02.05.2011. / 09:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Osama bin Laden - od rujna 2001. najtraženiji čovjek na svijetu

Vođa terorističke mreže Al-Kaide Osama Bin Laden, ubijen u ponedjeljak u Pakistanu, bio je od napada na Sjedinjene Države u rujnu 2001. godine najtraženiji čovjek na svijetu.

Osama bin LadenOsama bin LadenVođa terorističke mreže Al-Kaide Osama Bin Laden, ubijen u ponedjeljak u Pakistanu, bio je od napada na Sjedinjene Države u rujnu 2001. godine najtraženiji čovjek na svijetu.

Sin bogate saudijske obitelji, Osama Bin laden borio se protiv bivšeg SSSR-a u Afganistanu, a zatim postao idejni vođa protuzapadnog svjetskog džihada.

Iz njegovog djetinjstva nije se mogla predvidjeti Bin Ladenova sudbina: dvanaesti sin tajkuna Mohameda Bin ladena, jemenskog imigranata koji je stekao neopisivo bogatstvo u Saudijskoj Arabiji, postao je revolucionar i najtraženiji čovjek na svijetu, kojeg su jedni mrzili, drugi obožavali, a treći ga poštovali.

Rođen u Rijadu 1957. godine, Bin Laden je studirao na prestižnom sveučilištu kralja Abdula Aziza u Džedi, a tamo se i prvi puta povezao s islamističkim skupianama 1973. godine. Njegovi prijatelji iz tog razdoblja opisuju ga kao mladog vjernika, prilično povučenog i rezerviranog, posvećenog proučavanju najvažnijih tesktova vahabizma, rigoroznog oblika sunitskog islama.

Činilo se da je Osamim put unaprijed određen: trebao je ući u obiteljski posao. Ali nakon što je Moskva napala Afganistan 1979. godine, on je odgovorio na poziv na sveti rat - džihad. Uz privolu saudijskih vlasti, počeo je organizirati logističku potporu afganistanskim mudžahedinima. U Pešavaru u Pakistanu sreo je Palestinca Abudlaha Azama, jednog od glavnih organizatora antisovjetskog otpora, koji će mu postati mentor.

Dobrovoljci, većinom Arapi, dolazi su sa svih strana, a Bin Laden ih je primao, obučavao i istovremeno skupljao bazu podataka koju će tijekom godina pretvoriti u organizaciju Al-Kaidu ("temelj, osnova").

Borio se protiv Sovjeta (iako rijetko s puškom u ruci), uz indirektnu pomoć CIA-e. Nakon sovjetskog povlačenja 1989. godine, vratio se kao heroj u svoju zemlju gdje je organizirao brojne konferencije o uspjehu džihada.

Nakon što je iračka vojska napala Kuvajt, predložio je kralju Fahdu da otjeraju napadače s polutoka uz pomoć njegove "islamske legije", bivših boraca iz Afganistana. Saudijski kralj je odbio, a Bin Laden se osjetio izdanim, ocjenjujući da je sveto tlo njegove zemlje oskrvnuto nazočnošću tisuća američkih vojnika. Rijad je bio zabrinut zbog njegovih izjava pa su mu 1992. oduzeli putovnicu, a on se preselio u Sudan.

Američke obavještajne službe sumnjale su da Bin Laden financira logore za obuku terorista, a saudijsko državljanstvo oduzeto mu je 1994. nakon što je objavio fatvu protiv SAD-a i saudijske kraljevske obitelji. Sudan je 1996. pod međunarodnim pritiscima zatražio da ode iz zemlje. Bin Laden se zatim ponovno pojavljuje u Afganistanu i upućuje sve radikalnije pozive protiv SAD-a.

Bin Laden je u Afganistanu organizirao logore za obuku terorista, koji su privukli tisuće muškaraca iz muslimanskog svijeta i tamo je pripremao i osmišljavao niz ubojitih napada zbog kojih je postao neprijatelj broj jedan Sjedinjenih Država.

Najspektakularniji napadi koje je izveo, prije onih 11. rujna 2001., dogodili su se u kolovozu 1998. kada su automobili bombe istovremeno eksplodirali ispred američkih veleposlanstava u Tanzaniji i Keniji. U tim napadima poginulo je 224 osoba.

Oružje Al-Kaide nisu bili tenkovi i podmornice, već nova tehnologija 21. stoljeća - posebice internet, koji su koristili za propagandu, obuku i prikupljanje novih članova.

Međutim, svijet nije bio spreman na ono što je uslijedilo. Napad na SAD dogodio se 11. rujna 2001. Devetnaest samoubojica pretovrili su putničke zrakoplove u vođene rakete koje su se zabile u zgrade koje su simbolizirale američku financijsku i vojnu snagau.

Gotovo tri tisuće osoba poginuo je kada su se dva zrakoplova zabila u Svjetski trgovački centar u New Yorku, treći je pogodio Pentagon u Washingtonu, a četvrti se srušio u Pennsylvaniji nakon što su putnici svladali otmičare.

Nakon napada na SAD, Amerikanci su pokrenuli veliku akciju kako bi ga pronašli vođu. Nudli su 25, a zatim i 50 milijuna dolara za svaku informaciju koja bi dovela do njegova uhićenja.

Obavještajne službe odavno su procijenile da se Bin Laden skriva u graničnom pordučju između Afganistana i Pakistana. Bin Laden je tijekom godina upućivao niz novih prijetnji Zapadu, a u poruci iz 2006. kazao je: "Obećajem da ću umrijeti kao slobodan čovjek".

Vezane vijesti

33 godine zatvora liječniku koji je 'otkrio' Bin Ladena

33 godine zatvora liječniku koji je 'otkrio' Bin Ladena

Pakistanski liječnik koji je pomogao američkoj obavještajnoj agenciji da pronađe Osamu bin Ladena osuđen je na 33 godine zatvora, službeno je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika