02.05.2011. / 16:03

Autor: Hina , Nacional.hr

Granić: 'U Hrvatskoj potrebno što prije donijeti zakon o lobiranju'

"Strana ulaganja u Hrvatsku i jugoistočnu Europu bez ozbiljnih konzultanata i lobista nisu realna i vrlo brzo upadaju u probleme", ustvrdio je Granić, koji je istaknuo važnost zakonske regulacije da bi lobiranje ostvarilo svoj puni legitimitet

Mate Granić: Foto: Krasnodar PeršunMate Granić: Foto: Krasnodar PeršunU Hrvatskoj što prije treba donijeti zakon o lobiranju koji bi regulirao profesionalno lobiranje te spriječio korupciju uspostavom standarda ponašanja između lobista i državnih službenika, istaknuto je na dvodnevnom međunarodnom simpoziju o lobiranju, koji je danas počeo u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog društva lobista (HDL).

Domaća i strana ulaganja znatno mogu pomoći u gospodarskom razvoju i poticanju novog investicijskog ciklusa u Hrvatskoj i regiji, istaknuo je predsjednik HDL-a Mate Granić, koji je pozvao domaće i strane investitore da kod svih značajnijih investicija u Hrvatskoj i regiji koriste usluge lobista i profesionalnih konzultanata.

"Strana ulaganja u Hrvatsku i jugoistočnu Europu bez ozbiljnih konzultanata i lobista nisu realna i vrlo brzo upadaju u probleme", ustvrdio je Granić, koji je istaknuo važnost zakonske regulacije da bi lobiranje ostvarilo svoj puni legitimitet.

Četvrti međunarodni simpozij o lobiranju okupio je brojne lobiste i konzultante iz Hrvatske i regije, političare i gospodarstvenike, a glavni izlagač je prof. James Thurber, ugledni američki stručnjak za regulaciju lobiranja i javnog zagovaranja.

U svom uvodnom govoru prof. Thurber osvrnuo se na razlike u regulativi lobiranja u Europi i SAD-u, ustvrdivši kako je lobiranje u Americi izrazito transparentno i regulirano, za razliku od Europe gdje ga se još uvijek često smatra korupcijom.

Tijekom današnjeg dana organizirana su dva okrugla stola "Političari, lobisti i interesne skupine" te "Pogled prema novim stranim ulaganjima u RH", te je upozoreno na iskustva drugih tranzicijskih zemalja koja pokazuju da je zakonska regulativa najjači instrument za sprječavanje korupcije i postizanje veće transparentnosti u radu državnih institucija.

Hrvatsko društvo lobista, koje je pokrenulo inicijativu za regulaciju lobiranja u Hrvatskoj, očekuje da će Hrvatski sabor do ljeta ove godine donijeti zakon o lobiranju i njime uvesti kodeks ponašanja između predstavnika interesnih skupina i državnih institucija, istaknuo je predsjednik HDL-a Mate Granić.

Zakonska regulacija lobiranja uključila bi i uvođenje obveznog registra pri Hrvatskom saboru koji bi osigurao da svaki lobist, koji želi djelovati prema državnim institucijama, bude akreditiran te njegovo ime bude dostupno javnosti. Uspostavom odgovarajućeg zakonodavnog okvira za lobiranje definiralo bi se pitanje koga se može smatrati legitimnim lobistom i što se sve može smatrati lobiranjem, koje su lobističke aktivnosti dopuštene te koje su sankcije predviđene za nedopušteno lobističko djelovanje.

Sutra će prof. Thurber održati seminar o metodama i tehnikama lobiranja, implementaciji lobističkih kampanja, mogućnostima utjecaja na regulatorne procese, prikupljanju sredstava, izbornim kampanjama te razlikama između američkog i europskog načina lobiranja.

Na simpoziju je najavljeno sudjelovanje potpredsjednika Vlade Domagoja Ivana Miloševića i predsjednika Američke gospodarske komore Dona Markušića.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika