Objavljeno u Nacionalu br. 806, 2011-04-26

Autor: Tanja Simić

TOP STUDENT - NEKAD I SAD

Top stipendija ostvarila je moj san

ANDREA KRAJINA dobila je 2003. godine najpoznatiju i najprestižniju stipendiju koju tjednik Nacional sa svojim partnerima dodjeljuje već desetu godinu

UZ TOP STIPENDIJU
USPJEH NIJE IZOSTAO!
Odlični rezultati koje je Andrea postigla tijekom studija, kao i
prestižna stipendija,
omogućili su joj
doktorat u TilburguUZ TOP STIPENDIJU USPJEH NIJE IZOSTAO! Odlični rezultati koje je Andrea postigla tijekom studija, kao i prestižna stipendija, omogućili su joj doktorat u TilburguAndrea Krajina mlada je osječka matematičarka koja je 2003. bila jedna od dobitnica Top stipendije. Danas je ona jedna od obećavajućih mladih znanstvenica zaposlenih na prestižnom njemačkom Sveučilištu u Göttingenu, na Institutu za matematičku stohastiku, gdje se nalazi na postdoktorskom studiju. Tema na kojoj radi zove se “Strategije selekcije utemeljene na statističkim multiscale parametrima”, a riječ je o razvijanju statističkih metoda za potpuno automatsku rekonstrukciju slika poput one kakvu daje, recimo, uređaj za magnetsku rezonancu ili one koja se dobije pomoću nekih novih načina mikroskopije.

“Moj posao je proučavanje teoretskih svojstava procjenitelja koje definiramo, pri čemu često surađujemo s članovima poznatog Max Planck Instituta za biofizičku kemiju”, kaže. “Zaista je stvar prestiža raditi s tim ljudima.” Sveučilište u Göttingenu jedno je od najboljih u Njemačkoj i uz njega se vežu imena 45 dobitnika Nobelove nagrade. Jedan od njih, njemački biofizičar Erwin Neher, radi na Max Planck Institutu s kojim Andrea Krajina trenutačno surađuje.

ANDREA JE postdoktorski studij u Göttingenu upisala “jer je iza sebe imala dobru doktorsku disertaciju te tzv. mali postdoktorat na Eurandomu, Europskom institutu za istraživanje slučajnih fenomena u Nizozemskoj”, ali i podršku svojih nizozemskih mentora. Prije Sveučilišta u Göttingenu, Andrea je bila na cijenjenom europskom sveučilištu u nizozemskom Tilburgu. Tamo je od 2005. do 2009. radila na doktorskoj radnji, koju je obranila lani. Tema je bila “modeliranje ekstrema u višedimenzionalnom slučaju”. “Probat ću objasniti pojednostavnjen primjer primjene takve teorije: ako želite portfelj koji se sastoji od, recimo, pet dionica, zanima vas kako odabrati tih pet dionica na osnovi podataka o njihovim dotadašnjim povratima, tako da u slučaju ekstremnih gubitaka jedne dionice ostale ne idu za njom. Želite na neki način kvantificirati tu ekstremnu ovisnost”, objašnjava. Njezin profesionalni put tekao je ovako: nakon diplome na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, upisala je doktorski studij na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu u Zagrebu. Upravo je to bilo presudno za daljnji razvoj njezine karijere.

“Odjel za matematiku u Osijeku je početak svega i bez nevjerojatne podrške profesora nikad ne bih napravila toliko. Međutim, kad sam nakon diplome počela doktorat na PMF-u u Zagrebu, još dok sam tražila temu i smjer za doktorski rad, upoznala sam prof. dr. Bojana Basraka. On mi je tada rekao da bih mogla otići u Tilburg na doktorat i njegova preporuka u mojoj prijavi je sigurno nosila značajnu težinu. Tijekom doktorata, sama činjenica da sam student svojih mentora otvarala mi je mnoga vrata, ali to što sam naučila radeći sa stručnjacima zaista je neprocjenjivo. I sad sam u Göttingenu do rujna 2012. Nakon toga - ne znam. Još je sve otvoreno”, kaže.

NA ODJELU ZA MATEMATIKU Sveučilišta u Osijeku, Andrea Krajina jedno je vrijeme bila i S ostalim kolegama dobitnicima, predstavnicima tvrtki partnera, bivšim
premijerom Ivicom Račanom i bivšim
predsjednikom RH Stjepanom MesićemS ostalim kolegama dobitnicima, predstavnicima tvrtki partnera, bivšim premijerom Ivicom Račanom i bivšim predsjednikom RH Stjepanom Mesićemasistentica, ali joj je to bilo nemoguće održavati paralelno s punim zaposlenjem u Njemačkoj. No ako se vrati u Hrvatsku, Odjel za matematiku bit će njezin prvi izbor. “To je mjesto na kojem bih u Hrvatskoj najviše željela raditi. Nije to samo radno mjesto, tu sam kod kuće”, priča. O tome kako se osjećala kad je 2003. dobila Top stipendiju kaže: “U prvom redu, bila sam sretna što takva stipendija uopće postoji. S pokretanjem te akcije su na neki način dobri studenti prvi put izašli iz sjene i prvi put je u javnosti bilo cool biti pametan i uspješan na faksu. Kad sam je dobila, mislim da mi je to bilo najvažnije zbog mojih roditelja, oni su bili jako ponosni i takvo nešto vas uvijek dirne. Dodijeljena Top stipendija uvelike mi je pomogla u karijeri. To je jedan podatak u životopisu koji uvijek privuče pozornost. Primjerice na razgovoru koji je bio odlučujući hoću li baš ja među 50 kandidata iz cijelog svijeta biti izabrana da radim na projektu koji je rezultirao mojim doktoratom, moji mentori u Tilburgu pitali su me što je Top stipendija i bili su doista impresionirani kad su čuli o čemu se radi. Zato, čestitam 10. rođendan Top stipendiji!”

Popularizacija uspjeha koji se može postići radom i trudom je, smatra Andrea Krajina, najbolja strana Top stipendije i zato je činjenica da akcija još traje logična: “Pozitivni poticaji i podrška trudu, znanju i znanstvenoj znatiželji, što je po meni glavna uloga ove akcije, mogu zaista samo imati pozitivne rezulate. Ti rezultati mogu biti samostalna izložba, znanstvena karijera, uspješno zaposlenje najboljih studenata u tvrtkama koje su prepoznale što mogu dobiti podrškom Top stipendiji ili nešto sasvim drugačije. Vjerojatno bi mnogi studenti postigli dosta i bez Top stipendije, ali ovako je sigurno lakše. I na ovaj način možda će 'neki novi klinci' dobiti inspiraciju da i oni naprave nešto što može konkurirati za najbolju nagradu - Top stipendiju.” Kao i prijašnjih tjedana, i u ovom broju Nacionala objavljujemo kupon za prijavu koji je nužno priložiti uz prijavnicu koju studenti mogu pronaći na web stranici www.topstipendija.net ili u referadi matičnog fakulteta. Kupone ćemo objavljivati u svakom broju tjednika Nacional zaključno do 24. svibnja 2011.

Vezane vijesti

'Top stipendija' odgođena za sljedeću godinu

'Top stipendija' odgođena za sljedeću godinu

Obavještavamo vas da ove godine nećemo biti u mogućnosti organizirati našu tradicionalnu akciju „Top stipendija za top studente“. Razlozi za takvu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika