Objavljeno u Nacionalu br. 806, 2011-04-26

Autor: Maroje Mihovilović

POP ZVIJEZDA PREDSJEDNIK

Wyclef Jean postavio pjevača na čelo Haitija

Novi predsjednik Haitija je Michael Martelly, zvijezda haićanske 'kompa' glazbe, kandidat desničara bliskih SAD-u i zvijezde The Fugeesa Wyclefa Jeana

Sweet Micky
umjetničko je ime Michaela Martellyja, novoizabranog
predsjednika Haitija i
zvijezde 'kompa' glazbeSweet Micky umjetničko je ime Michaela Martellyja, novoizabranog predsjednika Haitija i zvijezde 'kompa' glazbeMichael Martelly, 50-godišnji haićanski pjevač i glazbenik, popularniji pod nadimkom Sweet Micky (Slatki Micky), službeno je proglašen pobjednikom osporavanih haićanskih predsjedničkih izbora, te će položaj predsjednika Haitija preuzeti 14. svibnja. Takav rezultat izbora prilično je iznenađenje jer do prije nekoliko mjeseci o njemu se kao o potencijalnom predsjedniku uopće nije govorilo, no sada se mnogi slažu da je izbor bio logičan zato što se on dobro pozicionirao i prije prvog kruga izbora, posebno prije drugog kruga, a imao je i snažnu tajnu podršku nekih moćnih političkih krugova.

Dugo prije predsjedničkih izbora on je na Haitiju bio enormno popularan zbog svoje glazbe, zbog novog glazbenog stila “kompa”, koji je uveo u popularnu haićansku glazbu, ali i zbog svoje neobične osobnosti i imidža koji je u javnosti stvorio. Njegova je glazba stekla popularnost ne samo zato što je bila živahna, bogata i moderna, nego i zato što su njegove umjetničke poruke bile provokativne, a on sam kontroverzan iz raznih razloga, pa i zbog svojeg ponašanja na sceni, gdje je znao pred publikom čak i skidati hlače.predsjednički izbori odvijali su se u neobičnoj situaciji jer je Haiti kao zemlja razoren. Na početku prošle godine pogodio ga je potres, koji je srušio glavni grad, nanio velike štete i drugim gradovima, a i cijeloj zemlji, te izazvao tragediju jer je u potresu poginulo više od 100.000 ljudi.


Nije potres bio jedina nevolja. Zbog razrušene infrastrukture i zakočene privrede zemlja je doživjela ekonomski i financijski kolaps, a uz to raširila se bila i kolera. Iako je međunarodna zajednica dala ogromnu pomoć Haitiju obnova zemlje ide vrlo sporo, velikim dijelom zato što je ona i prije potresa bila krajnje siromašna, te ekonomski nemoćna, jednostavno nesposobna da apsorbira svu vanjsku pomoć.

NO TO JE SAMO JEDAN razlog zbog čega su se izbori na Haitiju odigrali u neobičnim okolnostima. Drugi razlog je politički, jer je haićanska politička scena bila uvelike paralizirana i blokirana. Već godinama na Haitiju vlada poprilični politički kaos, za utjecaj se bore populistički pristalice lijevo orijentiranog bivšeg u egzil protjeranog predsjednika Jean-Bertranda Aristidea, te njegovi politički protivnici, mahom desno orijentirani i bliski američkoj politici. Napokon, u političke prilike snažno se miješaju i vojna vrhuška, te vođe vrlo utjecajnih i opasnih kriminalnih grupa, koje operiraju po slamovima haićanskih gradova. Nijedna od tih skupina nije imala dovoljno jakog kandidata i dovoljno primamljivu političku predizbornu platformu da bi mogla računati na pobjedu, mahom zato što su se svi klasični političari prilično kompromitirali. Zato su se kao predsjednički kandidati pojavili i mnogi ljudi koji nisu bili političari, pa i neki zabavljači. U početku tvrdilo se da velike izglede da postane haićanskim predsjednikom ima jedan drugi popularni haićanski pjevač, Wyclef Jean. On je u ljeto prošle godine bio najavio svoju predsjedničku kandidaturu, i to je izazvalo ogromni interes na Haitiju i u svijetu. Wyclef Jean popularnost je stekao u SADu, gdje je zajedno sa svojim bratićem Prakazrelom Michelom i školskom kolegicom Lauryn Hill u drugoj polovini devedesetih osnovao grupu The Fugees. Jean se rodio 1972. na Haitiju, ali njegovi roditelji su se doselili u SAD, u New York, kada mu je bilo devet godina. Živjeli su neko vrijeme u prenapučenom stanu na Coney Islandu prije nego što su se preselili u South Orange u američkoj saveznoj državi New Jersey. Bratići Michel i Jean bili su jako zainteresirani za glazbu.

JEAN JE PRVI POČEO snimati solo pjesme u jednom lokalnom studiju, a Michel je, pak, želio JUDE CELESTIN, drugoplasirani u prvom krugu
izbora, povukao se nakon što mu je spaljen izborni
stožer i propustio Martellyja u drugi krugJUDE CELESTIN, drugoplasirani u prvom krugu izbora, povukao se nakon što mu je spaljen izborni stožer i propustio Martellyja u drugi krugosnovati sastav u kojem bi bio on zajedno s dvije djevojke. Ta grupa počela je nastupati i imala je stanoviti uspjeh među lokalnim slušateljima. Nakon godinu dana jedna je djevojka odlučila napustiti grupu, kako bi otišla na studij, a druga - Lauryn Hill - je ostala. Jean je pristupio grupi, pa je tako ona ostala trio, ali sada s dva mladića i jednom djevojkom. Tu grupu, The Fugees, zapazili su neki menadžeri iz New Yorka, pa su uskoro dobili ponudu da potpišu ugovor s jednom izdavačkom kućom. Prva ploča “Blunted on Reality” je izašla 1993. te postigla dobar uspjeh u Velikoj Britaniji, ali relativno slab u SAD-u. Godine 1995. grupa je počela raditi na drugom albumu, za koji su svi članovi znali da će s njim ili uspjeti ili propasti. Kada je album izašao 1996., postigao je senzacionalan uspjeh, a pjesma s albuma “Killing Me Softly” postala je ogroman hit. Taj album “The Score” prodao se u čak 14 milijuna primjeraka. Ploča je dobila i dva Grammyja. No to je bio početak kraja te uspješne grupe, jer je Lauryn Hill ubrzo nakon toga prekinula na neko vrijeme s nastupima iz privatnih razloga - udala se i dobila dijete - a Wyclef Jean je započeo uspješnu solo karijeru. Njegova predsjednička kandidatura je prošle godine izazvala i poprilične kontroverze. Wyclef Jean je ne samo imućan, nego se već dulje vrijeme javno zalagao da bogatije zemlje pomognu njegovoj domovini, pa je i sam skupljao humanitarnu pomoć, ali je oko toga bilo skandala, jer je bio optužen za nezakonitosti i moguće malverzacije. Nakon niza početnih pohvala i od poznatih ljudi, koji su tvrdili da će ga podržati, stigle su neugodne kritike na njegov račun. Njegov kolega iz grupe The Fugees Michel, vrlo je negativno reagirao kad je čuo za njegovu predsjedničku kandidaturu, smatrajući da Jean nije kvalificiran za taj posao:

“NAMA JE POTREBAN stvarni vođa. Ne neki običan vođa, nego vođa koji će izmijeniti naše društvo. Netko tko će biti sposoban pokrenuti stanovnike Haitija na novi napor, ali ne samo njih, nego i Haićane koji žive u SAD-u te cijelu međunarodnu zajednicu. Ja jako volim Wyclefa, ali on nije kvalificiran da bude predsjednik Haitija. Njegov patriotizam je neupitan, ali on nije prikladna osoba za taj položaj.” Javio se i američki glumac Sean Penn, koji se snažno angažirao da pomogne stanovnicima razrušenog Haitija. On je o Wyclefu Jeanu rekao: “Ne bih želio Wyclefa Jeana optužiti da je oportunist. Čovjeka ne poznajem. No jedan od razloga što čovjeka ne poznajem je taj što ga nisam niti vidio, niti štogod o njemu čuo svih tih mjeseci koliko sam na Haitiju pomažući tamošnjim ljudima.” Zbog tih i sličnih izjava neki su se novinari više počeli truditi da saznaju što Jeanova kandidatura znači u svjetlu stvarnih političkih prilika na Haitiju. Te analize pokazale su da je njegova kandidatura imala sasvim drukčije značenje od onoga koje se u prvi tren činilo.

The Fugees
izvanredno uspješna hip
hop grupa koju su činili
Wyclef Jean, Lauryn Hill i
Prakazrel Michel, snimljeni
sa svojim GrammyjimaThe Fugees izvanredno uspješna hip hop grupa koju su činili Wyclef Jean, Lauryn Hill i Prakazrel Michel, snimljeni sa svojim GrammyjimaNEKI TAMOŠNJI POLITIČKI analitičari ustvrdili su da se Wyclef Jean nije za predsjednika kandidirao iz filantropskih i domoljubnih razloga, nego da je to operacija nekih desničara kako bi se smanjile šanse da pristalica nekadašnjeg haićanskog predsjednika Jean-Bertranda Aristidea, koji je tada bio u egzilu u Južnoafričkoj Republici, postane predsjednikom. Jean je na Haitiju poznat, računalo se da će on privući sebi i birače iz nižih slojeva društva, inače Aristideove pristalice. On, međutim, ustvrdili su novinari, ne pripada tim nižim slojevima, nego je, naprotiv, eksponent haićanskih bogataša i tamošnje političke kaste suprotstavljene Aristideu. Jean je nećak jednog od najutjecajnijih desnih haićanskih političara, sadašnjeg haićanskog ambasadora u SAD-u Raymonda Josepha, za kojeg se najavljivalo da bi se i on mogao kandidirati na predsjedničkim izborima. Joseph je suvlasnik lista Haiti Observateur, a u tom listu se hvali haićanska vojska, koja je u nekoliko navrata obarala razne haićanske vlade. Kada je na Haitiju izvršen posljednji udar u veljači 2004., te Aristide skinut s vlasti, Wyclef je taj udar podržao. O Wyclefu Jeanu se mnogo pričalo prošlog ljeta, sve dok njegove predsjedničke ambicije nisu uništene odlukom haićanske izborne komisije. Ona je ustanovila da njegova kandidatura ne ispunjava kriterije postavljene pred kandidate, da moraju biti stanovnici Haitija, što on nije bio, jer je živio u SAD-u. Tada su Wyclef Jean i oni koji su ga podržavali bili prisiljeni promijeniti strategiju, te su se prebacili na rezervni plan. Oni su, naime, predvidjeli i mogućnost da kandidatura Wyclefa Jeana propadne, pa su imali rezervnog kandidata, a to je bio Martelly. I njegova kandidatura je bila pažljivo razmotrena, jer i on ima kuću na Floridi, ali je procijenjeno da on pretežno živi i radi na Haitiju, pa je njegova kandidatura odobrena. Za prvi krug predsjedničkih izbora javilo se pedesetak kandidata, izborna komisija ih je prihvatila 38. Među njima je bio i Martelly, kojem u početku nitko nije davao značajnih izgleda. No Wyclef Jean snažno ga je podržao. Prvi krug izbora održan je 28. studenog 2010., i to u iznimno kaotičnim prilikama, te je bilo jako mnogo prijava vrlo grubih kršenja izbornih pravila. Izborna komisija je prebrojila glasove te objavila da je najviše glasova dobila Mirlande Manigat, supruga nekadašnjeg lijevo orijentiranog haićanskog predsjednika Leslieja Manigata, za koju su glasovali Aristideovi pristalice. Objavljeno je da je drugo mjesto osvojio Jude Celestin, a treći je s malim zaostatkom iza Celestina bio Martelly. Celestin je malo poznati političar, štićenik dosadašnjeg predsjednika Renea Prevala, za kojeg se tvrdilo da je organizirao izborne prijevare kako bi pomogao Celestinu. Mirlande Manigat i Celestin su trebali ići u drugi krug. No takva odluka izborne komisije je izazvala oštre reakcije, jer se tvrdilo da je riječ o namještaljki i masovnoj prijevari pri prebrojavanju glasova. Mnogi su tražili ponavljanje izbora, a došlo je i do nereda i nasilja, tijekom kojeg je spaljeno sjedište izbornog stožera Judea Celestina. Celestin se preplašio tih reakcija i nakon toga se povukao iz izborne utrke. Tako su u drugi krug ušli Mirlande Manigat i Martelly, kojem su smjesta snažnu podršku dali neki drugi u prvom krugu otpali predsjednički kandidati. Ispitivanja javnog mnijenja pokazivala su da će Martelly, iako je u prvom krugu dosta zaostajao za Mirlandom Manigat, u drugom krugu komotno pobijediti. Drugi krug je održan 20. ožujka, ali je prikupljanje glasačkih listića i prebrojavanje trajalo jako dugo, pa su konačni rezultati objavljeni tek sada. Na kraju je obznanjeno da je Martelly pobijedio sa 67 posto dobivenih glasova. Sada se mnogi pitaju tko je to zapravo došao na čelo Haitija u ovom teškom trenutku za zemlju. Znali su za njegovu glazbu, ali ne i mnogo o njemu samom, njegovim političkim stavovima. Malo su o njemu znali jer je nastupao kao izmišljeni lik Sweet Micky. Saznali su da je Michael Martelly čovjek dosta kontroverzne biografije, sin nekog predradnika u rafineriji, o čijem školovanju postoje različite verzije, s pričama kako je napustio nekoliko studija, te neko vrijeme živio u SAD-u baveći se manualnim poslom.

Od rane mladosti zanimala ga je glazba, kojoj se na kraju posvetio iako nije ni školovani glazbenik. I u toj sferi napredovao je relativno sporo, ali je krajem osamdesetih ipak postigao veliku popularnost svojim novim glazbenim stilom. Tada je zaradio prilično novca, snimio mnogo albuma, čak u jednom trenutku objavio da prekida karijeru jer će se posvetiti obitelji, ali je kasnije snimio još neke ploče. O njegovim političkim stavovima malo se znalo, bio je kritizirao političare u svojim pjesmama, a tvrdi se da je jednom davno podržao vojsku kada je izvršila vojni udar. Budući da je iza njega tako snažno stao Wyclef Jean, sumnja se da je on zapravo eksponent te desne političke grupacije, s kojom je Wyclef Jean blizak, a čiji je on predsjednički kandidat trebao biti. I prije nego što je proglašen za predsjednika Martelly je bio u SAD-u, gdje se sastao s ministricom vanjskih poslova Hillary Clinton, koja je vrlo srdačno o njemu javno govorila.

Vezane vijesti

Haiti i dalje čeka na obnovu

Haiti i dalje čeka na obnovu

Izgradnju Centra za djecu u šatorskom naselju u gradu Port-au-Princeu na Haitiju finaciralo je njemačko udruženje pod imenom „Kindernothilfe". Novac… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika