Objavljeno u Nacionalu br. 806, 2011-04-26

Autor: Plamenko Cvitić

Despotovo reketarenje HEP-a

Uskoro odgovor na pitanje: Kako su se s milijunima punili crni fondovi

Budući da je od prošlog tjedna iza rešetaka remetinečkog pritvora, možda će Ante Despot uskoro postati voljan da istražiteljima oda i gdje je završio ostatak - silni milijuni koje je, po svemu sudeći, po specijalnom zadatku izvlačio iz HEP-a i blagajni brojnih tvrtki

ANTE DESPOT
Unatoč vrlo ozbiljnim
optužbama, u srpnju
2007. pokušao je
Nacionalova novinara
uvjeriti u svoju nevinostANTE DESPOT Unatoč vrlo ozbiljnim optužbama, u srpnju 2007. pokušao je Nacionalova novinara uvjeriti u svoju nevinostNakon što je prošlog petka u Zagrebu uhićen Ante Despot, zet bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića i bivši član uprave HEP-a, hrvatska bi javnost četiri godine nakon otkrivanja afere o velikim reketarenjima u HEP-u napokon mogla doznati ono najzanimljivije: kako su se punili tzv. crni fondovi. O Despotovim kriminalnim radnjama se prvi put pisalo 2007. godine kada je Nacional objavio da je Barišićev zet, tada član Uprave HEP-a, prijavljen zbog iznude i reketarenja HEP-ovih dobavljača.

Tada su Nacionalovi izvori tvrdili da je Despot visoko mjesto u HEP-u koristio za prikupljanje novca za vladajući HDZ, u kojem je njegov tast Mladen Barišić bio rizničar i čovjek od najvećeg povjerenja tadašnjeg šefa stranke Ive Sanadera. Na mjesto člana Uprave u HEP-u Despot je stigao u travnju 2004., i to samo nekoliko mjeseci nakon što mu je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dao rješenje prema kojem, zbog invalidnosti, ne smije biti raspoređen na poslove koji “zahtijevaju povećanu koncentraciju i pamćenje”. Već tada se spominjalo da Despot svoje imenovanje najviše može zahvaliti tomu što je u vezi s kćeri jednog od najutjecajnijih ljudi u Hrvatskoj.

Despot je do tada bio tek lokalni šibenski političar koji je promijenio čak tri stranke: isprva je bio u Hrvatskoj narodnoj stranci, potom je prešao u Demokratski centar Vesne Škare Ožbolt, a završio u HDZ-u. Kad je njegova veza s Adrianom Barišić tijekom 2004. postala ozbiljna, njezin moćni otac svojeg je zeta uspio progurati za člana Uprave HEP-a.

A ONDJE JE DESPOT IMAO specifičnu zadaću: radnici HEP-a napisali su opširnu predstavku po kojoj je Ante Despot “kao član Uprave HEP-a i predsjednik Nadzornog odbora HEP Proizvodnje, nakon javnih natječaja koje provodi HEP tražio od svojih suradnika da mu pribave broj mobitela vlasnika tvrtke koja je pobijedila na natječaju, a potom bi dotičnog zvao na razgovor u četiri oka”. Među njima su se mogle naći i neke strane kompanije, jer su se u dokumentu koji su sastavili HEP-ovi djelatnici navodili slučajevi da je Despot, bez ikakva formalnog razloga, odlazio na poslovna putovanja HEP-ovim poslovnim partnerima u Austriju i Švicarsku, a da nikome nije razjasnio što je kao predsjednik Nadzornog odbora HEP Proizvodnje imao razgovarati s vlasnikom tvrtke koja je netom pobijedila na javnom natječaju. Vrhunac Despotova sumnjiva angažmana bila je i novina da on osobno odlučuje o kojim će se ugovorima raspravljati na sjednicama Nadzornog odbora HEP Proizvodnje. Tako se, prema riječima Nacionalovih izvora iz HEP-a, događalo da se tvrtka javi na natječaj, na njemu i pobijedi, ali dok čeka na potpisivanje ugovora, dobije poziv mobitelom od predsjednika NO-a Despota, koji bi potom na sastanku u četiri oka vlasniku tvrtke “objasnio” da će potpisivanje ugovora uslijediti tek nakon sjednice Nadzornog odbora koji bi ugovor trebao odobriti ili poništiti.

Prema dokumentu “Razotkrivanje kriminala u Hrvatskoj elektroprivredi”, pozitivna odluka NO-a vrijedila je između tri i pet posto vrijednosti ugovora, odnosno Despot je od poslovnih partnera tražio novac u gotovini da im ugovori budu odobreni. O svemu tome 2007. je javno progovorio Željko Ševerdija, vlasnik tvrtke Flex-O, ali lista ucjenjivanih poslovnih partnera zasigurno je mnogo duža i uključuje i tvrtke u inozemstvu: tako je Despot u lipnju 2006. godine otputovao u Švicarsku na sastanak s glavnim menadžerom tvrtke Hans Kuenz GmbH, od kojeg je tražio proviziju od 100.000 eura na ruke, a u protivnom već potpisani ugovor nikad ne bi bio realiziran. Prema Nacionalovim izvorima, tijekom svog mandata u HEP-u Ante Despot pokušavao je izvući proviziju za gotovo svaki ugovor vrjedniji od milijun kuna. Istovremeno, za vrijeme njegova mandata u HEP-u ustalila se i praksa izbjegavanja obveze raspisivanja javnog natječaja kroz potpisivanje niza ugovora vrijednosti manje od 200.000 kuna. Dok je Despot bio na čelu Nadzornog odbora HEP-a, takvih je ugovora samo u periodu od srpnja 2006. do ožujka 2007. potpisano čak 190, što znači da je gotovo 40 milijuna kuna na potpuno netransparentan način “isparilo” iz HEP-ove blagajne.

KAKO GOD BILO, ni u trenutku izbijanja afere nitko nije mislio da je Ante Despot samoinicijativno reketario poslovne partnere HEP-a, što je opet podgrijavalo sumnje da on samo provodi naloge svog punca - Mladena Barišića. Nedugo nakon Nacionalova otkrića, Despot je u veljači 2008. smijenjen bez obrazloženja, a punac Barišić navodno mu je mjesecima pokušavao “srediti” funkciju savjetnika ili člana Uprave u Končaru. Kad je prije nekoliko mjeseci policija u sklopu istrage protiv Barišića izvršila pretragu njegova stana, ali i susjednog stana u kojem živi njegova kći i njegov zet Ante Despot, pronađeno je “samo” - 2 milijuna kuna. Budući da je od prošlog tjedna iza rešetaka remetinečkog pritvora, možda će Ante Despot uskoro postati voljan da istražiteljima oda i gdje je završio ostatak - silni milijuni koje je, po svemu sudeći, po specijalnom zadatku izvlačio iz HEP-a i blagajni brojnih tvrtki.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 26.04.11. 05:09

Remetinec je jedino profitabilno poduzece u cacinoj ostavstini...Kazu, na prijavnici otvortena treca smjena. Za clanove HDZ prihvat je pojednostavljen, tako da se ne ceka odvec u redu. Poruka je to za Maceka i Milinovica..
Onaj koji je opsluzivao Antu Despota preuzeo bi Adrianu, ali ne moze, jer je i on onkraj brave, nesto dalje, kao izvidnica u blagodati Europe i o njemu ce ovisiti raspolozenje gradjana na referendumu.
Stvarno, kad su toliki hrvatski muzevi po zatvorima zene su im neucviljene i bit ce tu posla za bespolicare i zgubidane. A nekome bi dobrodosao i Mirko Cetinski, ali je uvjet da je hadezeovac.


registracija
7/1/11

djani, 26.04.11. 08:12

Dao bi ja njima crne fondove,imam rješenje,putovnicu ili pasoš u ruke i mrš stoko iz RH u jednom smjeru ili pravcu i to sa familijama svi jer i njihovi uz njih su se iskvarili,i naravno prije svega oduzeti sve


registracija
26/11/09

CH2710, 26.04.11. 08:25

Smradovi...!!!...


registracija
5/3/10

starimudrac, 26.04.11. 09:18

djani, jel ti to pričaš o HDZu?


registracija
3/6/10

0000, 26.04.11. 21:27

Mravak, Despot, Dorić, Kopjar, Rajković, Rundek, Radojević, ....itd. itd.

Prije Despota je koruptivne ugovore sa Flekso - Športom potpisivao Damir Kopjar i to u iznosu od cca 100.000.000,00 (sto milijuna) kn.
Despot je samo nastavio sa već uhodanim "poslom"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika