02.05.2011. / 20:47

Autor: Hina , Nacional.hr

Metak u čelo

DNK analiza: 'Potvrđeno da je Bin Laden ubijen'

Komandosku operaciju tijekom koje je ubijen Osama bin Laden vodili su pripadnici posebne postrojbe američke mornarice "Navy SEALs" koji su vođu Al-Kaide usmrtili hicem u glavu, objavio je AFP, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika

Zgrada gdje se Osama bin Laden skrivao: ReutersZgrada gdje se Osama bin Laden skrivao: Reuters

DNK test proveden na uzorku s tijela Osame bin Ladena pokazao je 100-postotnu podudarnost s DNK članova njegove obtelji a žena za koju se vjeruje da je bila njegova supruga identificirala ga je obrativši mu se imenom, rekao je u ponedjeljak novinarima dužnosnik obavještajnih službi SAD-a. Svjetski mediji javljaju kako je DNK analiza napravljena zahvaljujući uzorcima koji su uzeti iz tijela njegove sestre koja je ranije preminula u Bostonu.

Komandosku operaciju tijekom koje je ubijen Osama bin Laden vodili su pripadnici posebne postrojbe američke mornarice "Navy SEALs" koji su vođu Al-Kaide usmrtili hicem u glavu, objavio je AFP, pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika.

Video: Objavljene snimke skrovišta Osame Bin Ladena

Video: Fox 'ubio' Baracka - "Predsjednik Obama bin Laden je mrtav!"

Navy SEALs (skraćenica za Sea, Air, Land /more, zrak, zemlja) su pripadnici elitne postrojbe koji se najčešće koriste u protuterorističkim operacijama, izviđačkim aktivnostima i nekonvencionalnom ratu, a mogu biti stavljeni na raspolaganje CIA-i, kao što je to bio slučaj i ovaj put, u noći s nedjelje na ponedjeljak, rekao je isti izvor.

"Odgovornost za operaciju bila je u rukama Leona Panette (direktora CIA-e), a proveli su je Navy SEALs".

Drugi neimenovani američki dužnosnik potvrdio je da je Bin Ladenovo tijelo već položeno u more.

"Tijelo je već položeno u more. Željeli smo izbjeći situaciju u kojoj bi njegov grob postao mjesto hodočašća", dodao je.

Detalji o ubojstvu Bin Ladena

Sjedinjene Države o namjeri da izvedu tu operaciju nisu obavijestile nijednu zemlju, uključujući i Pakistan, gdje je Bin Laden pronađen.

U napadu je ubijen Bin Laden, njegov sin, dvojica kurira i jedna žena.

Ban Ki-moon smrt bin Ladena ocijenio kao prekretnicu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u ponedjeljak je smrt Osame bin Ladena ocijenio kao ključnu prekretnicu u svjetskoj borbi protiv terorizma.

"Smrt Osame bin Ladena, koju je objavio predsjednik Barack Obama, ključna je prekretnica u našoj zajedničkoj globalnoj borbi protiv terorizma", rekao je Ban novinarima.

"Zločini al Kaide dotaknuli su većinu kontinenata donoseći tragediju i gubitke života tisuća muškaraca, žena i djece", rekao je Ban.

"Ovo je dan prisjećanja na žrtve i obitelji žrtava ovdje u Sjedinjenim Državama i svugdje u svijetu", dodao je.

Islam protiv polaganja Bin Ladenova tijela u more

Islam je protiv polaganja tijela umrle osobe u more, izjavio je u ponedjeljak u Kairu dužnosnik Al-Azhara, najviše institucije sunitskih muslimana, nakon informacija prema kojima je Bin Ladenovo tijelo nakon ubojstva položeno u more.

"Ako je istina da je njegovo tijelo položeno u more, moram istaknuti da se to protivi islamskom učenju i običajima", rekao je za France Presse savjetnik velikog imama za međuvjerski dijalog Ahmada al-Tajeba, Mahmud Azab.

"Islam je u potpunosti protiv ovakve vrste ponašanja, jer islam ne prihvaća polaganje tijela u more, već samo polaganje tijela u zemlju bez lijesa. Prema tijelu umrle osobe treba se odnositi s dignitetom, bez obzira je li riječ o ubijenoj osobi ili nekome tko je umro prirodnom smrću. Treba poštovati tijelo bilo kojeg ljudskog bića, vjernika ili nevjernika, muslimana ili nemuslimana", rekao je.

Američki dužnosnici kazali su kako je tijelo Obame bin Ladena ubijenog u nedjelju u akciji američkih komandosa u Pakistanu, položeno u more. "Uvjeravamo vas da se s tijelom postupalo u skladu s muslimanskom tradicijom. Tomu smo pristupili iznimno ozbiljno", rekao je visoki dužnosnik Obamine administracije. U skladu s muslimanskim običajima, tijelo prije pokopa trebaju oprati muškarci muslimanske vjeroispovijesti te ono treba biti pokopano što je prije moguće, obično u roku od 24 sata otkad je nastupila smrt. Tijelo se umata u bijelu plahtu.

I iz pariške Velike džamije u ponedjeljak su rekli kako je polaganje posmrtnih ostataka jednog muslimana u more "potpuno u suprotnosti sa svetim islamskim pravilima".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 02.05.11. 19:09

E super, nakon 10 godina, milijardi potrosenih dolara, krvi do kolena, kako krivaca tako i nevinih, uspeli su da ubiju jednog coveka.
E a sad da se osnuje neki novi sud u Hagu za zlocine americke vojske širom sveta... Onolika pobijena deca u Avganistanu i Iraku, da ne pominjem dalje, su ipak nekom na duši...


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 02.05.11. 20:51

Usmrtili ga hicem u glavu? Pa gdje je ono palamudenje da svi zaslužuju pošteno suđenje? Ovo je prijeki sud pa sad nek dokazuje ribama da je nevin.


registracija
12/12/10

Klarens, 03.05.11. 01:49

Ajde malo na pecanje drugovi
Koliko je vremena uzelo da se
Ovog upeca
I sad je besmrtan...a vi mulci
NARICHETE ?????


registracija
26/2/11

markirani, 03.05.11. 03:44

Ljudi moji ne dajte se vući za nos! Sve ovo oko Bin Ladena je triler iz trećerazredne američke produkcije. Bin Laden je živ i zdrav i u Americi, već neko vrijeme.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika