29.04.2011. / 11:05

Autor: Totalsport

Falcao: Najubojitiji centarfor u Europi, novinar i predani katolik

Ukupno je ove sezone u samom natjecanju zabio 15 golova u 12 nastupa, a jedan je gol dodao u dvama kvalifikacijskom dvobojima protiv belgijskog Genta

Radamel Falcao (Reuters)Radamel Falcao (Reuters)Radamel Falcao, 25-godišnji napadač Porta i kolumbijske nogometne reprezentacije, novi je veliki južnoamerički golgeter u Europi, istinska igračka reinkarnacija Gabriela Batistute ili Marcela Salasa.

Potopio je ubojiti Kolumbijac u četvrtak na Dragauu Villarreal u 5-1 pobjedi Porta s četirima pogocima. Ukupno je ove sezone u samom natjecanju zabio 15 golova u 12 nastupa, a jedan je gol dodao u dvama kvalifikacijskom dvobojima protiv belgijskog Genta.

Uz četiri gola Villarrealu dva je puta ove sezone u Europa ligi postizao hat-trick: jesenas Rapidu u 3-1 pobjedi i moskovskom Spartaku u još jednome domaćem 5-1 trijumfu, u prvom srazu četvrtfinala. U trima je posljednjim nastupima u Europa ligi Kolumbijac zabio osam golova.

U portugalskoj ligi, u kojoj nije ove sezone niti jednom uspio zabiti više od dva gola, skupio je 14 golova u 21 nastupu, a ukupno je u sezoni za Porto zabio 34 gola u 39 nastupa.

Njegovi su pogoci pravi centarforski. Iako je visok samo 177 centimetara, majstorski puca glavom, a topovski, sjajnim šutom mrtvih ali i lopti u kretanju, svejedno prizemnih ili poluvisokih, pogađa i obadvjema nogama.

Sasvim je izvjesno da će Falcao, koji ugovor s Portom ima još dvije godine, vrlo brzo postati kralj strijelaca u nekome velikom klubu, premda do visina očito može doći i s ovom Portovom momčadi.

Tijekom 2005. godine, nakon što su ga iz River Platea primijetili još kao 15-godišnjaka, Falcao je postao prvotimac u slavnome buenosaireškom klubu, za koji je do 2009., kada je prešao u Porto, zabio 34 gola u 88 utakmica.

Cijela je njegova priča posebna. Njegov otac Radamel Garcia, nekadašnji kolumbijski reprezentativac, ime mu je dao po legendanom veznjaku Brazila i Rome iz prve polovice 80-ih godina prošlog stoljeća, Paulu Robertu Falcau.

Kao 20-godišnjak, Radamel je, probijajući se u prvu momčad River Platea, u Buenos Airesu diplomirao studij novinarstva na Sveučilištu Palermo.

Također, Falcao je predani katolik. U Kolumbiji je poznat kao predvodnik dviju udruga katoličke mladeži. Jedna se zove Ludi za Isusom (Locos por Jesus), a druga Šampioni za Krista (Campeones para Cristo).

U današnjem okruženju, u kojem je postati novinar nakon igračke karijere daleko uobičajenija pojava nego postati novinar prije karijere igrača, Falcao je doista iznimna pojava u svakom smislu.

Centarfor-novinar i 33-godišnji trener koji nikad nije igrao nogomet (Andre Villas-Boas) novi su veliki aduti za Portov pohod na sam vrh europskog nogometa. Osam godina nakon što je taj proces u tadašnjem Kupu UEFA-e počeo tada mladi Jose Mourinho.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika