Objavljeno u Nacionalu br. 806, 2011-04-26

Autor: Robert Bajruši

UOČI IZBORA HSLS OKUPLJA ISKUSNE STRUČNJAKE

Naftni konzultant Jasminko Umićević savjetnik Darinka Kosora za energetiku

JASMINKO UMIĆEVIĆ
lani je trebao ući u Upravu Ine kao
hrvatski predstavnik, ali su to spriječili
mađarski suvlasniciJASMINKO UMIĆEVIĆ lani je trebao ući u Upravu Ine kao hrvatski predstavnik, ali su to spriječili mađarski suvlasniciJasminko Umićević, dugogodišnji naftni konzultant i bivši zamjenik direktora Ine, nedavno je odlučio politički se angažirati. Umićević je novo kadrovsko pojačanje Hrvatske socijalno-liberalne stranke i imenovan je savjetnikom Darinka Kosora za energetiku. Novi savjetnik u HSLS-u spada među vodeće naftne stručnjake u Hrvatskoj. Krajem 90-ih bio je drugi čovjek Ine, a kada je tu kompaniju preuzeo Tomislav Dragičević, Umićević pokrenuo privatni biznis u Londonu, gdje je ostao sedam godina i radio kao konzultant u naftnoj industriji.

U Hrvatsku se vratio prošle godine i činilo se da će postati jedan od hrvatskih predstavnika u Upravi Ine, ali to su spriječili pojedinci iz vrha HDZ-a. Nedavno ga je Vlada predložila za člana Nadzornog odbora Janafa, no Umićević je 11. travnja pismeno odustao od kandidature. Kako doznaje Nacional, Kosor i Umićević su počeli kontaktirati prije dva mjeseca, a sve u sklopu plana kojim predsjednik HSLS-a u stranci namjerava angažirati izvanstranačke stručnjake. Do sada su se liberalima pridružili odvjetnik Marijan Hanžeković, ekonomist Velimir Srića i grupa zagrebačkih liječnika, a postojali su i ozbiljni pregovori o angažmanu Željka Rohatinskog, popularnog guvernera Hrvatske narodne banke.

U razgovorima koje je vodio s Kosorom, Jasminko Umićević je predstavio strateške planove koje namjerava zastupati u politici, a svode se na osiguravanje stranih investicija u Hrvatskoj i ulaganja u energetski sektor. U tim razgovorima kritizirao je političku scenu u Hrvatskoj i predložio ulazak stručnjaka u buduću vlast. Ako će u toj budućoj vlasti sudjelovati i HSLS, veliki su izgledi da će Jasminko Umićević biti kandidat liberala za neku od važnijih funkcija na državnoj razini.

Vezane vijesti

Hrvati moraju zaboraviti ideju jeftine energije

Hrvati moraju zaboraviti ideju jeftine energije

Bez obzira raspravlja li se o rekordno visokim cijenama naftnih derivata ili Vladinim najavama golemih investicijskih projekata, energetika je nakon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika