01.05.2011. / 22:29

Autor: Deutsche Welle

Stravični slučajevi Fritzl i Kampusch kao inspiracija za operu

Opera je scensko-glazbena forma koja živi od emocija. No opera "Bluthaus" kojom je ovog vikenda otvoren poznati Festival klasične glazbe u Schwetzingenu tematizira incest i slučajeve Fritzl i Kampusch.

Jozef Fritzl (Reuters)Jozef Fritzl (Reuters)Autori su naravno Austrijanci, inspiracija je također stigla iz "Alpske republike". Autor libreta Händl Klaus i glazbe Georg Friedrich Haas inspiraciju za svoju polemičnu operu "Bluthaus" ("Kuća krvi") potražili su u vlastitoj domovini i to u dva najpoznatija kriminalna slučaja koji su posljednjih godina prodrmali Austriju. Za ispreplitanje priče o nasilju, incestu i strasti autori su posegnuli za događajima u kući obitelji Fritzl u kojoj je otac Josef godinama seksualno zlostavljao svoje kćerke. Druga inspiracija dolazi od slučaja Kampusch u kojem moć, nasilje i spolnost također igraju veliku ulogu. No kako je moguće te teme pretočiti u dvosatnu operu?

"Teško probavljivo"

Kritičari kažu da je doduše riječ o "teško probavljivom" materijalu ali istodobno hvale glazbeno-scenske kvalitete djela koje je otvorilo najveći radijski festival klasične glazbe na svijetu. Publika je na premijeri reagirala šokom i šutnjom, ali i dugotrajnim odobravanjem. Opera prati događaje u austrijskoj provinciji gdje kći obitelji Albrecht bezuspješno pokušava prodati obiteljsku kuću za koju ju vežu mračne i tragične uspomene: dugogodišnje seksualno zlostavljanje od strane oca koji na kraju ubije i sebe i majku. No u kući u kojoj kći ostaje živjeti s odbojnim prodavačem nekretnina (zanimanje koje u zapadnom kulturnom krugu, uz prodavače rabljenih automobila i osiguranja baš ne uživa veliki ugled) duhovi prošlosti žive i na svakom koraku, pa tako naravno i u najintimnijim trenucima prate njezine ukućane. Kupca za nekretninu s takvom prošlošću je nemoguće naći tako da je kći osuđena na život s duhovima prošlosti.

Opera miješa poznate detalje iz kriminalnih slučajeva Kampusch i Fritzl i daje im, kako je primijetila kritika, novu dimenziju. Od crnog humora koji s vremena na vrijeme probija s pozornice, mnogima je u publici zastajao dah. Kritičarima se posebno svidjelo upečatljivo glazbeno podvlačenje stravičnih osjećaja koji su dopirali od protagonista. Tjednik "Focus" piše o "zlogukim sirenama" koje "tjeraju strah u kosti". Austrijski dnevnik "Kleine Zeitung" hvali "mikrotonalnost" kojom Georg Friedrich Haas podvlači unutarnji strah protagonista. Opera je već sad, usprkos ne baš privlačnoj tematici, pobudila zanimanje nekoliko njemačkih opernih kuća pa tako i one u Bonnu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kontroverzne teme na ZagrebDoxu: Od Vlade Divca i Dražena Petrovića do Natasche...

Kontroverzne teme na ZagrebDoxu: Od Vlade Divca i Dražena Petrovića do Natasche Kampusch!

Sedmo izdanje ZagrebDoxa održat će se od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol. Festivalski filmski program uključuje više od 140… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika