28.04.2011. / 12:34

Autor: Nacional.hr

Dijelovi mozga 'spavaju' čak i dok smo budni

Ovaj fenomen može objasniti pogreške i nespretnosti koje nam se omaknu tijekom dana kad smo umorni ili kad nešto krenemo tražiti, a onda zaboravimo što tražimo

IlustracijaIlustracijaZnanstvenici su otkrili da dijelovi mozga tijekom dana na kratko zaspu, iako je ostatak mozga budan, prenosi Daily Mail.

Ovaj fenomen može objasniti pogreške i nespretnosti koje nam se omaknu tijekom dana kad smo umorni ili kad nešto krenemo tražiti, a onda zaboravimo što tražimo. Znanstvenici su ovo otkrili promatrajući štakore, koje su održavali budne u vrijeme dok su inače spavali, objavljeno je u časopisu Nature. Što su duže štakori bili budni, to je veći dio mozga na trenutke zaspao. Otkriveno je i da štakori u takvim trenutcimaimaju imaju slabiju koncentraciju i češće rade pogreške.

Znanstvenici upozoravaju da ovo pokazuje da je mozak umoran i prije nego što počnemo osjećati umor i da to može biti znak da se prestane s nekim aktivnostima, poput vožnje automobila.

Vezane vijesti

Moderno društvo tjera nas na dulji san?

Moderno društvo tjera nas na dulji san?

Spavanje tijekom noći u samo jednom komadu navika je modernog društva, tvrde znanstvenici, a piše BBC. Početkom 90-ih godina psihijatar Thomas Wehr… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika