka za ptice i dobroćudne pčele na krovu muzeja

Na krovu muzeja Bundeskunsthalle u Bonnu, otvorena je zračna luka za ptice. Riječ je o jedinstvenom projektu koji spaja prirodu, čovjeka i umjetnost.

Ptice mogu slobodno šetati krovom (Foto: Bundeskunsthalle)Ptice mogu slobodno šetati krovom (Foto: Bundeskunsthalle)Bonskim nebom nekoć je svakodnevno letjelo nekoliko tisuća ptica. Više stotina različitih vrsta upravo je u gradu na Rajni, na njegovim krovovima pronašlo i izgradilo svoje domove. Posljednjih desetljeća, pogotovo otkako su satelitske antene zamjenile one klasične, ptice doduše nisu u potpunosti nestale ali se drastično smanjio njihov broj. Nekako kao da su osjećale da više nisu dobrodošle, da čovjeku nisu važne i da zapravo nikog nije briga hoće li i gdje one uopće naći mjesto za sebe, svoje obitelji i prijatelje.

Međutim, ponekog pripadnika ljudske vrste ova činjenica ipak nije ostavila u potpunosti ravnodušnim. Naprotiv. Iako problem oko antena nije mogao sam riješiti, kustos najnovijeg umjetničkog projekta Stefan Andreae, odlučio se za jedan drugi poduhvat kojim je takoreći pticama uputio riječi isprike i dobrodošlice.

Pitome vrane

„Primjećujemo već godinama da ptice rado slijeću na krov našeg muzeja, pa smo odlučili izgraditi im jednu vrstu zračne luke za ptice", kaže ovaj kustos. Već tijekom gradnje ovog neobičnog projekta, ptice su ih salijetale više no inače; čak i inače vrlo oprezne i strašljive vrane približavale su se radnicima na udaljenost od jednog metra. „Kao da su znale da je ovo što gradimo posvećeno upravo njima", priča Stefan Andreae koji se zajedno sa švicarskim umjetnikom Resom Ingoldom, zalaže za gradnju međunarodne, globalne mreže ptičjih zračnih luka. Za sada je ovaj „Ornitoport", sagrađen na krovu Bundeskunsthalle u Bonnu, u svijetu jedinstven. Kako kažu u samo muzeju, „ sada se nadamo da će ptice uistinu ovdje slijetati i polijetati te da će ih posjetitelji pri tome moći promatrati".

Dobrodošle su i britanske pčele

Nakon što je naime prošle godine na istom krovu zasađen vrt, sada se ovdje nalaze razni stupovi, rampe, pod je iscrtkan linijama poput onih na pravim aerodromima, tu su i semafori. Kako bi sve (ili skoro sve) izgledalo kao u pravoj zračnoj luci, iz zvučnika lifta koji posjetitelje iz prizemlja voze na krov, dopire signal jednak onom kojeg zna svatko tko je ikada posjetio aerodrom Köln/ Bonn. A kako bi ptice što bolje „namamili", kustosi su u uglove postavili i posude s hranom.

Međutim, da se ni ostale leteće vrste ne bi osjetile zapostavljene ili nedobrodošle, kustosi i organizatori su na krov postavili i - košnice. "Ptice i pčele povezuje letenje. Ne smijemo zaboraviti da se u jednoj posudi s medom "nalazi" oko 125.000 kilometara zračne linije", kaže pčelar Klaus Mersch koji je na krov bonskog muzeja postavio košnice u kojima živi oko 320.000 navodno izuzetno pitomih i dobroćudnih britanskih pčela.

Projekt koji će na krovu spomenutog muzeja ostati otvoren do listopada ove godine, za sada je već primamio kako veći broj ptica tako i posjetitelja. Atmosfera je mirna i tiha - a kustosi se nadaju da će mnogi možda nešto poprimiti od ptica - "ako ništa drugo da možda drugi put kada dođu na neki aerodrom, uistinu uživaju u njegovom prostoru te da ne čekaju samo s nestrpljenjem trenutak kada će ga ponovno napustiti", kaže kustos Andreae.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Direktor Muzeja suvremene umjetnosti u gradu Casoria blizu Napulja počeo je u utorak spaljivati djela prosvjedujući protiv velikih proračunskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika