29.04.2011. / 16:02

Autor: Igor Koruga

'Kroz crkvenu godinu: Uskrs' – nastavlja se ciklus koncerata Bachovih skladbi za orgulje

Na programu će se naći izbor koralnih preludija nastalih na uskrsne napjeve među kojima se svojom ljepotom i posvemašnjom jednostavnošću izdvajaju oni iz zbirke Orgelbüchlein, ali i potpuno nekonvencionalno oblikovane dvije Fantazije na koral Christ lag in Todesbanden

Ante Knešaurek i Pavao MašićAnte Knešaurek i Pavao MašićU nedjelju, 1. svibnja 2011. godine u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 33 u Zagrebu, s početkom u 20 sati, održat će se deseti u nizu koncerata posvećenih integralnom opusu za orgulje Johanna Sebastiana Bacha. Koncertom pod nazivom ¨Kroz crkvenu godinu: Uskrs¨ mladi orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić zagrebačkoj će publici predstaviti neke od najljepših koralnih preludija iz Bachova pera skladanih na napjeve uskršnje tematike.

Na programu će se tako naći izbor koralnih preludija nastalih na uskrsne napjeve među kojima se svojom ljepotom i posvemašnjom jednostavnošću izdvajaju oni iz zbirke Orgelbüchlein, ali i potpuno nekonvencionalno oblikovane dvije Fantazije na koral Christ lag in Todesbanden. Među izabranim djelima svakako valja izdvojiti i koralni preludij Vor deinen Thron (Ovime stupam pred prijestolje Tvoje), BWV 668, jednu od posljednjih Bachovih skladbi o kojoj tradicija veli kako ju je Bach, već potpuno slijep, izdiktirao na samrtnoj postelji. Njima se pridružuju Koncert u d-molu, BWV 596, te Preludij i fuga u G-duru, BWV 541, djela većih proporcija s odlikama talijanskog koncertantnog stila, u čijim virtuoznim tonovima kao da naslućujemo svu radost uskrsnog poklika: Aleluja!

Izmjenjujući se za velikim orguljama Bazilike Srca Isusova, nastupit će mladi hrvatski orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić koji su ujedno i autorski osmislili ovaj ambiciozni projekt, zahvaljujući kojem hrvatska publika po prvi puta ima prilike čuti Bachov opus u njegovom integralnom obliku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika